В категории: Брой 11/2011, Инструменти, Металообработване

Акумулаторна права шлайфмашина

Гореща новост в производствената програма на Bosch за професионални инструменти e т. нар. права шлайфмашина (позната още с наименованието прав шлайф), моделът GGS 18 V-LI Professional. В зависимост от едрината на зърното на работния инструмент машината се използва за по-грубо или по-фино шлифоване, достигащо до ювелирна обработка, на различни материали – различни видове стомана, чугун и други метали, пластмаси, дърво и др. Най-често се използва за почистване на „мустаците“ по ръбове, получени при рязане на метални предмети, както и за повърхностна обработка при почистване от ръжда, от стари лакови покрития, структуриране и т.н. С нея могат да се обработват места, напълно недостъпни за друг инструмент, като типичен пример са „мустаците“ при рязане на тръба.

Там, където се налага, тази машина е безценен помощник и поради това не случайно към момента Bosch поддържа в продуктовата си листа седем професионални модела с мрежово захранване, три от които попадат в групата „нови“. Сега към тях се добавя и GGS 18 V-LI Professional, която за разлика от останалите е с акумулаторно захранване. В това именно е и нейното основно предимство, защото автономното захранване дава още по-голяма свобода на работещия и възможност да съсредоточи изцяло вниманието си върху обработката, без да се съобразява с ограниченията, които неминуемо налага електрическият кабел. Шлайфмашината е инструмент, който при работа се държи с една ръка. Затова трябва да бъде максимално олекотен, удобен за държане и минимално натоварващ ръката. Конструкторите на Bosch са успели да създадат машина с тегло 1,8 kg и „вталено“ тяло с еластично покритие, което удобно лежи в дланта и лесно се обхваща с пръсти. GGS 18 V-LI Professional е компактна и с къса шийка (благодарение на намалените габарити на редуктора), което улеснява използването й на трудно достъпни места. Скъсеното разстояние между работния инструмент и държащата машината ръка, също е предимство, позволяващо по-точното й водене и по-прецизна обработка.

GGS 18 V-LI Professional е създаден да работи безотказно в режим на продължително натоварване

Като професионален инструмент GGS 18 V-LI Professional е създаден да работи безотказно в режим на продължително натоварване. Има четириполюсен електродвигател, специално разработен за екстремно натоварване. Честотата на въртене на работния инструмент е 22 000 minˉ¹. Цангата с диаметър 6 mm, която захваща опашката на работния инструмент, е със закалена повърхност, така че да бъде устойчива на износване и дълготрайно да се гарантира безупречното й функциониране. Пусковият бутон е с конструкция, която не позволява безконтролно, случайно включване на машината.

Шлайфмашината GGS 18 V-LI Professional се захранва от мощна литиево-йонна батерия с капацитет 3,0 Ah и напрежение 18 V. Подобно на останалите батерии на Bosch от този вид, тя има вградена електронна защита на всеки елемент ECP (Electronic Cell Protection), която я предпазва при претоварване, прегряване и срещу дълбоко разреждане – все фактори, които биха могли да съкратят експлоатационната й дълготрайност.

GGS 18 V-LI Professional се продава в два варианта на окомплектовка:

» Заедно с акумулаторна батерия и зареждащо устройство, поставени в новите пластмасови куфари L-Boxx.

» Само машината в картонена кутия. Този вариант е ценово изгоден и особено практичен, когато се използват и други акумулаторни инструменти на Bosch, работещи със същата акумулаторна батерия.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото