В категории: Брой 11/2011, Електроинсталация, Електроника, Хоби

Тестер и адаптери за батерии

Улисани в ежедневието, рядко се замисляме колко удивително много се промени начинът ни живот през последните двайсет години. От домовете ни изчезнаха и последните остатъци от битова електроника с марка на кирилица или с автентичен източноевропейски произход. Английският език тотално завладя света, а ние ставаме все по-зависими от техническите придобивки на съвременната микроелектроника. Броят на все „по-интелигентните“ устройства, с които се обграждаме и с които привикнахме до степен на тотална зависимост, става все по-голям. Дори и такива традиционни прибори като електрическите радиатори все по-често се управляват с дистанционни устройства. Все повече продукти на съвременната електроника, дори и ръчните електроинструменти преминаха или преминават на автономно захранване. Това безспорно е поредното изкушение за нови и нови покупки, като същевременно ставаме все по-зависими от всевъзможни по вид, форма и технически параметри батерии. А тяхната сумарна стойност от ден на ден става все по-забележимо перо в семейния бюджет. Затова преценихме, че си струва да поразровим около тази тема. Ето и две практични предложения.

Тестер за батерии

Този евтин и елементарно лесен за употреба стрелкови уред измерва пригодността на батерии с напрежение 1,5 V тип D, C, AA, AAA, както и батерии 6LR61 с напрежение 9 V, плоски батерии 3R12 с напрежение 4,5 V и бутонни батерии. С него може да се проверяват и акумулаторни Ni-MH батерии с напрежение 1,2 V. Батерията се поставя между неподвижния и подвижния контакти на тестера, което позволява измерване на различни по дължина батерии. За батерии 6LR61 с напрежение 9 V отстрани на тестера са изведени два контакта, съответстващи на клемите на батерията.

Скалата на уреда е разграфена на сектори, по които се определя степента на годност на батерията. Когато стрелката се намира в жълтия сектор, батерията все още може да се използва в уреди с минимална консумация на електроенергия, например часовници. Батериите с показания в червения сектор подлежат на подмяна, а акумулаторните батерии – за зареждане. За бутонните батерии има две отделни скали.

Тестерът е особено полезен, когато даден уред се захранва от няколко батерии едновременно. Падне ли напрежението на една от тях, това се отразява на общото изходящо напрежение и уредът спира да работи или започва да работи незадоволително. Обичайната практика е всички батерии да се подменят с нови. Тестерът позволява откриване на дефектиралата батерия и установяване на годността на останалите. Така се отстранява само негодната, а останалите може да се използват докато ресурсът им не се изчерпа и настане време за подмяна. Този модел стои най-ниско сред тестерите за батерии, товарното съпротивление е едно и също за всички измервани батерии. За сметка на това е най-евтин и за домашна употреба определено си заслужава парите.

Адаптер за батерии

Редица прибори с по-голяма консумация на електроенергия се нуждаят от по-мощно захранване и поради това работят с по-големите по обем батерии тип С (LR14). Докато масово разпространените са тип АА и AAA, батериите тип С се използват по-рядко, което обяснява и факта, че част от водещите световни производители не произвеждат акумулаторни батерии с този размер. Това би установил всеки, който реши да се възползва от предимствата на многократно зареждаемите никел-металхидридни акумулаторни батерии. Комплект от четири такива батерии тип C с капацитет 3000 mAh струва около 50 лв. и около 80 лв. при капацитет 5000 mAh. Към този разход трябва да се добави и зареждащото устройство. Тук изборът също е доста стеснен, като цените започват от около 130 лв. за комбинираните зареждащи устройства. С две думи, така очертаващият се разход за преминаване към акумулаторни батерии тип С е инвестиция, чийто размер си заслужава по-внимателно обмисляне.

След като подходихме по този начин, се оказа, че има и едно практично решение, а именно използването на акумулаторни батерии тип AA вместо батериите тип C. Това решение е особено привлекателно, когато вече има на разположение някой и друг комплект такива батерии и зареждащо устройство за тях. Батериите тип АА са най-често използваните и поради това вероятността вече да разполагате с акумулаторните им аналози е повече от голяма. Така че напълно е възможно един комплект батерии да се ползват в различно време в два уреда, или пък проблемът се решава още по-добре, когато има наличен и резервен комплект.

За да може на мястото на батериите тип С да се поставят батерии АА са необходими адаптери, като комплектът от четири броя струва около 4 лв. Адаптерът е с външните размери на батерия тип C. Във вътрешността му се поставя батерия тип АА, която се центрира и фиксира от три пружиниращи пластини. Батериите АА са с до около 0,5 mm по-дълги от типа С, което изобщо не е беда, да не говорим че евентуална минимална разликата се компенсира от пружината, която притиска батерията откъм отрицателния полюс.

Ако се използват налични акумулаторни батерии АА за захранване на уреди, изискващи батерии тип С, разходът е пренебрежимо малък – колкото е цената на адаптерите.

Дори и да се наложи покупката на допълнителни акумулаторни батерии разходът за покупка на ново зарядно ще бъде спестен. Допълнителна икономия идва и от разликата в цените на батериите. Комплект от четири качествени никел-металхидридни акумулаторни батерия (GP например) тип АА с капацитет 2700 mAh струва около 30 лв., т.е. с около 20 лв. по-малко от комплект батерии тип С с капацитет 3000 mAh. С две думи икономията, получена от замяната на едните батерии с другите, се отразява в разлика от 300 mAh в капацитетите им. Или продължителността на работа с батерии АА между две зареждания ще се скъси с около 10%.

Използваните при съпоставката цени са ориентировъчни, защото цените на акумулаторните батерии и зареждащите устройства се движат в широки граници според марката. Тя обаче в много голяма степен определя техните качества. Специално при зареждащите устройства разнообразието е много голямо като управление на силата на зарядния ток, възможността за зареждане на различни по големина, тип и брой на батериите. Това е обширна специализирана тема, към която ще се върнем в някой следващ броя на списанието.

Очевидно е, че плюсовете определено надделяват и затова преди човек да се бръкне и купи акумулаторни батерии тип С, би могъл да обмисли и описания тук вариант.

Разгледахме само използването на адаптерите в комбинация с акумулаторни батерии. Естествено те биха свършили същата работа и когато се използват за приспособяване на обикновени, примерно алкални батерии тип АА, на мястото на батерии тип С. Наличието на адаптерите може да се окаже ценно и в този случай, защото позволява алтернативно решение в случай на необходимост.

С адаптерите разполагаме от лятото насам, когато те все още бяха новина на пазара. Сега вече няколко фирми ги предлагат поотделно или в комплект с акумулаторни батерии тип АА. Това допълнително улеснява избора на подходящото решение.

За пълнота ще добавим още, че има и аналогични адаптери за преход от батерии тип AA към батерии тип D (R20).

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Тестер и адаптери за батерии”

Любител майстор | юни 2nd, 2012 at 9:07 am

Всъщност, има и друго решение … В световния сайт за масово интернет пазаруване Ebay, може да се намерят почти всички размери акумулаторни батерии, при това на АБСУРДНО НИСКИ ЦЕНИ !!! Е, качеството и капацитета със сигурност НЕ Е на нивото на световно известните марки, но пък за сметка на това цените са няколко ПЪТИ по-ниски; което прави покупката далеч повече от “ много изгодна „! Наскоро си купих от там комплект 4 акумулаторни батерийки с размер АА, на невероятно смешната цена от ТРИ ДОЛАРА (с транспорта)! Капацитета наистина НЕ отговаря на посочения, но за по-непретенциозни консуматори като например: стенен часовник, портативно радио, фенерче и пр. са напълно и съвсем пригодни! Там може да намерите и батерии с размер “ С “ и “ D „!

Ваньо Метев | декември 31st, 2012 at 7:21 pm

От къде може да се закупи тестера за батерии?

„Направи сам“:
Този тестер е купен от „Практикер“ Подобни и сигурно по-добри тестери може да намерите тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото