В категории: Брой 1-2/2003, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство

Профили за защита на ръбовете при мазилки и шпакловки

 

Ако влезете в един добре зареден магазин за строителни материали, неминуемо ще забележите опрени до стената немалко разнообразни по форма, силно перфорирани ъглови профили от метал или пластмаса. Има и профили, към чиито рамене са закрепени ленти от армировъчна мрежа. Най-често използвани и поради това познати и на нашия пазар са профилите за подсилване, оформяне и предпазване на ъглите между две стени при различни видове мазилки, гипсови шпакловки и „сухо строителство” с плочи от гипсокартон. Има специални профили за вертикално „отсичане” и оформяне на вертикалния кант на мазилката, за оформяне на цокъла в долния й край. Други профили служат за оформяне на деформационни фуги, които да поемат разширението и свиването на мазилката и така я предпазват от напукване. Голямо е разнообразието от метални профили, без които изграждането на различни многослойни топлоизолационни системи на практика би било невъзможно или крайно несъвършено.

Голяма част от тези профили вече не са новост за професионалистите, а все по-често се ползват и от домашните майстори, защото се предлагат и на масовия пазар. Най-често се използват профилите за мазилки и гипсови шпакловки, като основното им предназначение е да предпазват острите ръбове от механично повреждане, т.е. от изкъртване при нанесен по невнимание удар. Нащърбени ръбове на мазилката най-често се срещат около вратите и прозорците. Това са критични места, които задължително трябва да се укрепят с вградени в мазилката или шпакловката метални профили. Повечето от профилите имат заоблен ръб, който оформя и ръба на стената. Така той става не само устойчив на удари, но металният профил служи за водач и шпакловката се прави значително по-лесно и качествено. Не на последно място правият и гладък кант на профила придава добрия, съвършен вид на ръба на стената.

Раменете на всички профили са силно перфорирани, така че като потънат в мазилката или гипса, строителният разтвор да проникне през отворите и така профилът да бъде здраво свързан. Докато раменете изцяло потъват и биват скрити под мазилката (шпакловката), на нивото на повърхността й остава видим само ръбът на профила. Други профили биват изцяло покрити и не остават видими части. Обичайната дължина на профилите е 2 m, а и цената им не е висока. Профилите от алуминий, предназначени за оформяне на ръбовете при гипсова шпакловка, примерно струват по 2 лв. Затова напълно си струва да се защити не само зоната на височина до 1,50 – 1,70 m, която е най-застрашена от изкъртване, а целият ръб до самия таван.

Въпросът не е дали да се използват метални профили, а как да се ориентираме в многообразието и да изберем най-подходящия за дадения случай. Затова ще се опитаме да направим кратък преглед на видовете профили, които се продават в строителните магазини. Същевременно ще спазим традициите на списанието за разширяване на кръгозора и информираността на читателите ни, като покажем и някои профили, които могат да бъдат намерени в специализирани фирми-вносители. За илюстрация сме ползвали подбрани модели на водещата немска фирма PROTEKTOR.

Според предназначението си профилите се делят на няколко основни групи:

◊ За външни мазилки.

◊ За вътрешни мазилки.

◊ За топлоизолационни мазилки и топлоизолационни системи.

◊ За сухо строителство и гипсови шпакловки.

◊ Специални профили за оформяне на деформационни фуги, за защита на топлоизолацията от дъждовна вода, за оформяне на ръбове при облицовки с плочки и др.

Профилите на реномираните производители се различават не само по формата и материала, от който са изработени, но и по широчината на раменете си, чрез които се захващат за мазилката. Обикновено производителите предоставят таблици, по които профилите може да бъдат избрани и според дебелината на мазилката.

Профилите за вътрешни и външни мазилки се различават по форма според предназначението им: за оформяне на изпъкнали или вътрешни ъгли, за завършек на мазилката, за оформяне на фугата около прозорци и врати, за разширителни фуги и т.н.

Профилите за сухо строителство с плочи от гипсокартон са предимно от тънка алуминиева ламарина, като най-често се използват за оформяне и защита на изпъкнали и вътрешни ъгли. Същите профили се използват и при всички видове гипсови шпакловки. За обшивки с плочи от гипсофазер има и специални метални профили за покриване на кантовете, за оформяне на прехода между плочата и тухления зид, за покриване на разширителни фуги.

Самостоятелна група, силно различаващи се по форма и големина от останалите, са профилите за оформяне на краищата на различни многопластови (сандвичеви) топлоизолационни конструкции с дебелина от 30 до 160 mm. Освен че защитават от проникване на дъждовна вода, профилите, разположени от долната страна на изолацията, над цокъла, имат и носеща функция.

Освен по формата и големината си профилите се различават и по материала, от който са направени. Тук диапазонът е от най-скъпите, но и най-качествени профили от неръждаема стомана, през поцинкованите от стоманена ламарина, профилите от алуминий и накрая стигаме до изработените от пластмаса.

Профилите от поцинкована стоманена ламарина са подходящи за вграждане във външни и вътрешни неутрални или алкални мазилки: варови, варо-циментови, изцяло циментови или от гипс. Те могат да се използват напълно успешно и в кухни и бани с нормална влажност на въздуха. За помещения с повишена влажност, включително за вграждане в мазилки под облицовки с керамични плочки, се препоръчва употребата на профили от неръждаема стомана. Така вероятността от корозия се избягва напълно. Поцинкованите профили не са подходящи за вграждане в изкуствени мазилки на основа свързващи смоли. При продължително въздействие на влага е възможно да възникнат електрохимични процеси и стоманената ламарина да започне да кородира.

Опасността от корозия е реална и при профили във външни мазилки, при които ръбът на профила остава видим и не се покрива от мазилката. В този случай тънкото цинково покритие може лесно да се повреди и да се открие път за точкова корозия. При такива случаи се препоръчва използването на профили от неръждаема стомана. За да бъде защитата на поцинкования профил сигурна, той трябва да бъде изцяло покрит с пласт мазилка с дебелина поне 5 mm. Има и поцинковани профили с допълнително защитно покритие върху челния ръб от PVC.

Необходимо е да се знае, че профилите от поцинкована ламарина трябва да се режат с ножица за ламарина или с ножовка, когато са по-дебели. Не бива да се използва ъглошлифовъчна машина, защото около мястото на рязане тънкото цинково покритие ще прегори и след време металът ще кородира.

Профилите от алуминиева ламарина се използват предимно за оформяне на ръбовете при строителство с плочи от гипсокартон, при гипсови шпакловки и изкуствени мазилки във вътрешността на сградата. Те се използват и за оформянето на ръбовете при топлоизолационните системи, представляващи сандвичева конструкция от топлоизолационна плоча, армировъчна мрежа и изкуствена мазилка. Проблеми при използването на алуминиеви профили може да създаде контактът им със силно алкални варови и варо-циментови мазилки. В такива случаи повишената влажност може да предизвика корозия на метала и затова в такива случаи се препоръчва защита на профила чрез боядисването му.

Най-устойчиви на корозия и с най-многостранно приложение са профилите от неръждаема стомана. Те обаче са и най-скъпи. Затова трябва да се използват там, където опасността от корозия е неизбежна: в зони, близко до или в съприкосновение с почвата, при ремонтиране на стари външни мазилки със специални саниращи мазилки, а така също в помещения с висока влажност. Те се препоръчват и за укрепване на ръбовете при споменатите вече топлоизолационни сандвичеви системи, които сами по себе си са достатъчно скъпи, за да се използват некачествени или неподходящи материали, които след време може да породят необходимостта от скъп ремонт.

Специално за вграждане във външни мазилки се произвеждат и поцинковани стоманени профили, чийто кант е допълнително защитен с прахово нанесено покритие от PVC. Това покритие може да бъде различно оцветено, така че откритият ръб да хармонира с цвета на мазилката.

Дългогодишният опит при използване на металните профили е доказал, че свързването им с мазилката е здраво и сигурно и не се влияе от температурните промени и възникващите вследствие на това напрежения. В редица случаи металните профили се използват не само за оформяне на ръба на мазилката, но и като водачи, по които се движи мастарът при изравняването на повърхността ґ. В този случай профилите се закрепват предварително, като внимателно се нивелират. Когато се работи с мазилки, съдържащи гипс, закрепването на профилите може да се извърши с гипс или с разтвор на мазилката през разстояния от около 50 cm. Когато се измазват влажни помещения или се измазват външни стени с циментови или цименто-варови разтвори за закрепване на профилите, не бива да се използва гипс, а разтвор на самата мазилка с повишено съдържание на цимент или специални готови разтвори, предназначени за тази цел. Фиксирането на профилите става по-лесно, ако предварително се приковат с пирони. След втвърдяване на циментовия разтвор те се изваждат преди измазването. Поради опасност от възникване на електрокорозия, не бива да се допират в мазилката един до друг алуминиев с поцинкован профил.

На пазара се предлагат и профили, изработени изцяло от пластмаса, при които опасност от възникване на корозия няма. Типична област на приложение на тези профили са топлоизолационните системи, като се използват за оформяне на ръбовете, около цоклите или местата на фугите. Има и профили, чиито рамене са фабрично нарязани на къси сегменти. Те са подходящи за оформяне на дъговидни арки и всякакви други ръбове с криволинейна форма.

Профилите от PVC се използват сравнително отскоро, но все по-масово навлизат в строителната практика, което е доказателство за добрите им качества, както и за дълготрайността на връзката „профил-мазилка”.

Има и пластмасови профили, предназначени за оформяне на ръбовете при облицоване на стени с дебели тапети (на база стъкловлакнеста материя, структурни и др.) или други облицовъчни тъкани. Така се получава гладък и прав кант по ръба на стената, като същевременно профилът предпазва тапета от повреждане и скъсване на това най-критично място. Освен това използването на тези профили значително улеснява залепването на тапета, което по правило винаги създава трудности при прехвърляне на всеки ъгъл на стената.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото