В категории: Брой 11/2011, Инструменти

Нови акумулаторни винтоверти за домашната работилница

Сред новостите в инструментариума, предназначен основно за домашните майстори, се открояват две нови акумулаторни отвертки, или още винтоверти, според възприетото в техническата им документация наименование – моделите PSR 14,4 LI-2 и PSR 18 LI-2. Те заменят досега продаваните модели със същото наименование и привличат вниманието най-вече с електронното управление на големината на въртящия момент, при чието достигане въртенето се изключва автоматично. За разлика от класическата и масово разпространена система с механичен съединител, който превърта с характерното шумно прещракане и вибрации на инструмента при достигане на зададената големина на въртящия момент, при двата нови модела на Bosch това става напълно безшумно, без вибрации и, бихме казали, елегантно – електронната система (Bosch Power Control) изключва въртенето и така винтът бива предпазен от скъсване, шлицът му от повреждане или повърхността на предмета да бъде повредена поради презавиване. Задаването на максималната големина на въртящия момент и избора на предавката (машините са с двускоростен редуктор ) става чрез един бутон с комбинирано действие. По време на самото завиване или развиване на винта работещият може да следи големината на приложения въртящ момент, която се обозначава чрез пръстен с 10 светодиода.

В сравнение с по-старите модели, новите машини са с около 20% по-къси и с около 15% по-леки. С дължини съответно 182 mm за по-малкия и 187 mm за по-мощния модел, те са най-компактните за момента машини в своя клас на световния пазар.

Към удобствата за работещия трябва да споменем ергономичната ръкохватка и мощният светодиод (Power Light), който осветява мястото на работа. Прави впечатление, че тези машини са богато снабдени със светодиодни индикатори. Освен за големината на въртящия момент, така се обозначава зададената посока на въртене, а индикатор с три светодиода, намиращ се върху батерията, показва степента на зареждането й.

Двете машини се различават основно по стойността на захранващото напрежение, което оказва своето отражение върху големината на максималния въртящ момент и съответно на диаметъра на пробиваните отвори и завивани винтове. Прави впечатление също така, че разликата в теглото между двете машини е 160 g, а разликата в дължините им – само 5 mm. Това ни навежда на мисълта, че с оглед на по-големите възможности при избора коя от тях да бъде предпочетена, везните биха натежали в полза на по-мощната машина. Това ни убеждение се засилва и от факта, че PSR 18 LI-2 е член на фамилията Power 4All от зелената серия, чийто машини ползват една и съща литиево-йонна акумулаторна батерия. Наличието на други машини от същата серия позволява използването на една и съща батерия за извършване на различни дейности. Това е особено ценна възможност за домашната работилница, където естеството на работа не предполага едновременно използване на всички машини, нито непрекъснатата им работа осем часа на ден. По тази причина PSR 18 LI-2 може се купи и във вариант без батерия и зареждащо устройство, с което покупната цена се намалява наполовина.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2011, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото