В категории: Бани и кухни, Брой 11/2008, Дърводелство и обзавеждане

Нестандартни решения на мебели с елементи на Hettich

Твърдението, че обковът прави мебелите, едва ли ще удиви запознатите с модерните конструкции на мебели, които са не само приятни за окото, но преди всичко са в максимална степен функционални. Изискванията към мебелите за спалнята са едни, за всекидневната други, а за кухнята да не говорим, където мебелите са преди всичко образец на технически решения и в много по-малка степен на дърводелство. Извън стотиците видове панти, разглобяеми съединения, носачи за чекмеджета, дръжки и какво ли още не, европейският лидер в производството на мебелен обков Hettich предлага готови за вграждане конструкции, като различни видове врати, чекмеджета, всевъзможни метални кошници, окачалки за дрехи, стойки за телевизори, системи за заключване и много други решения, от които всеки производител може да избере най-подходящите и вграждайки ги в свои конструкции, да произведе мебели за чудо и приказ, както биха казали старите българи. Елементите на Hettich са еднакво подходящи за фабриките, които бълват серийно конфекционни мебели, за работилниците, които изработват попоръчка малки серии или единични бройки, а също и за домашния дърводелец, който сам майстори мебели за дома си. Това вече никак не е трудно, когато се използват готовите механизми или конструкции на Hettich, които чисто и просто се вграждат и монтират.

В повечето случаи за находчивия майстор е достатъчно дори и на снимка да види някое оригинално решение, за да може да го проектира според условията и потребностите в собствения си дом. А дали ще се захване сам с изработката, или ще знае точно какво да поръча на професионалиста дърводелец, вече е второстепенен въпрос. Ето защо тук показваме няколко оригинални решения на мебели, изпълнени с елементи на Hettich.

Типичен пример на казаното дотук е системата Cosario (сн. 1), която е отлично решение за най-пълноценното оползотворяване на често неизползваното разстояние между плота на шкаф от долния ред и окачените на стената шкафове от втория ред. При отворено положение съдържанието се вижда от пръв поглед, а достъпът до него е без каквито и да било ограничения. В затворено положение пространството под шкафа се освобождава за различни кухненски дейности. Изключително функционално и удобно решение, което не може да бъде изпълнено по друг начин освен чрез вграждане на фабрично завършена готова конструкция.

На сн. 2 е показан подвижен рафт, според едни, или кошница според други, която е монтирана във вътрешността на шкафа посредством носачи. Така може цялата да се изтегля напред, за да се осигури свободен достъп до намиращите се в нея предмети. Конструкцията е особено подходяща са оползотворяване на места с малка широчина или където достъпът до вътрешността на шкафа е затруднен.

Следващата сн. 3 показва едно интересно и функционално решение на чекмедже с вградено над него под плота на шкафа осветление. Несъществена наглед придобивка, но доброто осветяване на вътрешността улеснява намирането на търсената вещ. Тук трябва да допълним, че Hettich има силно развита колекция от най-различни осветителни тела за вграждане в мебели, като основният източник на светлина са съвременни мощни светодиоди с различно оцветена светлина. Те се отличават още с много нисък разход на електроенергия и още по-дълъг живот.

Също така трябва да се отбележи, че благодарение на своите механизми и преди всичко на носачите си, Hettich са развили силно тенденцията за вграждане на различно оформени, включително във вид на метални кошници чекмеджета, във вътрешността на шкафовете, независимо дали става дума за кухненски шкафове или гардероб, където отново се оказва, че най-подходящи за съхраняване на пуловери или бельо са именно металните кошници, които се изтеглят изцяло от вътрешността на шкафа (сн. 4).

На сн. 5 е показано друго също много функционално решение на редова окачалка за панталони. Тя също може да се изтегли от шкафа, което улеснява поставянето и взимането на панталоните.

За често използвани продукти в кухнята, като растителното масло и оцета, например, вместо десетки пъти на ден да се отваря и затваря вратата на шкафа, е много по-удобно да се поставят в окачена на подходящо място метална кошница (сн. 5). Хем стилно, хем практично.

Специално оформена метална решетка, монтирана от долната страна на шкафовете от втория ред, е отлично решение за окачване и съхраняване на чашите за вино, така че винаги да бъдат подръка. Всяко виси на крака си, а капките вода, останали след измиването, бързо се оттичат.

Накрая показваме и една изхвърляща панта от ново поколение, наречена от производителя sensys (сн. 6). Тя принадлежи към пантите от групата Silent System, при които се използва амортисьор за плавно и безударно затваряне на вратата. Новото при пантата sensys е, че поглъщащият тласъка механизъм е вграден в рамото на пантата и отвън не се забелязва, докато при по-старите модели амортисьорът е отделен, поставя се допълнително и се вижда, а в някои случаи може и да пречи.

Тези и още много други решения вградени в реални конструкции на шкафове може да се видят във всеки от магазините от веригата КИРОВ.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото