В категории: Брой 11/2011, Градина

Гориво и масла за трионите STIHL

Списанието едва успява да следва пускането на нови модели градинска и техника за работа в гората с марките STIHL и VIKING. Понеже тези марки бележат върховото ниво при тази техника, ние се стремим да не изоставаме и своевременно информираме читателите на списанието за новостите. Поради това леко загърбихме една изключително важна тема – правилната експлоатация и поддържане на машините, така че те да ни служат вярно дълги години, без да се налага влизане в сервиза поради немарливо отношение. Отчитаме и настъпването на зимния период, през който преобладаващата част от машините се зазимяват за осигуряване на оптимални условия за съхраняването им, когато не се използват. Това е и периодът техниката да бъде приведена в пълна бойна готовност преди активното й използване през следващия сезон.

Темата е твърде обширна, за да бъде обхваната в една статия. Затова в този брой ще обърнем внимание на най-подходящите за моторните триони STIHL гориво, масла и почистващи препарати.

Двутактовите двигатели, включително и най-модерните STIHL 2-MIX, работят с горивна смес, състояща се от безоловен високооктанов бензин и специално масло. Тъй като смазването на всеки такъв двигател се извършва от горивната смес, е очевидно, че неговата безотказна и продължителна работа в много голяма степен зависи от използването на препоръчаните от производителя бензин и масло, както и точното спазване на предписаното съотношение. Качеството на горивото и количеството на маслото в него се отразяват и върху съдържанието на вредни за здравето и околната среда вещества в изгорелите газове – нещо, върху което се обръща все повече внимание, и е водеща нишка при разработката на нови и усъвършенстването на съществуващите двигатели на верижните триони на STIHL.

Не случайно в родината на марката, Германия, фирмата продава фабрично в туби приготвена горивна смес, която осигурява възможно най-оптимални условия за работа на двигателя. У нас тази практика не е разпространена и затова работещите сами приготовляват горивото за своите машини. В това няма нищо сложно, стига да се ползват подходящите съставки и съотношение между тях. Задачата се улеснява допълнително от наличието на предлаганите от STIHL и у нас измервателни съдове, както и специалните туби с накрайници, пригодени към отворите за наливане на бензин и масло във верижните триони с тази марка.

Горивната смес се приготвя от безоловен бензин с октаново число 95 и повече. Двутактовото моторно масло трябва да бъде от марков производител, като безспорно най-добре е да се използва масло с марката STIHL, защото е специално разработено за тези двигатели. При употреба на такова масло съотношението масло:бензин в горивната смес е 1:50.

STIHL предлага три марки двутактови масла, които ще подредим по техните качества – добро, много добро и отлично. Тази класация силно наподобява и подреждането при маслата за автомобилни двигатели с вътрешно горене – минерални, полусинтетични и синтетични.

 

STIHL HP

Това е най-често използваното двутактово масло. То е на минерална основа и на външен вид се отличава по червения си цвят. Подходящо е за всички двутактови двигатели, работещи в зони с умерен и горещ климат. Разработено специално за двигателите на STIHL, то спомага за силното намаляване на коксови отлагания по стените на цилиндъра и изпускателните клапани, не уврежда уплътненията. Допринася за поддържане на номиналната мощност на двигателя и високата производителност на машината, включително при продължително и високо натоварване. Добрите смазочни свойства намаляват износването на двигателя и така се повишава неговата експлоатационна дълготрайност. Намаленото отделяне на коксови и други отлагания в процеса на изгаряне на горивото елиминира опасността от самозапалване на горивната смес, нейното неконтролирано изгаряне и повреждане на запалителната свещ.

Маслото се разтваря много добре в бензина, при което сместа се оцветява в червено.

 

STIHL HP Super

Всичко казано за предишното масло, при това е с една степен на по-високо ниво. STIHL HP Super съчетава много добри смазочни качества с особено чист процес на изгаряне на горивото. Това полусинтетично масло е особено подходящо за всички двутактови двигатели на машини, които се използват често, с голяма продължителност в режим на максимално натоварване.

Благодарение на по-пълното изгаряне на горивото, отлаганията на кокс и други продукти върху стените и главата на цилиндъра, върху главата на буталото и шумозаглушаващата система са силно намалени.

Маслото запазва добрите си смазващи и намаляващи износването свойства при работещи с максимална честота на въртене в оптимален температурен режим двигатели, какъвто е случаят с верижните триони, а също така и при двигатели, чийто режим на работа налага да работят често при недостатъчно загряване. Характерно за това масло е силно намаленото съдържание на вредни вещества в изгорелите газове.

STIHL HP Super също се размесва много добре с бензина. Цветът на маслото е зелен и се предава на готовата двутактова горивна смес.

 

STIHL HP Ultra

Както подсказва и наименованието, това синтетично масло удовлетворява с оценка „отличен“ всички изисквания. Съчетава отлични смазочни свойства с изключително ниски отлагания на кокс, чисто изгаряне на горивната смес и сигурна дълготрайна защита на двигателя при продължително и пълно натоварване. Това масло е облагородено със специални не съдържащи пепел намаляващи износването добавки. Благодарение на това при изгаряне на горивната смес не се образува остатъчна пепел от калциев и натриев сулфат. Смазочните добавки от синтетични естери изгарят без остатък. Маслото STIHL HP Ultra е екологично и поради факта, че не съдържа примеси от сяра, а попаднало в природна среда, се разгражда биологично до 80% за 21 дена.

Смазващите съставки на маслото са изключително ефикасни, защото образуват тънък филм върху триещите се повърхности и предотвратяват допира на метал върху метал. Това значително удължава дълготрайността на двигателя и спомага за продължително съхраняване на неговата номинална мощност.

Поради изключително ниската склонност на маслото към коксови отлагания, такива не се наблюдават върху стените на картера и полата на буталото, изпускателните клапани и запалителната свещ. Всичко това осигурява дълготрайна работа при високо натоварване и съхраняване на номиналната мощност.

Маслото има силно наситен зелен цвят и засега не се предлага в България.

Верижните триони се нуждаят и от ефикасно смазване на веригата. За целта всеки трион има система, която под налягане подава масло към канала на шината. Понеже то се изразходва в процеса на работа в резервоара, трябва периодично да се долива ново.

Излишно е да споменаваме, че най-добрата практика е да се използва масло с марката STIHL, а най-лошата, която със сигурност ще съсипе не само веригата и шината, но с голяма вероятност и помпата, е да се използва отработено картерно автомобилно масло.

Към момента у нас се предлага маслото

STIHL BioPlus

То е екологично и не замърсява околната среда, защото попаднало в нея, за кратко време се разгражда напълно до безвредни съставки. Маслото създава устойчив филм върху металните повърхности, осигурява добро смазване и намалява триенето между веригата и водещата шина. Тези му качества са го направили носител на немското отличие за защита на околната среда (Blauer Engel), както и на други аналогични по смисъл европейски отличия. Подходящо е за използване в зони с умерен и горещ климат.

Предназначено специално за смазване на бързо движещата се верига, то е създадено на база растителни масла с много ниска способност да образуват смоли и поради това да се втвърдяват.

Маслото се задържа и смазва добре при висока скорост на триещите се повърхности, поради което, макар и кратковременно, веригата и шината се нагряват значително. Маслото не отделя никакъв дим при прегряване, даже обратното – дори и при твърде ниски температури (до –15 °С) течливостта на маслото се съхранява и не се нарушава смазването. Маслото STIHL BioPlus се разлага много бързо до безвредни за почвата и околната среда като цяло съставки. Подходящо е за използване и в зони с повишени изисквания към защитата на водните ресурси.

Зареждането на триона с гориво изисква подходящи съдове за подготвяне на двутактовата горивна смес, за нейното съхраняване, пренасяне и наливане в резервоара на машината. За това отново е най-добре да се използват предлаганите от STIHL съдове – обикновени туби или за предпочитане комбинираните за гориво и масло.

Тези туби имат два резервоара: за гориво с вместимост 5 l и за масло за веригата – 3 l. Така една туба съвместява две, което е несъмнено удобство. Комбинираните туби се предлагат в два варианта, като и двата имат защитени срещу саморазвиване капачки. Стандартните имат един универсален накрайник – общ за маслото и горивото. Професионалните комбинирани туби имат от двете си страни, между двата резервоара, фабрично поставени магазини за закрепване на инструменти за заточване на веригата, както и на специален накрайник за бързо зареждане. Така всичко необходимо за рязане се намира в комплект, което е несъмнено удобство, когато се работи в гората, примерно. Голямо удобство представляват и двата специални накрайника, предназначени за бързо наливане на горивото или маслото. С тях се предотвратява опасността от преливане, поради препълване на резервоара, както и на разливане на течността при трепване на ръката, вкарване или изваждане на накрайника от отвора.

Освен постоянно смазване, веригата и шината се нуждаят и от редовно почистване, което надхвърля простото отстраняване на полепналите от маслото дървесни стърготини. У нас се предлагат два препарата на STIHL с такова предназначение.

 

STIHL Harzlöser

Това е спрей със смазващи свойства, който разтваря твърдите смолисти отлагания, които се образуват по повърхността на триещите се повърхнини на режещите гарнитури на верижния трион. По същата причина се използва за почистване на ножовете на ножици за жив плет.

 

STIHL Spezialreiniger

Този несъдържащ фосфати препарат е специализиран за отстраняване на органични замърсявания, както и смоли, масла и др. върху режещата верига, шината, режещите гарнитури на други машини, както и на повърхнини от стомана и магнезиеви сплави. Той не съдържа органични разтворители и е напълно биологично разградим.

След завършване на работа, преди да бъде прибран за съхранение, трионът, водещата шина и веригата трябва да бъдат почистени и проверени. За целта машината се изключва, изчаква се докато се охлади, след което се поставя върху подходяща чиста и хоризонтална повърхност. В зависимост от модела на триона и системата за опъване на веригата, тя заедно с шината, се демонтира. Те се почистват от полепналите стърготини и други замърсявания, като при необходимост се използва почистващ препарат на STIHL. При това се извършва внимателен оглед за наличие на:

» Пукнатини или изкривявания по шината.

» Повредени зъби на веригата поради удар в твърд предмет (камък, пирон и т.н.). При затъпяване на зъбите, веригата трябва да се заточи.

» Машината се почиства от полепналите стърготини, от други замърсявания и омасляване. Особено внимание се обръща на пространството под капака, покриващ движещото веригата зъбно колело.

» Почистват се отворите, през които се засмуква охлаждащия двигателя въздух.

» Почистват се ръкохватките и корпуса на машината.

Когато машината няма да се използва по-продължително време, примерно около и над 3 месеца, тя се подготвя по следния начин:

» Резервоарът се изпразва изцяло от наличното гориво.

» Изпразва се камерата на карбуратора. За тази цел машината се запалва и се оставя да работи, докато изчерпа напълно горивото и двигателят загасне от само себе си.

» Маслото за смазване на веригата също се излива и резервоарът се изпразва.

» Добре почистената верига и шината се консервират чрез напръскване с подходящ спрей.

» Машината се съхранява на сухо място при температури над нулата.

Допълнителна информация ще намерите тук.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Гориво и масла за трионите STIHL”

Plamen | януари 1st, 2014 at 10:45 pm

Здравейте !
Въпросът ми е каква е трайността на вече приготвена смес ?
С поздрави !
„Направи сам“:
В ръководството на машини на STIHL с двутактови двигатели е изрично посочено, че горивната смес старее и поради това препоръката е да се приготвя в количество, което може да бъде изразходвано да няколко седмици. Тя не бива да се съхранява повече от 3 месеца. Горивната смес трябва да се съхранява защитена от светлина и слънчево греене.
Под влияние на тези фактори, както и поради съхранение при прекалено ниски или високи температури, срокът на годност се съкращава допълнително.

martin | януари 22nd, 2015 at 9:34 pm

Може ли да се използва бензин а 98?
„Направи сам“ Производителят препоръчва безоловен бензин с октаново число 95. Може да се използва и по-високо октанов стига да не съдържа оловни добавки.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2011, Градина

Ключови думи


 
към началото