В категории: Брой 9-10/2011, Инструменти, Представяме ви

Фирма „Киров“ се представи с машини и електроинструменти

Смазващото влияние и дълготрайните последици от налегналата страната ни вече трета поредна година икономическа и финансова криза се виждат отчетливо навсякъде, в бизнеса и живота на всеки от нас, доминира в тематиката на медиите, отпечатано е в мрачните лица на хората. Особено отчетливо това са забелязва на панаирите и други търговски изложения.

Освен в количествени измерения, кризата сериозно промени и облика на тези прояви. Всеки изложител вече трезво преценява смисъла от своето участие, усилено търси по-ефективни средства за контакти с клиентите си. Не на последно място необходимостта от стриктна финансова дисциплина се пребори с ненужната помпозност и участие заради самотно участие.

Типичен пример за реално, добре премерено и съобразено с пазарната конюнктура бе представянето на фирма „Киров“ на тазгодишния Технически панаир. Тази най-голяма в България специализирана търговска верига за професионална техника и инструменти години наред бе колосът сред изложителите в града на тепетата, а обширната й експозиция на едрогабаритна строителна, минна и индустриална техника, разположена пред собствената й палата на територията на панаира, бе станала емблема на панаирното градче, емблема на бурното строителство у нас.

Може да се каже обаче, че всяка криза има и своето оздравително въздействие, изправящо някои деформации от миналото. Така например дори и в най-охолните от финансова гледна точка години преди кризата основателят на фирмата и Председател на Надзорния съвет на „Киров“ АД, г-н Киро Киров, многократно поставяше въпроса за липсата на икономически обоснована потребност от ежегодно разкарване до Пловдив и излагане на армия от огромни строителни машини, тежащи вкупом хиляди тонове. Участие поглъщащо огромни средства и ангажиращо най-малко за седмица близо 100 души персонал. Многократно даваше за пример неизмеримо по-богати и далеч по напред във всяко отношение от нашата държави, където подобни, при това специализирани, а не общотехнически изложения, се провеждат с интервал от една или повече години. Това се прави, защото този вид техника се развива по-бавно и новите модели продължават да бъдат все така нови и актуални и няколко години след първата им поява на пазара.

След като строителството вече трета година е изпаднало в дълбок колапс, а складовете все още не са изпразнени от машините, поръчани с оглед на търсенето от по-преди, бяхме сигурни, че ще видим на тазгодишния панаир едно достойно представяне на тази най-голяма българска фирма, но съобразено с новите условия. Щандовете отново бяха на обичайното си място, разгърнати покрай палатата „Киров“, която и да бе отворила врати, не би могла да побере и да предостави достатъчно подходящи условия за цялостно разгръщане на такава експозиция. Разположени край основната пешеходна магистрала на панаирното градче, щандовете оформяха средище, изобилстващо с професионални електроинструменти, индустриални машини и дребна строителна механизация на подбрани от световна величина производители.

На мястото на някогашното сборище на „машините чудовища“ сега бяха представени продуктите, без които дори и в най-дълбока криза промишлеността, занаятчийската дейност, довършителното строителство и ремонти, всеки ценящ труда си и стремящ се към успех майстор, не може. Сред електроинструментите бихме откроили немската Metabo, за която „Киров“ е единственият официален вносител у нас, а също и Bosch, с чието име се асоциира и свързва най-често от зората на зараждането на пазарното стопанство досега името „Киров“. В демонстрирането на най-новите модели електроинструменти на Bosch участваше и технически инструктор от представителството на немската компания у нас. Тук за пръв път видяхме „на живо“ и уреда на Bosch, позволяващ визуален оглед на напълно недостъпни за невъоръженото око кухини във вътрешността на машини и тръбопроводи, който в НС 7-8/2011 по журналистически нарекохме „Ендоскоп за техници“, новите модела в двукилограмовия клас професионални перфоратори – GBH 2-28 DFV Professional и GBH 2-28 DV Professional и др. Тъй като „Направи сам“ по традиция внимателно следи и реагира на новостите при тези две водещи марки, без притеснение поради скромност може да кажем, че описание на всички показани на панаира нови модели може да бъде намерено и на сайта на списанието.

Привлекателен център за специалистите по заваряване на метали бе експозицията на световния лидер в тази област австрийската фирма Fronius, чиято продуктова палитра се разпростира от чудесния инверторен апарат TransPocket 1500 с тегло под 5 kg до заваръчни автомати за плазмено заваряване. Традиционно разнообразен бе и щандът с машини на Honda – от бензинови електрогенератори и водни помпи, през механизирана градинска техника до извънбордови двигатели за лодки. Не липсваха и самите надуваеми лодки Honda Marine.

Претенциозна аудитория привличаха компресорите и професионалните ръчни инструменти на Ingersoll Rand, дребната строителна техника и инструменти на Atlas Copco и други производители, формираща портфейла на „Киров“ с над 80 партньорски фирми.

„Киров“ АД и Пловдивския панаир

Ето какво сподели г-н Киров пред представител на редакцията:

„Неведнъж, далеч преди кризата да дойде и в България, нееднократно съм заявявал, включително и пред ръководството на панаира, че той е място за представяне преди всичко на новости, на нови модели машини базирани на най-нови технологии. За създаването на всеки нов модел, особено в сектора на тежката строителна техника, в сектора на индустрията, е необходим по-продължителен период на разработка, изпитания, внедряване и т.н., докато стане готов за пазарно представяне. Вземете за пример автомобилостроенето. Водещите в света производители често обявяват авансово бъдещите си нови модели като се знае, че ще минат още 2 или 3 години до появата им на пазара. При големите строителни и пътни машини този срок е дори по-дълъг. Въпреки, че нееднократно се заричахме да преустановим тази ненужна практика, допреди кризата участвахме най-редовно, година подир година, макар и с ясното съзнание, че новостите, които може да покажем са съвсем малко. Същевременно представянето на толкова разнообразна и мащабна експозиция, и особено в частта на тези огромни машини, реално пречеше на работата ни, защото изискваше мобилизиране на големи ресурси и финансови разходи. Е, кризата помогна да преодолеем тази наследена от миналото панаирна инерция и да преосмислим цялостната си маркетингова политика, в това число и участието на дружеството в Техническия панаир.

Несъмнено един от пътищата за справяне в тежката за цялата икономика обстановка е да предлагаме все по-ефективни и производителни машини, които увеличават производителността на труда, добавят повече принадена стойност, правят българската продукция по-конкурентоспособна. Помагайки на индустрията да се развива, ние работим и за себе си, работим за държавата и обществото като цяло. Сега това го правим още по-добре, бих казал още по-ефективно отпреди. Нима трябва да чакаме цяла година седмицата, когато нашите клиенти биха дошли на панаира? Ни най-малко, защото ние винаги сме се старали да бъдем възможно най-близо до тях. Знаете, че изградихме най-голямата в страната мрежа от специализирани търговски центрове и сервизни бази. Въпреки кризата, която засяга най-силно именно най-големите и мащабно работещи фирми, ние съхранихме тази мрежа непокътната. Всеки от нашите центрове представлява най-добрата и актуална витрина на новостите, които предлагат водещите световни производители и които ние представляваме на българския пазар. В тях нашите специалисти са винаги на разположение да консултират клиентите ни. Едно от най-големите ни постижения и заслуга през годините е, че ние успяхме да изградим у клиентите отношение към новостите и най-вече вкус към качествената професионална техника. Никога не се изкушихме да правим компромис с качеството, само и само да продаваме повече. И клиентите ни това го ценят високо. Далеч още преди банките да отворят широко кредитните си портфейли, ние бяхме намерили начини да подпомагаме финансово клиентите си така, че да не им се налага да правят компромиси с качеството и да могат успешно да развиват бизнеса си благодарение и на нашите машини.

Също така, нагаждайки гъвкаво политиката си в условията на криза, ние активизирахме практиката на пътуващите търговци, които при нас са профилирани технически специалисти. Ние не чакаме бездейно клиента да ни потърси, а отиваме при него, държим го в течение на новостите, грижим се за поддръжката и обслужването на неговата техника.

И това не е всичко. Над година вече функционира и електронният ни магазин, който едновременно изпълнява и функцията да информира за всяка новост. Покупката през него носи отстъпка в цената, каналите за доставка функционират безпроблемно.

Затова бих казал, че представянето „Киров“ АД, при това ежегодно, на толкова широкоспектърен и нефокусиран панаир е повече жест към традицията и клиентите, които са свикнали да ни виждат неизменно там, отколкото необходимост. Дори и това вече не е необходимо, защото оценката за тазгодишното участие е, че реалните ни клиенти така и не дойдоха. Те ни познават добре, ние тях също, знаят къде да ни намерят всеки ден от годината и те го правят. А средствата, които бихме икономисали, ще спомогнат да се грижим още по-добре и по-отблизо за всеки клиент.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2011, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото