В категории: Брой 12/2008, Представяме ви, Хоби

KIROV HIGHEND смая и най-претенциозните Hi-Fi фенове

Няма да бъде пресилено, ако кажем, че на проведеното в началото на декември в столицата изложение Lux Only сензацията бе експозицията на фирма KIROV HIGHEND. Появата на ново име в съзвездието фирми „Киров“ само по себе си е събитие. А когато първата публична проява на новата фирма е на изложение с такова претенциозно наименование, това още повече засилва ефекта на сензацията. Щандът на KIROV HIGHEND, заемащ най-голямата и представителна площ в центъра на изложбената зала, се превърна не само в сензация, но по наше мнение именно демонстрираната на него техника на нивото на космическите технологии изпълни със съдържание и смисъл посещението на самата изложба. Преди всичко защото всеки един от показаните експонати притежава качествата, техническите и експлоатационни характеристики, които напълно оправдават неговата цена. Без съмнение KIROV HIGHEND представи невиждана досега в България колекция от най-висококачествени образци на възпроизвеждаща аудио- и видеотехника, които единствено световните лидери в отделните продуктови сегменти са в състояние да предложат към момента. Грандиозното представяне на тази уникална колекция пред отбрана откъм платежоспособност публика не бе самоцел, а проправя пътя към следващата стъпка – откриването на най-големия в Европа демонстрационен и търговски център за върхова Hi-Fi техника, който ще бъде разположен на територията на централния офис на фирма „Киров“ в ж.к. Люлин в столицата.

Създаването на поредната фирма от групата „Киров“ и нейната първа публична изява са изключително дело на младия Иван Киров, който паралелно с основния и утвърден с години бизнес, с който се свързва името „Киров“, а все още и „Киров Бош“, след като стъпи убедително на пазара на плавателните съдове (моторни лодки, джетове и дуги), сега отваря нова страница, като се насочва и към възможно най-качествената техника за възпроизвеждане на звук и видеофилми.

С показаното на изложението Lux Only Иван Киров затвърди за пореден път неотменната водеща фирмена линия, заложена при още основаването на фирма „Киров“ – професионална и само професионална техника от най-висок клас. Независимо дали става дума за електроинструменти, дребна и едра строителна техника, за аудио- и видеоуредби.

С това кратко встъпление даваме думата на Иван Киров.

Иван Киров: Участието ни на изложението като първа проява на KIROV HIGHEND е само върхът на айсберга, защото зад тази наистина уникална колекция от възпроизвеждаща аудиотехника и системи за домашно кино стои близо двегодишна подготвителна работа. След като воден от личните си интереси, ако щете, наречете го и хоби, а аз лично никога не се задоволявам, докато не достигна върха и не открия най-доброто, което най-добрата фирма в съответния сегмент произвежда, стигнах до заключението, че в сектора на най-висококачествената възпроизвеждаща аудио- и видеотехника у нас съществува определена празнина. Предлагат се отделни компоненти, при това не от най-добрите, липсва каквато и да било култура в демонстрацията и предлагането на продукти от такава класа. Това породи у мен идеята, че някой трябва да запълни тази празнина, а както знаете, ние във фирма „Киров“ никога не сме се страхували от предизвикателството и поемането на риск при разработване на нови пазари.

Продажбата на техника, като показаната на изложбата, изисква изключително висока техническа компетенция в областта на електрониката и акустиката, отлично познаване на върховите постижения на водещите в света фирми, чиито интереси досега като правило подминаваха нашата страна. Затова в рамките на година и половина ние обходихме и детайлно проучихме всички специализирани за такава техника изложения по света, проведохме стотици срещи с представители на водещите фирми. След първото отсяване в списъка ни останаха около 150 фирми, с които си заслужава да преговаряме, докато накрая сведохме броя им до 80-те най-добри в отделните сегменти. Числото е необичайно голямо, защото ние не предлагаме унифицирани комплексни решения на системи само от един и същ производител. За всеки компонент в озвучителната уредба подбираме най-добрите модели от най-добрата марка. По този начин сме в състояние да предложим на нашите клиенти възможно най-добрата конфигурация – като се започне от непрекъсваемите токозахранващи устройства и се продължи с различните DVD плейър, грамофони и видеосървъри, предусилватели и крайни усилватели, тонколони, видеопроектори, екрани, че дори и до специалните кресла, които се движат в синхрон с изображението на екрана и създават усещането за непосредствено участие в случващото се във филма.

Всичко, което показахме на изложението, носи щемпела на уникалност. Такива са тонколоните XRT2K на американската фирма McIntosh, всяка от които има общо 110 високоговорителя и тежи 270 kg. Усилвателят на същата фирма, подходящ за захранване на тези тонколони, тежи само 170 kg и е единственият в света с два захранващи блока. Озвучаването е уникално и поставя съвсем нови качествени измерения. Ако сте страстен привърженик на марката Ferrari, няма проблем, ние предлагаме единствената в света тонколона със същата марка и цвят, а качеството на звука също е на нивото на Ferrari. Всъщност за всеки от експонатите може да се говори дълго, защото сам по себе си е уникален.

Направи сам: Всичко показано тук ще може да бъде видяно и чуто във вашия нов специализиран магазин?

Иван Киров: Точно така. При това държа да подчертая, че това няма да бъде просто магазин, а нещо, което досега в България няма, пък и в Европа не съм виждал.

Той ще разполага с 10 демонстрационни зали, във всяка от които ще бъде монтирана озвучителна система с компоненти на даден производител. Ще има и две зали, изпълнени като домашни видеосалони. Всяка от тези зали е проектирана от гледна точна на оптималната акустика от водещата в тази област американска фирма Rives Audio. На разположение на клиентите ни ще бъдат отлично обучени специалисти-консултанти, така че ще бъдем в състояние да проектираме и изпълним на най-високо равнище какъвто и да било по сложност проект за озвучаване и домашно кино.

НС: Колегите журналисти като че ли обърнаха най-силно внимание на трите рояла, които показахте на изложението.

ИК: Така е и това не е случайно, защото това са ексклузивни модели, произведени в ограничени бройки от австрийската фирма Bösendorfer, която е покрита със световна столетна слава като производител на рояли с уникална изработка.

Макар и да изглежда за мнозина странно, но според нас наличието на музикален инструмент в дома е също толкова важно, колкото и на добра озвучителна уредба. Ние не гледаме на инструмента като на впечатляваща мебел, а като на необходимост, способстваща развитието на музикалната култура и, което е още по-ценно, на музикалните дарби у младите хора. Така че притежанието на такъв роял не е толкова въпрос на демонстрация на финансови възможности, колкото израз на отношение към изкуството и културата. А това е нещо, от което народът ни крещящо се нуждае, независимо от пътищата, които водят до обогатяване на душевността особено сред младите поколения. Тези ценни инструменти са богатство не само като частно притежание, но сме убедени, че на прекрасния им звук ще могат да се наслаждават много и много изпълнители и тяхната публика в различни концертни, оперни и театрални зали в страната.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2008, Представяме ви, Хоби

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото