В категории: Брой 12/2002, Дърводелство и обзавеждане

Сгъваеми мебелни врати

Един от експонатите на есенното СТРОЙКО 2000, който неизменно събираше и производители на мебели, и домашни майстори и просто хора, които търсеха подходящо обзавеждане на дома си бяха шкафовете със сгъваеми врати, изложени на щанда на фирма КИРОВ. Добре известно е, че фирмата не е производител на мебели, а е вносител на машини, инструменти и консумативи за тях. От известно време фирмата разширява дейността си, като започна да предлага изключително богата гама от мебелен обков на немската фирма Hettich. Показаните на СТРОЙКО 2000 експонати целяха именно да демонстрират отличните функционални качества на мебелите, произведени с механични елементи на Hettich. Тук ще разгледаме механизмите, с помощта на които лесно, включително и в домашни условия, може да се изработят ефектни шкафове – били те гардероби, кухненски или библиотечни шкафове.

Сгъваемите врати са незаменими, особено при високи и широки шкафове, каквито най-често са гардеробите. Вместо от две крила вратата на такъв гардероб може да бъде разделена примерно на четири платна, съединени шарнирно две по две и закрепени с помощта на специален механизъм върху две релси. Горната релса носи вратите, а релсата на пода на шкафа придава устойчивост на вратите в затворено положение и при тяхното движение. Движението на вратите се осъществява върху тефлонови ролки, благодарение на което те се плъзгат с едва забележимо усилие. Достъпът до шкаф с две двойки тесни врати е несъмнено по-удобен, отколкото да се отварят една или две широки врати, които освен това изискват и двойно повече свободно място пред шкафа. Сгъваемите врати позволяват по-добър обзор и по-лесен достъп да целия шкаф, отколкото обикновените. Най-голямото предимство на сгъваемите врати обаче е голямата товароносимост на системата на окачване, която позволява безпроблемно да се монтират врати (единични крила) с размери до 50 х 220 cm.

Тук ще опишем по-подробно две системи на окачване – Wing Line 770 и Wing Line 780, като от функционална гледна точка разликата помежду им е, че първата има товароносимост 20 kg за едно платно на вратата, а втората – 10 kg на платно. Всеки лесно може да направи необходимите сметки, като се знае, че плоча от дървесни частици с дебелина 18 mm тежи 13,50 kg/m², а при дебелина 22 mm теглото вече е 16,5 kg/m². Следователно платно с широчина 50 cm, височина 220 cm и дебелина 22 mm, ще тежи 18,5 kg, т.е. необходимо е да се използва системата Wing Line 770.

С две двойки сгъваеми врати, окачени с механизмите на Hettich безпроблемно може да се затвори шкаф с широчина до 200 cm. При използване на обикновени панти такъв шкаф трябва да се раздели на две половини, всяка с по две врати.

Монтираните чрез системата Wing Line врати са изключително устойчиви и няма никаква опасност да провиснат или да се откачат от пантите си, защото теглото им се носи от закрепената по продължение на тавана метална шина, а не се натоварват конзолно панти, закрепени не особено стабилно с винтове в страниците на шкафа. Както е известно, масово употребяваните за тази цел мебелни плочи от пресовани дървесни частици нямат способността здраво да задържат завитите в тях винтове.

Към предимствата на механизмите от системата Wing Line принадлежи и съвсем лесният монтаж на вратите, който е напълно по възможностите на всеки домашен майстор. И доколкото основната трудност при правене на шкафове, особено когато са вградени в ниша, е окачването на вратите, с механизмите на Hettich всеки любител лесно може да изработи мебели по „собствена кройка”, които да съперничат на най-добрите фабрични образци. Ако платната за вратите бъдат разкроени и кантирани в някоя работилница, например в цеха за услуги към някой от големите магазини от вида „Направи си сам“, на вас ще остане само да издълбаете няколко отвора Ø35 за изхвърлящи панти (виж НС 9/2002) да монтирате в тях пантите и носещите ролкови блокове, с обикновени винтове за дърво да монтирате двете релси и шарнирните панти, които свързват платната в обща врата. Накрая за броени секунди окачвате вратите, щраквате заключващия механизъм на ролковите блокове и шкафът е готов за ползване. Изброяваме всичко това, за да изтъкнем основната идея, която изкристализира, след като поопознахме възможностите на механизмите, които, в случая, предлага Hettich. С тяхна помощ всеки домашен майстор с лекота в домашни условия може да обзаведе жилището си с корпусни мебели, които по функционалност и техническо съвършенство няма да отстъпват на фабричните, а сравнение с купените отпреди десетина години нашенски мебели изобщо не може и да става. С тяхна помощ лесно може да осъвременят и стари мебели. Така, например, ако на стар вграден шкаф се поставят нови врати, той придобива съвсем съвременен вид и подобрена функционалност. По същия начин вечно задиращите чекмеджета на старите шкафове, чието изваждане често изисква сериозни усилия, стига дръжката да издържи, могат да бъдат поставени на специални водачи със съчмени лагери, върху които да се плъзгат „като по масло”. Това обаче ще бъде тема за следващия брой, а сега ще се върнем към окачените сгъваеми врати.

