В категории: Брой 11/2011, Хоби

PowerShot D10 – фотоапаратът-амфибия на Canon

Ваня Абаджиева

Гмуркане, риболов, каране на сърф, ски, алпинизъм, скално катерене, туризъм, спорт… Активният начин на живот, както всички знаем, е много важен за правилната работа на организма, за поддържане на добра физическа форма, та дори за съхраняване на здравия дух. Някои предпочитат да упражняват различни спортове в компания, други – сами, на трети пък им е доста по-лесно и удобно да се метнат на колите си и без някакви особени физически дейности просто да излязат извън големия град „на разходка“ и да се излежават, припичайки се на слънце на някоя тиха полянка. Независимо от начина на живот обаче, едва ли има човек, който да не иска да запамети приятните и интересни моменти от живота си под формата на снимка или видеоклипче. Що се отнася до техниката, „активистите“ до неотдавна бяха като че ли малко пренебрегнати от производителите на камери. Повече или по-малко опасният им начин на живот правеше носенето на фотоапарат твърде рисковано – всяко едно падане би завършило с повреда на камерата. От друга страна, именно те са, които се „завират“ на недостъпни за обикновения човек места, „държат в ръцете си“ най-интересните гледки и моменти, които след това много искат да споделят със своите приятели. Защото едно е да разкажеш, съвсем друго е да покажеш. Е, именно те сега вече могат да са спокойни за своята техника – тихо и почти незабележимо в последните няколко години на пазара на компактни цифрови фотоапарати започна да се обособява особена група камери, предназначени за хора с активен начин на живот. Освен че притежават типичните за компактните апарати характеристики, те са устойчиви на удар, запрашаване, екстремни климатични условия и вода. Към създателите на тази група камери неотдавна се присъедини и Canon със своя пръв фотоапарат-амфибия – PowerShot D10, а благодарение на Canon Bulgaria, които любезно ни го предоставиха за тестване, успяхме лично да се убедим в неговите качества.

Както винаги, първото, което прави впечатление, независимо за какво устройство става въпрос, е дизайнът. В това отношение PowerShot D10 е доста необичаен – футуристичен, със заоблени форми, тумбест, спортен, дори можем да кажем, забавен с умело разчупен дизайн чрез добавянето на няколко винтчета, служещи по-скоро за декорация. Интересно е измислено прикрепването на връзката за носене на врата – тя може чрез обикновено завинтване да се поставя на който и да е от четирите ъгъла на камерата – решение, допълнително улесняващо ползването є, особено в екстремни условия (най-сетне някой да помисли и за левичарите). Бутоните за управление са достатъчно големи и изпъкнали, така че апаратът да може да се управлява без проблем под водата или с тънки ръкавици. Камерата е устойчива на дълбочина до 10 m, способна е да издържи падане върху твърда повърхност от височина 1,22 m, защитена е от попадането на прах и работи при температури от –10 до +40 оС и влажност от 10% до 90%.

Въпреки необичайните си форми, управлението на PowerShot D10 е стандартното за всички компактни апарати на Canon – просто и логично. В горната част на гърба на тялото са разположени три бутона – вляво е този за печат на принтер, съвместим със стандарта PictBridge, в средата – за избор на режимите Auto, Program, Scene или Movie, и вдясно – за разглеждане на заснетите кадри и видеоклипове. От дясната страна са стандартните бутони за оптично приближение, превключване между макро и нормален режим, компенсация на експозицията, включване и изключване на светкавицата, самоснимачка, влизане в менюто и задаване на параметрите на снимане.

Почти целият гръб на камерата е заета от 2,5-инчовият LCD дисплей PureColor LCD II с разделителна способност 230 хил. пиксела, модифициран специално за използването на открит въздух. Защитният му екран е с дебелина почти 2 mm, а яркостта му е почти 2 пъти по-висока от обикновен дисплей PureColor LCD. Ето защо кадрирането на изображението е лесно практически във всякакви условия.

PowerShot D10 притежава много добър обектив с фокусно разстояние 35–105 mm със светлосила 1:2.8–4.9 и трикратно оптично приближение. Процесорът, с който работи, е четвърто поколение DIGIC, който управлява всички ключови функции на камерата за постигане на максимална ефективност. Усъвършенстваните алгоритми за обработка на изображението гарантират предаването на най-фините детайли и оттенъци, както и точен баланс на бяло. Резултатите от високоскоростната обработка на данните са бързото автофокусиране и голямата продължителност на непрекъснато снимане. Процесорът подпомага и работата на подобрената технология за потискане на шума, функцията i-Contrast, технологията за разпознаване на лица с корекция на автофокусирането, заключване на експозицията, настройките на баланса на бяло, както и новата технология за разпознаване на сцените.

Сензорът на PowerShot D10 е с големина 1/2,3 инча и разделителна способност 12,1 Мпиксела. Използваният в камерата стабилизатор на изображението с подвижна група лещи в обектива ефективно открива и компенсира колебанията на камерата, които могат да предизвикат размазване на изображението. Тристепенната система за стабилизация позволява повишаване на качеството на фотографиите както на направените на места със слабо осветление, така и на сниманите с най-голямото увеличение, когато ролята на вибрациите е по-значителна. Миниатюрни жироскопични датчици определят движението на камерата, предизвикано от трепване на ръката. Тези сигнали (4000 в секунда) се обработват от микросхемата на стабилизатора, отличаваща колебанията от трепването на ръката от умишленото движение на камерата. След това те се предават в блока на стабилизатора на изображението, който по съответстващ начин премества елементите на обектива за коригиране на светлинния лъч и отстраняване на нежеланите ефекти, предизвикани от трепването. За повишаване на точността и чувствителността подвижните елементи на обектива се поддържат от миниатюрни керамични сфери. Освен за намаляване на колебанията, използването им позволява да се избегнат някои проблеми, свързани с металните елементи като повишена топлопроводност и магнитни свойства.

PowerShot D10 разполага с някои много интересни функции, подпомагащи получаването на качествени снимки и улесняващи работата на любителите и начинаещите фотографи, които за първи път държат в ръцете си камера. В режим Smart Auto специалната технология за разпознаване на сцени, разработена от Canon, анализира пространството на кадъра, отчитайки яркостта и контраста на обекта, фокусното разстояние и общия фон. След това за всяка сцена автоматично избира оптималните настройки от 18 възможни варианта. На LCD дисплея се появява цветен знак, обозначаващ типа на разпознатата сцена и светлинните условия.

Благодарение на режима Smart Auto потребителят може да бъде сигурен, че камерата сама ще избере всички нужни настройки за получаване на оптимален резултат, дори и при нощни снимки, фотографиране на движещи се обекти или макро, сцени с контражурно осветление и залези. Режимът увеличава динамичния диапазон за ярко осветените сцени, за да потуши нежелателните бликове, и го намалява при нискоконтрастни обекти. Освен всичко това, при снимане на небе автоматично регулира наситеността на синия цвят.

Функцията i-Contrast може да се използва както по време на снимане, така и след това да се приложи върху готов кадър. Тя анализира експозицията, динамичния диапазон и други характеристики, след което изсветлява само тъмните участъци, като по този начин увеличава тяхната детайлизация, без това да влияе на областите с правилна експозиция. Изсветлените участъци са с минимално ниво на шума благодарение на шумопотискащата система на камерата.

Фотографиите, заснети с PowerShot D10 са с отлично качество и с почти натурални цветове. Тази снимка е направена в режим „Пейзаж“ със скорост 1/200 s, бленда 8, чувствителност 200 ISO и с компенсация на експозицията –1 EV

Подобно на всички съвременни компактни цифрови камери и PowerShot D10 разполага с функция за разпознаване на човешки лица в кадъра, след което прилага корекции на фокусирането, експозицията, светкавицата и баланса на бяло. Технологията е способна да отдели лицата, които фотографът иска да заснеме, а ако фотографията е групова, се включва 9-точковата интелектуална автофокусна система AiAF. Процесорът DIGIC 4 пък спомага за още по-точното и бързото определяне на лица, намиращи се в полуанфас или профил. Ако някой от групата, която се снима, премигне, автоматично се включва системата за разпознаване на премигвания и на дисплея се появява предупредителен знак, че на фотографията някой е със затворени очи. Това дава възможност сцената да се снима повторно, преди да е станало късно.

И още една функция, свързана с разпознаването на лица – FaceSelf Timer, при която затворът автоматично се спуска след появата на ново лице в кадъра.

Това далеч не е всичко. Амфибията на Canon разполага и с функция за разпознаване на движенията, която използва няколко метода за определяне на движението както на камерата, така и на обекта:

» Изменение на яркостта – определя се с помощта на функцията „Автоекспозиция“.

» Изменение на изображението в кадъра – определя се по преместването на пикселите.

» Движението на лицата – определя се с помощта на технологията за разпознаване на лица.

» Трепване на камерата – определя се от системата за стабилизация на изображението.

След всичко това протича автоматична настройка на чувствителността и скоростта на затвора, което позволява да се сведат до минимум размазаните изображения и да се получат фотографии с най-високо качество. При откриване на лица скоростта на затвора се променя в зависимост от скоростта на движението им, като през това време се взима под внимание и степента на трепване на камерата.

Накрая да не пропуснем, че PowerShot D10 може да заснема и видеоклипове с разделителна способност 640х480 пиксела и скорост 30 кадъра/s, с обем до 4 Гбайта и продължителност до 1 час. За жалост по време на записване на видео не може да се използва оптичното увеличение на камерата. И още нещо – във видео режим PowerShot D10 не може да записва звук – може би конструкторите на Canon не са успели да намерят начин да вградят достатъчно качествен водоустойчив микрофон във водоустойчиво тяло.

Изображенията, заснети с компактните камери на Canon, са с ясни, наситени цветове и балансиран контраст и в това отношение PowerShot D10 не се отклонява от фирмената идентичност. По подразбиране цветовете са сравнително точни, повечето от тях близо до натуралните. Забелязва се, че червеното е малко по-топло, синьото – малко по-светло, а зеленото – по-наситено, което за любителите, за които той е предназначен, е добре дошло – всички обичат снимките им да са ясни, цветни, „звънтящи“.

В центъра на кадъра остротата е отлична, но при широкоъгълната настройка на обектива в краищата се забелязва леко смегчаване на изображението. В дългофокусната настройка при максималното приближение в краищата на снимката също има известно смегчаване, но то почти не е забележимо. В широкоъгълната част се забелязва и лека барелообразна дисторсия, но това също е почти невидимо за обикновения зрител.

При снимане на особено контрастна светлина се забелязва тенденция за леко преекспониране на най-светлите участъци, но това е нормално за всички компактни апарати от този клас. В общия случай изображенията са добре експонирани, с невисоко ниво на шума, с нормално наситени цветове и отличен контраст.

Автоматичният балас на бяло на PowerShot D10 работи добре, като типично за всички цифрови камери на лампи с нажежаема жичка той е малко по-топъл, отколкото трябва. Това, разбира се, се оправя чрез ръчно задаване на баланса на бяло за лампи с нажежаема жичка. Възможните настройки са Daylight, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H, Underwater и Custom WB settings.

По отношение на чувствителността, която при PowerShot D10 е в границите 80-3200 ISO, може да се каже, че поведението е нормално за камера от такъв клас. При 80 ISO и 100 ISO изображенията са с ясни цветове, чудесен контраст и много ниски нива на шума. При 200 ISO също са отлични, като шумът е много леко забележим в тъмните части на изображението, и то само при големи увеличения. При 400 ISO нивата на шума са по-забележими и се забелязва известна загуба на детайли. При 800 и 1600 ISO снимките са доста „шумни“ и не бива да се увеличават. Те са напълно използваеми за печат на до 10х15 cm, изпращане по е-mail или публикуване в Интернет. При 3200 ISO вече шумът е доста висок има явна загуба на фини детайли, а оттам и „помътняване“ на изображението, затова тази чувствителност е добре да се използва само в случаите, в които е задължително да се заснеме дадена сцена, независимо какво е качеството на снимката.

Макрорежимът на PowerShot D10 е сравнително добър – минималното разстояние от обектива до обекта е 3 cm. Оптичното увеличение работи бързо, меко и тихо. Фокусирането също е отлично – бързо и безпроблемно.

И накрая няколко думи за снимките във водна среда и под вода – все пак това е едно от главните предназначения на PowerShot D10. Както вече подчертахме, фотоапаратът е добре защитен не само срещу водни пръски и краткотрайно потапяне във вода, но безпроблемно понася гмуркане на дълбочина до 10 m. Това го прави напълно подходящ не само за снимки от лодка, колкото и малка да е тя и съответно изложена на пръски вода, но и при гмуркане с любителска екипировка – маска и шнорхел. Десетте метра гранична дълбочина са напълно достатъчни, защото са рядкост любителите гмуркачи, слизащи по-дълбоко. Пък и в Черно море, дори и в доста по-прозрачните води на Бяло море, снимането в по-голяма дълбочина изисква изкуствено осветление.

С PowerShot D10 под вода могат могат да се направят много интересни фотографии. Тази снимка е направена със скорост 1/60 s, бленда 2.8 и чувствителност 80 ISO

Предимства на PowerShot D10 за правене на подводни снимки са сравнително по-голямата светосила на обектива, в сравнение с други компактни фотоапарати със същите възможности, както и наличието на ефективно работещ оптичен стабилизатор. Последното е от съществено значение, защото във водна среда стабилна опора няма – фотоапаратът в ръцете на плувеца се полюлява в такт с вълните, а рибите все гледат да се изплъзнат от обектива, подозирайки нечисти намерения. Плюс е и качественият и с повишена яркост PureColor LCD II дисплей, защото по време на гмуркане трудно се кадрира и често се снима едва ли не наслука с насочване на фотоапарата, пък каквото се получи.

Под водата е по-добре да се снима с избиране на фабрично настроения режим за подводни снимки или в режим за обикновено снимане, даващ повече възможности за настройка. Тъй като на плитко обектите за снимане са предимно дребни, но за сметка на това по-ярката слънчева светлина изважда на показ цялото великолепие от цветове, ефектни снимки се получават в режим „Макро“, като тук проблемът възниква от малката фокусна дълбочина. Така че секретът за получаване на силно впечатляващи подводни снимки е да се снима повече, а от много снимки все ще излязат и няколко, които да бъдат гордост за майстора.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2011, Хоби

Ключови думи


 
към началото