В категории: Актуални статии, Брой 9-10/2011, Градина

Верижен трион STIHL MSA 160 C-BQ – мечтата на градинаря

Позволихме си да внесем умерено лиричен елемент в заглавието, защото този трион наистина го заслужава. С елегантен външен вид, удобен за държане, излъчващ минимални вибрации и шум, не отделящ никакви дразнещи обонянието и замърсяващи околната среда газове, не познаващ ограниченията на електрическия кабел, с повишена безопасност при работа и висока производителност, винаги готов за работа – този списък с отличителни качества на новата машина може да бъде продължен.

STIHL MSA 160 C-BQ е верижен трион, за който би мечтал всеки градинар, бил той професионалист или любител. Пуснат на пазара в самия край на миналата година, той e не само първият произведен в заводите на STIHL, но и първият в света верижен трион с акумулаторно захранване. В тази машина производителят е съчетал необичайна мощност, дължаща се преди всичко на иновативния задвижващ блок, с максимален комфорт за работещия, допълнен с различни детайли, превръщащи работата в удоволствие.

Това е машина с разнообразни приложения при създаване и поддръжка на градината и дърветата в нея, за нарязване на дърва за огрев, включително и в затворени помещения. Липсата на изгорели газове и на влачещ се електрически кабел дават свободата, която превръща триона в изключително полезна машина и за строителното дърводелство.

Както вече стана дума в този брой на списанието, трионът STIHL MSA 160 C-BQ е един от „чудесната петорка“ инструменти STIHL и VIKING, всеки от които може да работи с която и да било от трите модела литиево-йонни батерии AP 80, AP 120 и AP 160. За него се препоръчва най-мощната от тях AP 160 (с енергия 160 Wh). Едно зареждане на тази батерия осигурява до 35 min работа на триона. Измерено в свършена работа, това прави около 150 среза на гредички от чамова дървесина с напречно сечение 10х10 cm. Трионът е пригоден за рязане на стволове и клони с дебелина до 20 cm.

Пълната взаимозаменяемост при ползване на трите акумулаторни батерии е съществено удобство и несъмнен икономически стимул човек да обзаведе работилницата си и с останалите машини с акумулаторно захранване, още повече, че всяка от тях е повече или по-малко незаменима при поддръжка на градината. Същевременно, особено при наличие на две батерии, STIHL MSA 160 C-BQ може да се използва успешно и в гората или при разчистване на обширни терени от буйно израсли храсталаци и леторасти. С оглед да се предостави максимално удобство на клиентите, машините от тази петорка се продават със или без акумулаторна батерия и зарядно устройство. В зависимост от обема на работа и натоварването, съответно продължителността на работа, доброто решение е наличието на две батерии. Когато се използва бързозареждащото устройство AL 300, на практика може да се работи без прекъсване, защото то зарежда батерията (AP 160) до 80% от капацитета й за 35 min и на 100% – за 60 min. Заредената до 80% батерия вече позволява до 25 min работа.

За предимствата на литиево-йонните батерии сме писали многократно. За тези читатели, които са пропуснали подробните пояснения за тях, ще споменем само, че този вид батерии имат много ниско саморазреждане, което ще рече, че и след месеци на бездействие, машината ще бъде в работна готовност. При тях също така липсват характерните ограничения в спазване на циклите на разреждане и зареждане, дължащи се на т.н. Memory-ефект, характерен за никел-кадмиевите акумулаторни батерии, който бързо снижава максималния им капацитет и съкращава дълготрайността им.

Понеже споменахме за комфорта при работа, производителят се е погрижил дори за максимално удобното и минимално натоварващо носене на една или повече резервни батерии – във варианти на колан или на колан с презрамки. Към решенията, повишаващи комфорта при работа, трябва да добавим още системата за лесна смяна и закрепване на акумулаторната батерия, както и удачно проектираното разположение на гнездото й, така че машината да бъде добре балансирана, за да натоварва минимално ръцете. Съществено предимство в тази насока е и интелигентната система за опъване на веригата само на ръка, без отвертка и гаечен ключ. Освен удобство, тази система има и своята практична страна, защото се гарантира оптималната сила на обтягане, така че веригата да не бъде нито хлабава, нито прекалено опъната. И още нещо – напълно се избягва вероятността от досег на ръката до острите зъби на веригата.

Отличните качества на верижния трион се дължат най-вече на съчетанието между неговия електродвигател и захранващата батерия с оптимизираната от най-висока класа режеща система. Машината се задвижва с иновативен, разработен от STIHL безколекторен електронно управляван електродвигател с много високо КПД. Практически той няма износващи се детайли и поради това не се нуждае от текуща поддръжка. Двигателят е едновременно лек и компактен, изключително тих при работа, а благодарение на системата за управление, може да поддържа постоянен висок въртящ момент. Всичко това способства за най-ефективното изразходване на енергията от акумулаторната батерия, т.е. за по-производителна и продължителна работа с едно зареждане.

Тъй като нивото на предаваните на ръцете на работещия вибрации е параметър, който в най-голяма степен определя комфорта при работа и все по-зорко се контролира, двигателят на триона може на практика да бъде изключен като техен източник. Източник на вибрации остава движещата се верига, но и тук са взети специални мерки за ограничаване на нивото им до минимум. Спокойната работа на триона се осигурява от новата режеща верига Picco Micro 3 (PM3) със стъпка 1/4“, която се отличава с ниско ниво на вибрациите и силно намалена способност за поява на обратен удар по време на рязане. Тази нископрофилна и с малка широчина верига е специално разработена за леки, компактни моторни триони и съчетава висока режеща способност с много добро качество на среза. Новата шина STIHL Rollomatic E Mini, като елемент от системата за смазване Ematic и веригата Oilomatic на STIHL, се отличават и с намален до 50% разход на масло.

Трионът MS 160 C-BQ има усъвършенствана предпазна спирачна система QuickStop Super, която допълнително повишава безопасността при работа с него. За разлика от обикновените предпазни системи, които блокират движението на веригата само чрез механично задействане от намиращия се пред предната ръкохватка предпазител (при възникване на обратен удар), системата QuickStop Super е свързана и с предпазния (блокиращ) бутон, разположен по дължината на задната ръкохватка. Тя се задейства мигновено, щом ръката отпусне ръкохватка. По този начин се гарантира не само допълнителна сигурност, но тази спирачна система силно улеснява работата, когато тя се характеризира с често прекъсване – именно така се работи в градината при рязане на клони и леторасти, например.

Верижният трион с поставена батерия тежи 4,9 kg.

Нивото на вибрациите ляво/дясно е 2,0/2,0 m/s² (K-фактор съгл. директива 2006/42/EО=2 m/s²), звуковото налягане е 88 dB(A) и звуковата мощност – 99 dB (A) (K-фактор съгл.директива 2006/42/EО=2,5(dB(A)).

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Верижен трион STIHL MSA 160 C-BQ – мечтата на градинаря”

tihomir | декември 16th, 2012 at 4:05 pm

Искам да попитам колко време изкарва батерията на този вид трион при пълно натоварване.
„Направи сам“: В статията е посочено, че батерията AP 160 издържа около 35 min работа.

georgi | декември 30th, 2012 at 1:34 pm

akumulatora i zarqdnoto vliza li v cenata na mashinkata?
„Направи сам“:
Цената на верижния трион е 569 лв., която не включва акумулаторната батерия и зарядното устройство. Батерията се купува отделно, като цената й зависи от нейния капацитет.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 9-10/2011, Градина

Ключови думи


 
към началото