В категории: Брой 11/2008, Градина

Верижен трион за рязане в короните на дърветата

В голямото семейство верижни моторни триони на STIHL моделът MS 192 T заема особено място. Той е специализиран за работа в короната на различно високи дървета, където се налага рязане на клони – било за подмладяваща резитба при овошките, за отстраняване на изсъхнали клони или рязане на станали опасни поради загниване високи дървета, които се режат на части от върха към земята. Затова трионът трябва да бъде възможно най-лек и най-малък, т.е. да е максимално повратлив, да бъде възможно най-обезопасен и особено срещу възникване на обратен удар по време на рязане, нивото на вибрациите да бъде колкото е възможно най-ниско, за да не се уморяват ръцете, да има оптимална ергономичност, улесняваща работата с него. Не на последно място двигателят трябва да запалва с лекота, защото рязкото дърпане на въжето, когато човек се е закрепил на някой висок клон, също може да доведе до крайно нежелани последици. Към списъка трябва да се добави и достатъчно голяма мощност, защото има клони, които са по-дебели от стъблата на по-млади овошки.

Изискванията са толкова много, че само строго специализирана машина би могла да ги удовлетвори. Такава именно е верижният трион MS 192 T. При това тя не само удовлетворява посочените изисквания, а го прави по най-убедителен начин, защото е шампион в своя клас. С тегло от само 3,1 kg (без шина и верига) той е най-лекият моторен трион на STIHL за поддръжка на дървета. Същевременно машината има необичайно мощен за големината и теглото си двигател. С мощност 1,3 kW (1,8 к.с.) при него е постигнато също така рекордно съотношение „тегло/мощност“ от 2,4 kg/kW. Всичко това е постигнато с двигател с работен обем от 30,1 cm3.

Карбураторът има специална система, която позволява компенсиране в широки граници на ефекта от повишаване на съпротивлението при засмукване на въздуха поради постепенното задръстване на въздушния филтър. Тя поддържа оптимален състава на горивно-въздушната смес, което осигурява максимална мощност при минимално съдържане на вредни вещества в изгорелите газове и минимален разход на гориво. Освен това така се удължават интервалите между две почиствания на въздушния филтър.

По желание на клиента трионът MS 192 T може да бъде оборудван допълнително и със система за запалване на двигателя, позната като ElastoStart. При нея въжето се изтегля със специална ръкохватка с вграден в нея еластичен елемент, който поема и в голяма степен омекотява предаваните по въжето към ръката тласъци при запалване на двигателя.

Трионът използва режеща верига 3/8” P Picco Micro Mini Comfort. Тя е специално конструирана за работа с леки триони с предназначение като MS 192 T. Веригата е нископрофилна, с малка широчина и изключително ниска склонност към поява на обратен удар и рязко изхвърляне на машината нагоре при опит за рязане с горната част в предния край на шината.

Системата за смазване на веригата е изпитаната STIHL Ematic, която позволява снижаване на разхода на масло с до 50% в зависимост от дървесината, която се реже. Системата включва водеща шина STIHL Ematic, верига STIHL Oilomatic и маслена помпа с регулируем дебит. По този начин количеството подадено масло се редуцира до необходимото за нормално смазване на веригата и шината. Водещите звена на веригата са така оформени, че да загребват от маслото, намиращо се в канала на шината, и по специално оформени фини каналчета го подават към нитовите съединения между всяка двойка звена. Освен тези каналчета веригата има и специално оформени резервоарчета за масло. Те представляват прецизно пробити отвори във всяко от водещите звена. В частта от веригата, която се движи върху горната страна на шината, водещите звена загребват масло от канала, запълват резервоарчетата и маслото се подава по каналчетата към нитовите съединения. При върха на шината обаче в канала вече не е останало масло и тук условията за смазване се влошават. При системата STIHL Oilomatic това не се случва, защото резервоарчетата във водещите звена са пълни с масло. При завъртане на веригата около зъбното колело под действие на центробежните сили маслото от резервоарчетата се изхвърля, достига по каналчетата до нитовите съединения и ги смазва. Така се подобрява и смазването в канала от долната страна на шината. Всичко това води до значително удължаване на дълготрайността на веригата, шината и зъбното колело, както и до най-икономично изразходване на маслото.

Електронното управление на запалването и помпата за ръчно подкачване на горивото към карбуратора при необходимост улесняват запалването на двигателя, без значение дали той е още топъл, или пък продължително време (дни и седмици) с машината не е работено. При конструирането на триона са предвидени редица други технически решения, всяко от които има своето значение за улесняване на работата и повишаване на безопасността. Сред тях е системата за опъване на веригата с изнесен отстрани регулиращ винт, което не само улеснява изпълнението на тази задача, но напълно се избягва близостта и вероятността от контакт между ръката и острите зъби на веригата. Трионът има спирачен механизъм QuickStop, който при възникване на опасна ситуация за части от секундата преустановява движението на веригата.

Тялото на резервоара за гориво е изработено от полупрозрачна пластмаса, което позволява визуален контрол върху наличното количество. Капачката се отвива и завива с лекота на ръка, а в затворено положение тя е осигурена срещу саморазхлабване. Капакът над въздушния филтър също се сваля и поставя лесно и без помощен инструмент.

Трионът има и ухо за закачане на карабинера на осигурителното въже. Така работещият е сигурен, че при евентуално изпускане тя е обезопасена и няма да падне на земята. Поради това вниманието му е съсредоточено най-вече върху собствената безопасност, като при необходимост може да пусне машината, за да освободи ръцете си.

Накрая все пак да подчертаем, че рязането на клони високо в короната на дърветата е работа за обучени професионалисти.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2008, Градина

Ключови думи


 
към началото