В категории: Брой 12/2008, Инструменти, Ремонти, Строителство

Новият перфоратор Metabo KHE 76 – по-безопасен, по-мощен, по-производителен

По-наблюдателните измежду редовните читатели на списанието навярно си спомнят, че точно преди година в НС 11/2007 представихме изцяло обновената фамилия перфоратори и къртачи на Metabo с SDS-max захват на инструмента. Това са перфораторите KHE 56 и KHE 96 в 5- и 10-килограмовия клас, както и къртачите MHE 56 и MHE 96 в същите класове. Това бе значително събитие в техническото развитие на този вид електроинструменти на Metabo, защото и четирите модела използват изпитаната технология и механизми на ненадминатите по здравина и издръжливост на износване машини с марката Kango. Конструирането им е станало възможно благодарение на партньорството с AEG Electric Tools и Milwaukee/AEG, които са производител на перфораторите и къртачите Kango. В резултат на това новите машини на Metabo се отличават с още по-висока мощност, ударна мощ, издръжливост, голяма дълготрайност. В добавка е обърнато особено внимание за намаляване нивото на вибрациите, като в конструкцията им са внедрени редица иновативни решения в тази насока. За да подчертаят безкомпромисното качество на тези машини, от Metabo специално подчертават, че всички представители на новата фамилия са чистопородни „Made in Germany“.

Сега, година по-късно, фамилията е на път да се сдобие с нов член – перфоратора KHE 76. Това не е неочаквано събитие, защото в същата статия мимоходом отбелязахме, че следващата стъпка в развитието на тази нова линия в производствената програма на Metabo ще бъде пускането на перфоратора в 7-килограмовия клас, KHE 76, който ще замени досега съществуващия модел KHE 75. Това бе единствено промъкналата се информация за тази машина, нещо, което и до този момент не се е променило. Дори и всезнаещият Интернет към 2 декември т.г. продължава да мълчи по въпроса, като опитите ни да изкопчим чрез Google макар и думичка в повече бяха напразни.

Независимо от това обаче, новата машина вече е факт, като на пазара ще се появи в началото на 2009 г.  Благодарение на предоставената ни и все още с гриф „поверително“ информация, сме в състояние да представим изпреварващо новия перфоратор. До отпечатване на списанието информационната забрана ще падне, а малко по-късно ще започне и продажбата на първите перфоратори от този модел.

KHE 76 допълва новото семейство машини, като заема междината между двата перфоратора KHE 56 и KHE 96. Той притежава всички технически особености и характеристики на останалите машини. Същевременно с разработването на този перфоратор Metabo прави значителна крачка към още по-силното намаляване нивото на вибрациите. Подобно на останалите четири модела от семейството при новия перфоратор KHE 76 също е използвана патентованата от Metabo пасивна система за намаляване на предаваните върху ръцете вибрации VibraTech. Тя включва две технически решения. Основната ръкохватка е закрепена към тялото на машината посредством шарнирна връзка в долния край и специален, с променлива еластичност елемент в горния край. Понеже при работа именно тази част на ръкохватката се натиска от ръката, една значителна част от вибрациите се поемат и погасяват от еластичния съединител. Вторият елемент от системата е специално конструираната допълнителна ръкохватка, която намалява с около 60% предаваните вибрации. В нея е създадена еластична зона, която ефективно поема и „гаси“ вибрациите, а твърдата връзка между винта, чрез който се завива към тялото на машината, и частта, която се държи с ръка, е прекъсната. Принос за омекотяване на предаваните вибрации има и еластичното покритие върху повърхността на двете ръкохватки.

В модела KHE 76 конструкторите на Metabo са постигнали качествено ново равнище за елиминиране на вибрациите, и то не само чрез системата VibraTech, а и чрез тяхното ограничаване още в самата машина.

За целта е създаден и за пръв път вграден в KHE 76 специален механизъм, който противодейства и ефективно намалява вибрациите, което прави работата на машината видимо по-спокойна. Той има две двойки противотежести, които се притискат една към друга от спирални пружини и могат да се движат постъпателно възвратно една спрямо друга или заедно успоредно на надлъжната ос на машината. Под въздействие на силите на вибрациите тежестите се придвижват напред и назад, при което масата им действа като инерционна противотежест, която противодейства на силите, породени от вибрацията на машината, и съответно намалява големината им. За разлика от досега използваната пасивна антивибрационна система VibraTech, при която се омекотяват предаваните чрез основната и допълнителната ръкохватки вибрации, новата активна система намалява ефективно вибрациите, които се пораждат в двигателния блок и свързаните с него редуктор и ударен механизъм. Ефектът от действието на този механизъм е, че вибрациите на машината се намаляват с около 30% още в зародиш и тя стои значително по-спокойно в ръцете на работещия.

Същевременно трябва специално да се подчертае, че действието на новата антивибрационна система по никакъв начин не се отразява върху мощността на машината и не намалява енергията на ударите.

В резултат на тази комбинация от технически решения към момента KHE 76 е перфораторът с SDS-max захват, който има най-ниско ниво на вибрации в сравнение с всички конкурентни модели в своя клас. Това е особено важно при 7-килограмовия клас перфоратори, защото колкото машината е по-мощна, с по-голяма енергия на удара и по-тежка, толкова повече вибрации създава, повече травмира ръцете на работещия, толкова по-трудно се удържа по време на работа.

Преодоляването на травматизма вследствие на вибрациите, които всички електроинструменти с движещи се части отделят, повече или по-малко от няколко години е на прицел за всички водещи производители. Целта е до минимум да се сведе рискът от поява на т.нар. вибрационна болест, която е професионално заболяване със сериозни последици за човешкия организъм. Освен тази чисто хуманна страна, ограничаването на предаваните на ръцете вибрации има и друга икономически измерима причина, защото се увеличава производителността на труда, увеличава се времето в рамките на работния ден, през което дадената машина се използва ефективно, намаляват се престоите за почивка.

За да не повтаряме подробностите около директивата на Европейския съюз (2002/44/CE), регламентираща нивото на вибрациите и допустимата сумарна ежедневна продължителност при работа с машината (НС 7-8/2008), ще посочим само, че за напълно безопасно за работещия се приема ниво на вибрациите до 2,5 m/s2. При нива над граничната стойност 5,0 m/s2 се препоръчва работа с прекъсвания от продължителни интервали от време за почивка, като общата сумарна продължителност на работа с дадена машина в рамките на работния ден не бива да надхвърля стойността, отчетена от дадената тук графика. Колкото нивото на вибрациите за дадена машина е по-високо, толкова сумарното ефективно време за работа с нея е по-малко. В резултат на техническите решения за намаляване нивото на вибрациите най-общо може да се каже, че сумарното време за използване на KHE 76 в рамките на работния ден е двойно по-дълго в сравнение с перфоратори, които нямат антивибрационни системи.

На практика с дадена машина не се работи непрекъснато през целия ден, а на интервали. Така например усредненото чрез множество измервания време за пробиване на отвори с перфоратор SDS-max в класа 5–7 kg е между 15 min при режим на нормално натоварване и 1 час на ден, когато се работи интензивно. При къртене машината се използва на ден средно между 15 min и час и половина при тези два режима на работа.

Ето защо всеки значим за пазара производител на електроинструменти вече задължително посочва в техническия паспорт на машините си нивото на отделяните вибрации. За да отразява по-точно реалността и да е съпоставима с данните за други машини, стойността трябва да отчита трите пространствени посоки (според EN 60475). Измерените само по една ос стойности са винаги по-ниски от измерените по трите оси и съответно съпоставянето им не е коректно.

Нивото на вибрациите при KHE 76 е 9,7 m/s2, което на практика означава, че продължителността на безопасна за здравето работа с перфоратора надхвърля 2 часа. Това също така надхвърля над два пъти осредненото време за работа с перфоратор в този клас. По този показател KHE 76 e на челната позиция спрямо конкурентните модели на другите световно реномирани марки, като най-близкият до него перфоратор има ниво на вибрациите 9,9 m/s2. При всички останали машини този параметър се намира в границите от 11,4 m/s2 до 21 m/s2. При това KHE 76 е лидер и по енергия на удара, чиято стойност 16 J е постижима само за негов „братовчед“ – модел на Milwaukee Kango.

Сниженото ниво на вибрациите в съчетание с по-голямата мощност и енергия на удара, значително повишава производителността на работа, която при перфораторите се измерва със скоростта на пробиване на отвори (mm/min) и изкъртеното количество бетон (kg/час). Ефективността се измерва с общата дълбочина на пробитите отвори в рамките на деня, като се спазва предписаното според нивото на вибрациите безопасно сумарно работно време.

По всички тези показатели KHE 76 превъзхожда конкурентните модели, като при независимо проведени тестове е показал следните резултати при работа в бетон:

» Обща дълбочина на пробиване (Ø25) за 8 часа – 42,5 m.

» Обща дълбочина на пробиване (Ø40) за 8 часа – 18,0 m.

» Скорост на пробиване (Ø 25) – 340 mm/min

» Скорост на пробиване (Ø 40) – 144 mm/min

» Производителност при къртене на бетон –

311 kg/час.

За да спазим журналистическата етика, няма да оповестим данните от сравнителни тестове с конкретни модели на други производители. Ще посочим само някои различия между KHE 76 и предишния модел KHE 75, които недвусмислено илюстрират впечатляващия напредък при новия модел. Мощността на електродвигателя на KHE 76 е 1500 W, докато при по-стария тя е 1150W. Още по-впечатляваща е енергията на удара – 16 J срещу 10 J при KHE 75. Максималният диаметър на отвора при пробиване в бетон е 52 mm (срещу 45 mm при KHE 75), а с боркорона – 150 mm (срещу 100 mm). Всичко това има своята цена и тя най-отчетливо е изразена в разликата при теглата на двете машини – 8,4 kg при KHE 76 срещу 6,4 kg при KHE 75.

За всеки вид работа има подходяща по мощност и тегло машина. За илюстрация само ще посочим, че в рамките на един работен ден при спазване на изискванията за безопасност с най-малкия в семейството перфоратори, модела KHE 56, може да бъдат пробити отвори Ø25 с обща дълбочина 21,25 m, а с Ø40 – 7,39 m. При това енергията на удара при KHE 56 е съвсем малко по-ниска (14 J), а теглото на перфоратора е 6,7 kg. Съществената над два пъти разлика в дневната

производителност между двете машини очевидно се дължи най-вече на по-ниското ниво на вибрациите при KHE 76 поради нейната активна антивибрационна система, защото и двата перфоратора ползват пасивната система VibraTech.

Честотата на ударите върху опашката на инструмента при KHE 76 е леко повишена спрямо предишния модел – 2735 min-1. Честотата на въртене може да се регулира плавно в границите 0-300 min-1. Използвана е изпитаната система за електронно регулиране на Metabo Vario Tacho Constamatic (VTC), която освен това поддържа честотата на въртене постоянна независимо от натоварването на машината, а също така осигурява и плавно развъртане на двигателя.

Фактът, че долната граница на честотата на въртене е нула, е още едно предимство, защото позволява по-голяма точност на позициониране на свредлото при започване на работа и заедно с плавното развъртане на двигателя допълнително допринася за повишаване на безопасността при работа. Плавното развъртане на двигателя е също така значително предимство и в режим на къртене. Максималният въртящ момент е 90 Nm.

Енергията на удара може да бъде намалена с 30%, което е необходимо при пробиване на по-крехки материали, като тухли например. За целта машината има отделен превключвател.

Тялото на предавателния механизъм е излято от магнезиева сплав и е оставено открито, с което е постигнато оптимално съчетаване между по-голяма здравина и дълготрайност, по-ниско тегло и по-добро охлаждане.

Превключвателят за изключване на въртеливото движение е поставен удобно в задния край на тялото, като се намира по-ниско от повърхността му, което предпазва от неволно задействане. Длетото може да се завърта и фиксира в 12 положения.

Четките на електродвигателя са самоизключващи се, а в допълнение машината има светодиоден индикатор, който сигнализира 30 часа преди те да изключат. Перфораторът има и предпазен съединител, който своевременно изключва въртенето при заклинване на свредлото.

Това е цялата предварителна информация, с която се сдобихме месец преди официалното обявяване на новия перфоратор. Тя обаче е достатъчна, за да може отсега да се предскаже несъмненият пазарен успех, който очаква KHE 76.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото