В категории: Брой 12/2008, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Професионални ъглошлифовъчни машини Bosch GWS 22-230 LVI и GWS 24-230 LVI

През септември т.г. Bosch разшири гамата професионални ъглошлифовъчни машини с два модела в горния клас по мощност – GWS 22-230 LVI и GWS 24-230 LVI. Основната разлика между двете машини е в мощността на електродвигателите им, като първата има двигател с мощност 2200 W, а втората с 2400 W. И двете работят с дискове с диаметър 230 mm. От Bosch специално подчертават, че и двете машини имат тегло, което е по-ниско с около 20% в сравнение с аналогични по мощност модели на други производители. GWS 22-230 LVI тежи 5,4 kg, а GWS 24-230 LVI – 5,5 kg. По-ниското тегло улеснява използването на машините при неудобни за работа места, дори и над главата.

Теглото заедно с вибрациите са двата фактора, от които зависи умората при работа и продължителността при използване на машината в рамките на работния ден, без това да наврежда на здравето на работника. За намаляване на вибрациите, предавани и на двете ръце, способства патентованата от Bosch система Vibration Control, която намалява с до 50% предаваните чрез основната и допълнителната ръкохватка вибрации. Това се дължи на специалната конструкция на предната ръкохватка с вграден в нея поглъщащ вибрациите елемент, както и на специална еластична връзка между тялото на машината и основната ръкохватка.

Благодарение на това нивото на вибрациите е снижено под граничната стойност 5,0 m/s2, при която е допустима продължителна работа с машината в рамките на деня.

За разлика от по-малкия модел GWS 24-230 LVI има специално оформена основна ръкохватка, която защитава пръстите на ръката, която я държи. Ръкохватката може да се завърта и застопорява двустранно на 90о, с което се осигурява най-удобното ú държане в зависимост от условията на работа.

За повишаване не само на удобството при работа, но и за сигурността на работещия са реализирани редица технически решения, характерни за ъглошлифовъчните машини с голяма мощност на Bosch. Специално бихме изтъкнали патентованата от Bosch система, наречена KickBack Stop. Системата за микропроцесорно управление на електродвигателя постоянно анализира неговото натоварване и когато то нарасне рязко, мигновено изключва захранването на електродвигателя. Това обикновено се случва при заклинване на диска по време на рязане на тръба или метален профил, когато детайлът провисне и стените на прореза притиснат двустранно диска. Тогава въртящият се диск изхвърля рязко машината нагоре, а при тази мощност и маса тя трудно може да бъде удържана. С две думи, създава се съвсем реална опасност от нараняване и причиняване на материали щети. Системата KickBack Stop предотвратява всичко това и машината е обезопасена срещу заклинване.

Електронното управление на електродвигателя възпрепятства също така неговото самоволно включване след аварийно прекъсване на захранването и повторно възстановяване. Липсата на такава предпазна система (Restart protection) също може да стане източник на злополука. Утвърдила се като стандарт при големите ъглошлифовъчни машини е и системата за електронно управление на пусковия ток на електродвигателя, която осигурява плавно и безударно развъртане на диска, както и ограничава силата на тока до 16 А, което е под стандартната защита от 25 А на токовите кръгове за захранване на обикновени контакти.

Фиксирането на предпазния щит става с помощта на лостов механизъм. Той позволява безстепенно завъртане и сигурно закрепване без опасност щитът да се завърти от само себе си.

И двете машини работят с доказалия убедително качествата си електродвигател, носещ красноречивото име Champion. Той има повишена мощност, по-малко тегло и с около 50% по-голяма дълготрайност спрямо своите предшественици. Това е постигнато чрез редица конструктивни решения, подсилена защита на намотките и останалите елементи от потока метални частички и абразивния прах, които се отделят в големи количества по време на работа. Новост са и специалните четки от синтетичен графит с близо два пъти по-голяма дълготрайност при по-малко износване на колекторните пластини.

Закрепването на диска и при двете машини става по класическия начин чрез гайка с два отвора и специален ключ.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото