В категории: Брой 12/2002, Електроинсталация, Отопление

„Интелигентно“ отопление с електричество

От година на година цената на отоплението непрекъснато нараства и вече стана много сериозно перо в домашния бюджет. Отоплението е фактор, който не може да се подценява и когато сметките се заплащат като присъщ разход на която и да е фирма. Ето защо изборът на отоплителната система и енергийният източник трябва предварително много внимателно да се обмислят. Освен стойността на първоначалната инвестиция и цената на енергийния източник в преценката трябва да се включат още коефициентът на полезно действие на системата, бързината на затопляне, разходите по поддръжката на системата, режимът на обитаване на помещенията, възможностите за разполагане на отоплителни тела и изграждане на централна отоплителна система с котелно, комин и разгърната мрежа от тръбопроводи и т.н.

Комплексният анализ на всички фактори в много случаи дава значително предимство на различните електрически нагревателни прибори. Електричеството е енергия от най-чист за потребителя вид. Нейното използване в дома, офиса или производственото хале не предизвиква отделяне на каквито и да било отпадъчни продукти – димни газове или сгурия, не изисква складови помещения и съдове. Отопляването на което и да било помещение не създава проблеми, достатъчно е в него да има електрически контакт и отоплителен уред. Не е необходимо изграждане на отоплителна инсталация с котел, резервоари за гориво, тръбопроводи, радиатори. Електрическото отопление е особено подходящо, когато се отопляват само отделни помещения, а не цялата сграда. В повечето случаи отоплителните прибори са мобилни и лесно могат да бъдат премествани от едно помещение в друго. Не на последно място електрическото отопление позволява бързо затопляне на помещенията, което е много важно за вилни сгради, които се ползват предимно през почивните дни. Електричеството се трансформира в топлинна енергия, без каквито и да било загуби. Накрая, няма друг източник на топлина, който да позволява толкова лесно и прецизно автоматично регулиране.

Тук ще спрем вниманието ви на две основни групи електрически нагревателни прибори – конвекторни панелни радиатори и мощни калорифери с вентилатор.

Конвекторни панелни радиатори AIRELEC

Тези, появили се само преди няколко години на българския пазар отоплителни уреди, според специалистите сега са най-търсените и най-продавани. Очевидната причина за това е изящният външен вид на радиаторите, който позволява да бъдат поставяни в помещения и с най-луксозна подредба. Освен това радиаторите са съвсем тънки, дебелината им е само 80-85 mm, и практически не пречат в подредбата. Това позволява да бъдат монтирани като пана директно върху стените, както се вижда и от снимките.

Втората причина за пазарния успех на конвекторните панелни радиатори е тяхното качество и експлоатационни характеристики. Както подсказва наименованието им, при тях се използва конвекторният топлообмен, при който студеният въздух се засмуква откъм долната страна на радиатора, преминава през него, като се загрява, и излиза от горния му край. Нагревателните елементи представляват тръби от неръждаема стомана със специално оребрена повърхност за постигане на максимален топлообмен. Увеличената нагревна повърхност има и друг положителен ефект – позволява намаляване на повърхностната температура на нагревателите, а оттук се намалява и изсушаването на въздуха с всички неблагоприятни за здравето последствия.

Решетката на изходния процеп на радиаторите има специална форма, благодарение на което излизащият от радиатора топъл въздушен поток се отклонява и насочва напред и леко нагоре. В резултат на това при тези радиатори липсва познатото при обикновените, включително и с водно отопление, радиатори опушване на стените и тавана над тях, причинено от усилената циркулация на въздуха, увличащ и прахта в помещението. По същата причина по-голяма част от топлината се отдава за затопляне на въздуха в помещението, а по-малка част за затопляне на стената зад радиатора.

У нас се предлагат три модела панелни радиатори на френската фирма AIRELEC – BASIC, TACTIC и ELITTE. И трите модела имат ключ за включване и изключване, термостат за плавно регулиране на температурата и вградена термична защита. Термостатите позволяват регулиране на температурата в диапазона 7°- 30 °С. При модела BASIC термостатът е механичен, а при TACTIC и ELITTE той е електронен. Моделът TACTIC има възможност чрез външен програматор да се поддържа температурата в дадено помещение в два режима – „комфортен” и „икономичен”. Първият е предназначен, когато помещението се обитава и в него трябва да се поддържа оптимална здравословна температура. При втория режим се поддържа по-ниска температура, например през нощта или през почивните дни, когато жилището не се обитава.

Моделът ELITTE има възможност за вграждане на програматор Ecobox в самото тяло на уреда. Програматорът позволява предварително задаване на температурните режими за всеки ден от седмицата поотделно и така се постига оптимално съчетание между изискването за топлинен комфорт при най-икономично разходване на електроенергията.

Всички радиатори се захранват с напрежение 220 V и са разработени в широка гама от мощности – от 500 до 3000 W. За моделите TACTIC и ELITTE максималната мощност е 2000 W. Радиатор с мощност 1000 W е подходящ за отопляване на помещение с площ 6-8 m², а радиатор с мощност 3000 W може да отоплява площ 20-25 m².

Всички панелни радиатори са специално защитени срещу проникване на влага (клас на устойчивост срещу влага IP 24 по международната система International Protection), което позволява използването им дори и в бани и други помещения с повишена влажност.

Конвекторните панелни радиатори на френската фирма AIRELEC се внасят у нас от ДЕВИ ЕООД и се продават от нейните дистрибутори в страната. Те имат две години гаранция.

Калорифери devitemp

Калориферите са производство на датската фирма DEVI, световен лидер в производството на електрически отоплителни системи и уреди. Те са предназначени предимно за отопляване на производствени халета, гаражи, заведения за обществено хранене, сезонно обитавани постройки и др. Подходящи са за бързо създаване на комфортна топлинна среда на хора, намиращи се в помещения с голям обем. Лесно и бързо се постига добре отоплена зона в обсега на въздушната струя, чиято температура може значително да се отличава от температурата в отдалечени, необитавани в момента площи. У нас се предлагат калорифери на DEVI с мощност от 6 до 21 kW и захранване 380 V, снабдени с таймер. Това позволява включването и изключването на калорифера да се програмира предварително, което е несъмнено удобство и същевременно води до икономия на енергия.

Всички калорифери на DEVI имат вградени термостати, които поддържат точно предварително зададената температура и също способстват за икономия на електроенергия. Калориферите имат петстепенни ключове за подбиране на оптималния за случай отоплителен режим – нагревателна мощност и дебит на вентилатора. Те имат и вградена защита, която ги предпазва от прегряване и повреждане.

Калориферите на DEVI може да се използват стационарно монтирани, или пък се доставят със стойка, която позволява да се поставят върху пода и лесно да се преместват. Важно е да се знае, че те са сигурно защитени срещу проникване на влага (клас IP-44), което позволява да бъдат използвани и при неблагоприятна околна среда, включително и на строителни площадки на открито.

Калориферите имат функционална и опростена конструкция, тялото им е с устойчиво на външни въздействия епоксидно емайлово покритие. Те не се нуждаят от поддръжка. Препоръчва се от време на време да се продухват със сгъстен въздух за отстраняване на отложилата се прах.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “„Интелигентно“ отопление с електричество”

Rosen Stoianov | декември 31st, 2013 at 3:26 pm

Кoлко струва ЕLITTE 3000w; Кoлко електрически ток харчи за месец?

„Направи сам“:
Здравейте, цената е променлива във времето величина и затова, понеже „Направи сам“ е списание, ние по правило не публикуваме цени. Вярната информация за даден модел може да получите в магазина.
Колкото до разходът на електроенергия, той зависи от мощността и времето, през което радиаторът работи.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2002, Електроинсталация, Отопление

Ключови думи


 
към началото