Ще разгледаме по-подробно монтирането на врата, съставена от две платна с механизми Wing Line 770. Широчината на всяко платно се определя от широчината на светлия отвор на шкафа, като се прибавят двете широчини на ивиците, върху които вратата ще припокрива страниците на шкафа и се намали с широчината на фугата между двете платна. Максималната широчина на ивицата на припокриване се приема 15 mm, а широчината на фугата варира от 1 до 5 mm в зависимост от използвания уплътнител.

На скиците и снимките се вижда наборът от механизми за монтиране на вратите. Крайната врата се монтира към страницата на шкафа с четири или повече (в зависимост от височината на вратата – виж НС 7-8/2002) изхвърлящи панти на Hettich Intermat Soft 9943, които позволяват отваряне на вратата под ъгъл 110°. Глухите отвори за пантите се издълбават с помощта на специален фрезер Ø35, а най-подходящото приспособление за това е шаблонът, който описахме в НС 9/2002. Неговото използване гарантира съвсем точно пробиване на отвора в домашни условия с обикновена ръчна бормашина. Изцяло отпада и опасността от пробиване на лицевата страна на плочата при удълбочаване на отвора с два-три милиметра. На чертежите са дадени необходимите размери за маркиране на центровете на отворите, като обръщаме внимание на разстоянието „С”, от което зависи широчината на ивицата на припокриване на вратата върху канта на страницата. Това разстояние се определя според вида на пантата и подложката на рамото, като в случая може да се приеме за 4,5-5 mm.

Двата ролкови блока също се монтират в глухи отвори Ø35, като при системата Wing Line 770 горният блок има две опори и съответно се монтира в два отвора. При Wing Line 780 конструкцията е олекотена и блокът се монтира към вратата посредством един отвор.

Шарнирните панти за свързване на двете платна на вратата се монтират с винтове за дърво по дадените на скицата размери. От големината на разстоянието „В” се определя широчината на фугата между двете платна. По-лесно и точно се работи, като, първо, се монтират пантите от едната страна (мъжките половинки, крилата с шипове), след това върху тях се монтират женските крила, двете платна на врата се наместват точно едно до друго и сега вече лесно се маркират центровете на отворите за винтовете. Така може да се избегнат неточности при монтажа на пантите. Ако планирате да правите повече врати, не се притеснявайте – във всеки комплект е включен шаблон, с който с лекота може да определите разстоянието между платната – от 2 до 5 mm.

Горната релса носи горния ролков блок, а чрез него и част от тежестта на двете врати. Останалата се поема от изхвърлящите панти. Двете вертикални ролки в блока носят вратата и се плъзгат по продължение на релсата, а двете хоризонтални ролки осигуряват напречната стабилност, т.е. не позволяват вратата „да хлопа”.

В зависимост от конструкцията на шкафа долната релса може да се монтира откъм горната или откъм долната страна на дъното на шкафа. Ролката на долния ролков блок опира плътно и се търкаля върху релсата, като по този начин осигурява точно водене и стабилност на долния край на вратата. И двете релси са изработени от алуминий и се предлагат с дължина 2 m, като при нужда лесно се скъсяват.

Окончателното монтиране на вратата става, като горният блок се завърти, докато двете вертикални ролки опрат в релсата, след което палецът с двете опорни (хоризонталните) ролки се избутва нагоре, докато заключващият механизъм сработи. При необходимост местоположението на вратата може да се регулира по височина в границите от –2 до +2,5 mm. За целта се върти регулиращият винт на горния ролков блок.

Щифтът, носещ ролката в долния блок, се избутва нагоре докато тя опре плътно в релсата, и в това положение се фиксира.

С това вратата е монтирана и остава само да й се постави дръжка за по-удобно отваряне и затваряне.

На демонстрационното шкафче на снимките е показана и дръжка, комбинирана със заключалка.

Системата Wing Line 780 се отличава само по конструкцията на горния ролков блок и неговото монтиране. В случая са възможни две решения: с долен ролков блок или без него, което допълнително поевтинява конструкцията. Конструктивно решение без долен ролков блок е допустимо обаче само при ниски врати. При високите, използването му е задължително.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2002, Дърводелство и обзавеждане

Ключови думи


 
към началото