В категории: Брой 9-10/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Настолен циркулярен трион на Bosch за прецизно рязане

Това е поредната машина на Bosch, която имаме удоволствието да ви представим преди появата й на пазара в България. При това става дума за настолен циркулярен трион с рядко срещана конструкция – първата машина от този вид, която Bosch пуска на пазара в любителския сектор. С две думи, по-претенциозните към инструменталния си парк домашни майстори вече ще разполагат с машина, каквато досега единствено професионалистите можеха да си позволят, и то при крайно ограничен избор на марки – Festool или Metabo.

Особеното при настолния циркулярен трион Bosch PPS 7 S е, че рязането може да се извършва по два начина. При единия, обичаен за настолните циркулярни триони с неподвижно монтиран в корпуса на машината електродвигател, то се осъществява чрез избутване на положения върху плота детайл към въртящия се диск. При Bosch PPS 7 S обаче, рязането може са извършва като детайлът лежи неподвижно, а циркулярният диск се премества напред. Това е възможно благодарение на специалната конструкция на машината, при което електродвигателят със закрепения върху вала му циркулярен диск, може да се плъзга по два водача. Рязането се извършва като предметът се постави и закрепи върху плота така, че очертаната линия да съвпада с линията на рязане на диска. След това двигателят с диска се издърпва с помощта на ръкохватка към работещия. Щом предметът бъде прерязан, те се връщат в крайно задно положение.

Този начин на рязане позволява постигане на значително по-голяма точност, поради което се предпочита при напречно рязане под прав или друг ъгъл. Съществено в случая е, че детайлът лежи стабилно върху плота, като положението му се контролира с подвижната, въртяща се опора. Така се гарантира, че дискът ще среже перпендикулярно или по точно очертаната линия. Работата се улеснява още повече поради наличието на лазерен прожектор, чийто лъч очертава предварително линията на рязане. Според нас този начин на рязане има и още едно съществено предимство – по-голямата безопасност, защото и двете ръце по време на рязането се намират доста далеч встрани от циркулярния диск.

От казаното може да се направи заключение, че за напречно рязане на дъски и летви с широчина до 212 mm по-подходящо е рязането чрез изтегляне на циркулярния диск. Това се отнася и за бичмета, стига дебелината им да не надхвърля 62 mm, колкото е максималната дебелина на рязане на машината. Очевидно това е най-подходящият начин за напречно разкрояване на паркетни и дюшемени дъски, на паркетини от масивна дървесина, на всевъзможни облицовъчни дъски и панели, на первазни летви и др.

При надлъжно рязане на дълги детайли, включително на плочи с дължина на среза над 212 mm двигателят с диска се застопоряват и предметът се плъзга върху плота така, както се работи с обикновен настолен циркулярен трион.

Макар и настолен, Bosch PPS 7 S е лесно преносим. Теглото му е 23,2 kg, а габаритите му позволяват да се побира безпроблемно в багажника на лек автомобил. Така машината може да се използва там, където е необходима – в дома, на вилата и в градината. За осигуряване на по-голяма опорна площ при рязане на по-големи детайли плотът може да се разширява странично или отзад чрез поставяне на допълнителна плоча. При напречно рязане допълнителният плот се поставя отстрани на основния, а при надлъжно рязане на по-дълги детайли – от задната страна на основния плот.

Циркулярният трион има електродвигател с мощност 1400 W. Циркулярният диск с диаметър 190 mm се върти с честота 4800 minˉ¹. Дискът Bosch Optiline Wood с 36 зъба е предназначен за чисто рязане, поради което е подходящ за напречно рязане на паркетни и други дъски, които се съединяват по късите си кантове и поради това челата им трябва да прилягат идеално едно към друго.

Двигателят има система за електронно управление, която поддържа постоянна честотата на въртене на диска независимо от натоварването, ограничава силата на пусковия ток и осигурява плавното развъртане на диска.

Основният и допълнителният плот са изработени от олекотена и оребрена за по-голяма якост алуминиева отливка. Към него се закрепва и фиксира под желания ъгъл опора-линеал, по който се плъзга детайлът при надлъжно рязане или чрез който се задава ъгълът при напречно рязане, когато детайлът е неподвижен. За рязане под наклон циркулярният диск може да се наклонява странично до 46,5°.

Въздушната струя с дървесните стружки е насочена към долния заден край на машината, където е щуцерът за свързване с промишлена прахосмукачка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото