В категории: Брой 5-6/2010, Ремонти, Строителство

Закрепвания с дюбели в блокчета от газобетон

На този свят няма нищо съвършено, сътворено от човешката ръка. Така е и при строителните материали и в частност материалите за иззиждане на стени. Материалите с висока плътност и твърдост имат голяма механична якост и много добре задържат монтираните в тях дюбели. Те обаче са също така много добри проводници на топлината и поради това са източник на големи топлинни загуби. Понеже изискванията към топло- и шумоизолиращите свойства на материалите за зидане с всяка година стават все по-високи, почти без изключение те се разделят на две големи групи –

керамични блокове с множество кухини, а още по-добре и с порест строеж на стените (каквито са блоковете за зидане на Wienerberger) и блокове с клетъчна структура от газобетон (YTONG). Общото между двата материала за зидане е съдържанието на голямо количество затворен във вътрешността им въздух, на което те дължат топлоизолиращите си свойства. Това от своя страна обаче създава проблеми при закрепването в тях на различни предмети с помощта на дюбели. Блокчетата YTONG са сравнително мек материал, поради което са истински благодат при рязане, пробиване, издълбаване, рендосване и шлифоване. За да може обаче към стените да се монтират сигурно различни, макар и нетежки предмети, трябва да се използват специални дюбели, конструирани да задържат възможно най-здраво в блокчета от газобетон.

Тук ще разгледаме няколко специализирани за закрепвания в газобетон дюбели и системи на един от водещите производители в света – немската фирма fischer. Все пак и от тях чудеса не може да се очакват, като на тях може да се разчита за слабо натоварени закрепвания като монтирането на осветителни тела и елементи на електрическата инсталация, малки етажерки, окачалки за кърпи, пощенски кутии, поставки за цветя, корнизи за пердета, носачи за кабели, картини, подови первази и др.

 

Дюбел fischer GB

Той е произведен от твърда пластмаса и видимо се отличава от обичайните пластмасови дюбели (от найлон) по своите високи витлообразни ребра. Челото на дюбела има цилиндрична форма, която му позволява да влезе в предварително пробития в блокчето газобетон отвор. След това той се набива с чук, докато потъне изцяло. При това ребрата му се врязват в газобетона и така се създава по-голяма допирна площ и сили на триене, които задържат дюбела срещу измъкване. Дюбелът се предлага в три размера и съответно според големината се пробива отвор с диаметър Ø8, Ø10 или Ø14. Дължината на винта се подбира според големината на дюбела и дебелината на закрепвания предмет. Използват се специалните винтове на fischer за този вид дюбели, които при навиването си оптимално го разпъват и по-силно притискат към стените на отвора. При монтиране на открито се използват винтове от неръждаема стомана.

Дюбелите fischer GB са подходящи за стени от блокчета газобетон, които не са измазани. При наличие на мазилка, което допълнително влошава условията за задържане на дюбела, се препоръчва използване на закрепвания с fischer SX, с „течния дюбел“ fischer fill&fix или с инжекционен разтвор като fischer FIS V.

Дължината на винта се определя по правилото: „дължина на дюбела + дебелина на закрепвания детайл + 1х диаметъра на винта“. Главата на винтовете е оформена като вътрешен или външен шестостен.

Необходимият брой дюбели за монтиране на даден предмет зависи най-вече от неговата маса, но също така и от физико-механичните характеристики на блокчетата газобетон – клас на якост на натиск и плътност.

 

Дюбел fischer Turbo FTP

Този дюбел също е тясно специализиран за закрепвания в газобетон. Произвежда се в два варианта – с метално (FTP M) и пластмасово тяло (FTP K). Има същите приложения както дюбела fischer GB – закрепване на не особено тежки предмети, като има по-голяма товароносимост от него. Конкретната стойност на това съотношение зависи от якостта на натиск на газобетона и големината на дюбела. Металният вариант на дюбела fischer Turbo FTP има по-голяма товароносимост от пластмасовия.

Външната повърхност на този дюбел има резба с голяма стъпка и височина на профила. Чрез нея той се завива в газобетона, като за целта в него предварително е пробит отвор. Диаметърът му се определя от големината на дюбела – така например за дюбела FTP M 10 диаметърът на отвора трябва да бъде 12–14 mm, като втората стойност се отнася за газобетон с якост на натиск над 5,0 N/mm². Завиването на дюбелите става с акумулаторна отвертка с регулиран на ниска степен ограничител на въртящия момент, за да не се допусне превъртане на дюбела, което ще разруши стените на отвора. И двата дюбела, пластмасовият и металният, се завиват с помощта на оформен в тялото им вътрешен шестостен (Inbus). Разликата е, че докато при металния дюбел завиването може да се извърши с обикновен къс бит със същия профил, за пластмасовия е необходим удължен накрайник (FTP EK), чийто край представлява шестостенен бит.

Закрепването на детайлите към монтирания метален дюбел става с винт с милиметрова резба М4-М10. В пластмасовите дюбели може да се завиват както винтове с милиметрова резба, така и винтове за дърво.

От дюбелите за закрепвания в газобетон с механично задържане в отвора може да се използват също така дюбелите с универсално предназначение

 

fischer UX и fischer SX.

Това са специални дюбели от ново поколение, произведени от найлон, които са подходящи за широк спектър от материали – бетон, плътни или решетъчни тухли, многокамерни блокове за зидане, а така също и газобетон. В обсега на приложения на дюбела fischer UX влизат още закрепвания в плочи гипсокартон и гипсофазер, както и плочи от дървесни частици.

Универсалният дюбел fischer UX се произвежда в две разновидности – за предварително поставяне в отвора или за проходен монтаж, когато дюбелът се набива в стената през отвор в закрепвания детайл. В първия случай дюбелът има периферен кант, който не му позволява да потъне по-дълбоко от необходимото в отвора, а във втория – не. Дюбелът е подходящ за завиване на винтове за дърво (с гладка част на стъблото) или за винтове за плочи от дървесни частици с резба върху цялата дължина на стъблото. Към него се предлагат и различни куки.

Способността си да задържа добре в различни материали дюбелът дължи на своята форма. При завиване на винта предната част на дюбела се придърпва, при което се разпъва силно встрани, и благодарение на оребрената си повърхност задържа здраво в стените на отвора, пробит в плътни материали. При закрепване в плочи дюбелът се смачква във формата на топка, която притиска върху доста по-голяма от напречното сечение на дюбела площ задната страна на плочата и не му позволява да се изтръгне от отвора.

Средната част на тялото на дюбела fischer SX е разцепена на четири ивици, което осигурява здраво притискане към стените и задържането му в отвора, а също така се предотвратява завъртането му при завиване на винта. Завиването на винта не раздува шийката на дюбела, което предпазва от повреждане слоя мазилка върху стената или облицовката от плочки. Периферният

кант на шийката не позволява на дюбела да хлътне в отвора.

Характерно за fischer SX е също, че в него може да се завиват винтове за дърво или дървесни плочи с диаметър от 3 mm до 12 mm. Той се произвежда и във вариант с удължено тяло (например Ø10х80 mm), което позволява още по-сигурно закрепване при по-голямо натоварване. Това е значително предимство при закрепване в газобетон и керамични блокове с кухини.

Необходимо е да се знае още, че и двата произведени от найлон дюбела fischer SX и fischer UX не са подходящи за закрепвания, когато приложената върху винта сила е насочена по неговата ос – т.е. товарът се стреми да го изтръгне от отвора. Поради това тези дюбели не са подходящи за окачване на предмети към тавана, например осветителни тела.

Течен дюбел fischer fill&fix

За закрепвания към критични основи, към които несъмнено се числи и газобетонът, често най-доброто решение са инжекционните разтвори, наричани още „химически“ дюбели или течни дюбели. Те са особено подходящи за керамични блокове с големи кухини, а така също и за закрепвания в основи с пукнатини, които не биха могли да понесат налягането, което дюбелът оказва върху стените на отвора.

За домашни цели особено подходящ е течният дюбел fischer fill&fix. Комплектът съдържа сдвоена пластмасова спринцовка с два течни компонента. При изтласкването им под натиска на сдвоеното бутало те се смесват и така полученият двукомпонентен разтвор се шприцова в отвора. Тук той експандира, при което притиска силно и прилепва към стените на отвора, и бързо се втвърдява. Така се образува плътна и здрава маса, в която винтовете за дърво се завиват така здраво, както и в масивна дървесина.

Възможни са два начина на работа. При плътни материали разтворът се шприцова директно в отвора, докато го изпълни. При закрепване в материали с кухини, в отвора по-напред се напъхва мрежеста втулка (съдържа се в комплекта на fischer fill&fix). След това разтворът се шприцова в нея. Втулката задържа разтвора да не се стече в кухините. Понеже стените ù са еластични, при експандиране на разтвора те се раздуват пръстенообразно, при което осигуряват стабилно задържане в отвора.

С две думи, течният дюбел създава маса, която добре задържа завитите в нея винтове за дърво (Ø2–6). За предпочитане е да се работи с винтове SPAX, които имат редица предимства пред обикновените.

Съдържащият се в спринцовката разтвор стига за запълване на четири отвора Ø10×50. Дюзата ù може да се запушва плътно, така че останалият в нея разтвор да се съхрани годен за по-нататъшна употреба.

Течният дюбел често е единственото решение за възстановяване на закрепването, когато отворът е с напукани стени или с нарушена форма, която не позволява задържането на пластмасов дюбел в него.

 

Инжекционни разтвори

При закрепвания на повече дюбели в критични основи може да се прибегне и до друг представител на фамилията „химически дюбели“ – инжекционния разтвор FIS (fischer Injections Systems). Подобно на fischer fill&fix, този вид закрепвания са не само най-доброто, но често и единствено решение при силно нестабилни основи, като блокчета от газобетон или тухли с тънки стени и голям обем кухини, в които няма за какво да се задържи механически дюбелът. Това решение е подходящо също така и за закрепвания в решетести или плътни тухли, също и в бетон.

Най-общо казано, в основата се прави отвор, в който се инжектира двукомпонентен разтвор, в който, докато е още пресен и пластичен, се напъхва стоманена шпилка. При тухли с големи кухини в отвора предварително се напъхва гилза от мрежеста материя, която се раздува от инжектирания разтвор, без да му позволява да изтече произволно в кухините. След като се втвърди, той задържа здраво шпилката, а натоварването се разпределя върху доста голяма допирна повърхност, което прави закрепването стабилно.

Закрепването с инжекционен разтвор при блокчета газобетон има известна специфика. Понеже няма опасност разтворът да изтече, в случая гилзата не е необходима. В газобетона се издълбава конусообразна кухина. За целта се използва специален свредел PBB със закрепена в основата на цилиндричната му опашка специална втулка, която му позволява да се накланя до определен ъгъл. Така с въртеливо движение на бормашината върхът на свредлото описва окръжност, която постепенно се уголемява, докато конусообразната кухина бъде издълбана. След това тя се почиства старателно чрез продухване с гумена круша или друг източник на въздух под налягане. Кухината се запълва с разтвор FIS V. Веднага след това в отвора се поставя центриращата пластмасова втулка PBZ и през нея се навива шпилката FIS A. Втулката центрира шпилката в отвора и същевременно го затваря, като не позволява на все още течния разтвор да протече, включително при монтаж над главата. След като разтворът се втвърди, монтирането става с гайка, която се завива върху края на шпилката.

Двукомпонентният разтвор се доставя в пластмасови патрони с обем 360 ml и 950 ml, като смесването на компонентите става в процеса на шприцоване. Закрепването с инжекционен разтвор е най-скъпо, но когато друго решение няма, цената не е определяща.

По този начин може да се монтират и тежки предмети като тенти и надвеси за предпазване на входната врата от дъжда, различни решетки, ръкохватки покрай стълбища, скоби за захващане на тръби, санитарни уреди и др.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2010, Ремонти, Строителство

Ключови думи

,
 
към началото