В категории: Брой 9-10/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Ръчни циркулярни триони с водеща шина

Ръчният циркулярен трион е машина, която позволява прецизно рязане за разкрояване на детайли от мебелни и други плочи от дървесни материали. С него може да се реже с точност до милиметър по абсолютно права линия, под прав или друг предварително зададен ъгъл спрямо канта на плочата. Това позволява и в занаятчийската работилница, която естествено не разполага с компютризиран център за разкрояване, както, и в домашната работилница с напълно достъпен в ценово отношение, лесен за употреба и съхраняване електроинструмент, да се постига необходимата точност при разкрояване на детайлите за изработване на корпусни мебели. Същото се отнася и при изпълнение на различни обшивки на тавани и стени с плочи от дървесни материали (най-често OSB и ПДЧ), където, макар и на място на обекта, трябва да се осигури възможно най-точно рязане, за да не остават фуги, че дори и по-широки пролуки между съседните плочи.

Всичко това е вярно, но при едно условиe: циркулярният трион да бъде пригоден за работа с водеща метална шина и рязането да става именно по този начин. Големите производители на ръчни електроинструменти, циркулярни триони, фрези и прободни триони, задължително включват в помощните средства за работа с тях и различни по конструкция водещи шини.

Казаното дотук обяснява интереса, който предизвикаха у нас пуснатите на пазара в средата на годината от Bosch два нови ръчни циркулярни триона, конструирани специално за работа със системата водещи шини FSN Professional. Затова може да говорим за комбинирана система, което е и оптималната предпоставка за лесно постигане на най-висока точност и качество при рязане.

Системата FSN Professional включва няколко размера шини с дължини от 800 mm до 3100 mm всяка. Освен това с помощта на специален свързващ елемент (FSN VEL) те могат да се свързват една към друга, при което при плъзгането си, машината не усеща прехода от шина в шина. Системата включва също елемент (FSN WAN), който позволява шината (или свързаните една с друга шини) да се разположи под точно определен ъгъл спрямо канта на плочата. Под този ъгъл ще реже и воденият по шината циркулярен трион. След като шината бъде поставена така, че циркулярният диск да реже точно по очертаната линия, тя се закрепва към плочата с малки винтови стеги, чието неподвижно рамо влиза в канал, намиращ се от долната й страна. Така тя не стърчи и не пречи при движението на триона.

По продължение на единия кант на шината е залепена лента от твърд каучук, която се обрязва при първото преминаване на циркулярния трион по шината. По този начин се осигурява плътен допир на ръба на лентата до циркулярния диск по време на рязането. Това е необходимо, за да може лентата плътно да притиска плочата по линията на рязане и да не позволява нащърбване на ръба. Такава опасност винаги съществува, особено при фурнированите плочи. Лентата е консуматив и при износването й се подменя с нова.

За прецизната съвместна работа на циркулярния трион с шината и двата нови модела на Bosch – GKS 55 GCE Professional и GKS 85 G Professional, имат стабилни основи от масивна алуминиева отливка. Те имат по два прецизно оформени по дължина нутове, които съответстват точно на напречния профил на шината. В резултат на това основата на триона лежи плътно върху нея и се плъзга без каквото и да било странично биене. Така качественото рязане по права линия е гарантирано, като точността на рязане зависи единствено от точното поставяне и закрепване на водещата шина. Допълнително предимство е това, че основата на всеки от двата модела е пригодена за работа не само с шините от системата Bosch FSN, но и с аналогични по предназначение водещи шини на други производители, като Festool, например. Това отваряне към продукти на конкурентни компании в случая е определено предимство за циркулярните триони на Bosch.

Двата проектирани за работа със системата водещи шини FSN Professional циркулярни триона се различават помежду си основно по мощността, респективно по теглото си и дебелината на рязане. По-малкият, GKS 55 GCE Professional, има електродвигател с мощност 1350 W и е предназначен за рязане при максимална дебелина 55 mm. Честотата на въртене на диска може да се регулира плавно в границите 2100–5100 minˉ¹. Това позволява машината да се използва и за материали, чувствителни към загряване. Честотата на въртене на диска се поддържа постоянна, независимо от натоварването. Това е компактна много удобна при работа машина с тегло 3,9 kg. Очевидно тя е предназначена за разкрояване на мебелни и други плочи от дървесина при изработване на корпусни мебели, облицовки и други елементи от вътрешното обзавеждане.

Вторият циркулярен трион, моделът GKS 85 G Professional, може да реже при дебелина до 85 mm. Той има значително по-мощен двигател – 2200 W и тежи 7,8 kg. Честотата на въртене на диска е 5000 minˉ¹. Това е машина, пригодена да се справя с преобладаващата част от дейностите по рязане на плочи, дебели дъски (талпи) и бичмета в строителното дърводелство.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото