В категории: Брой 12/2002, Електроинсталация, Електроника, Хоби

Акумулаторните батерии на Gold Peak Batteries

Батериите, носещи означението GP, са продукт на най-големия в света, извън Япония, производител на батерии – GPBatteries International. Фирмата има персонал над 7200 души с развойни и производствени звена в Северна Америка, Европа и Източна Азия. Произвежда над 2 млрд. батерии годишно, като по 1/4 от тях се продават съответно в Европа и Америка (БР Данните са за 2001 г.).

Производствената й гама обхваща практически всички видове акумулаторни батерии и батерии за еднократна употреба, като при някои има доминиращ дял на световния пазар (за 2001 г.):

* Акумулаторни батерии

* Бутонни батерии – 40%

* NiCd цилиндрични батерии – 10%

* NiMH цилиндрични батерии – 3-5%

* Батерии за еднократна употреба (специални)

* 9 V блок – 55%

* Микробатерии – 20%

В областта на високоволтовите алкални микробатерии, каквито се използват в дистанционното управление на алармените системи на автомобилите, GPBatteries държи 85% от световния пазар.

Батериите на GPBatteries се продават не само под собствената марка GP, но една много голяма част се произвеждат по поръчка (OEM) на водещи световни производители на електронна техника и съответно се продават под техните названия: Ericsson, Mattel, LG, Philips, Vtech, Hasbro, Sharp, Nikko, Creative. Немалко батерии с марката на други, също утвърдени производители на батерии, като Duracell, Energizer, Sony, Philips, Toshiba, Panasonic, Ray-O-Vac, VARTA, също са произведени в заводите на GPBatteries.

Особено интересни за българския потребител са акумулаторните NiMH батерии на GPBatteries, които по своите технически и експлоатационни показатели бележат най-доброто за момента световно ниво и са изключително подходящи за захранване на съвременните енергоемки уреди, като видеокамери и цифрови фотоапарати, преносими компютри, мобилни телефони и т.н.

Ефективната експлоатация на батериите в най-голяма степен зависи от правилното им зареждане с оригиналните зарядни устройства на GPBatteries. За тази цел фирмата предлага широка гама зарядни устройства.

Поради различната технология, вътрешно съпротивление, разрядна характеристика и редица други фактори при сравняването на една алкална батерия за еднократно ползване с акумулаторни батерии NiCd или NiMH може да се направят следните изводи:

1. Акумулаторните NiCd или NiMH батерии, заместват безпроблемно алкалните батерии с номинално напрежение 1,5 V.

2. Поради различния тип разрядна характеристика е напълно безпочвено механичното сравнение между номиналния капацитет на алкална батерия (при размер R6 (АА) на реномиран производител с капацитет 2600~ 3000 mAh) и номиналния капацитет на акумулаторните NiCd или NiMH батерии. Съотношението между дълготрайността на алкална батерия и един разряд на акумулаторна NiCd или NiMH батерия, зависи изключително много от типа на устройството, в което се използват. Така например при захранване на цифров фотоапарат акумулаторната батерия GP 160AAHC (капацитет 1600 mAh, големина R6) има до три пъти по-дълг живот (независимо от по-малкия си номинален капацитет), в сравнение с една алкална батерия! При това не бива да се забравя нито за миг, че акумулаторната батерия може да достигне до 1000 цикъла на зареждане!

3. Използването на акумулаторни батерии е несъмнено значително по-изгодно от използването на обикновени батерии, които след изразходване на капацитета им се изхвърлят. Независимо от по-голямата начална инвестиция за зарядното устройство (което се купува еднократно) и донякъде за самите акумулаторни батерии, тези средства се изплащат толкова по-бързо, колкото по-интензивна е употребата на захранваното с тях устройство. Така например при снимане с цифров фотоапарат, ако се правят 40-60 снимки на ден, това ще струва поне един комплект качествени алкални батерии с цена 4-5 лева. При постоянна ежедневна снимачна дейност разходите само за батерии вече ще надхвърлят 120-150 лв. месечно. Точно толкова е и цената на две зарядни устройства GP Power Bank и два комплекта по четири акумулаторни батерии GP 130AAHC (капацитет 1300 mAh, големина R6). Наличието на два комплекта на практика позволява непрекъсната работа при зареждане с обикновено и съответно по-евтино зарядно устройство и винаги има достатъчен резерв.

(БР. Обръщаме внимание, че цените

са валидни за 2002 година).

Времето, на което може да се разчита, че акумулаторната батерия ще захранва съответното устройство, зависи от редица фактори и съвсем приблизително може да се пресметне така:

Тwork = Cnom cap / Acons, където:

Twork е времето за работа

Cnom cap е номиналният капацитет на акумулатора,измерен при 0,2 C товар до достигане на напрежение 1 V на клетка

Аcons е консумираният ток

Например:

Радиоапарат с консумация 16 mA, захранван от батерия с номинален капацитет 1600 mAh,

би функционирал около 100 часа.

Тwork = 1600 mAh / 16 mA = 100 h

Избор на зарядно устройство

Видът и качествата на зарядното устройство са решаващи за успешната и икономически ефективна работа с акумулаторни батерии. Първото изискване е да се работи с произведени или предписани от производителя на батериите устройства, а вторият критерии за избора е времето, необходимо за презареждане на батериите.

В зависимост от принципа на действие и времето за зареждане GPBatteries предлага три групи зарядни устройства:

* Обикновено зарядно усторойство – зареждането трае минимум 14 часа

* Бързо – зарежда за 3 до 8 часа

* Ултрабързо – зарежда по-малко от 2 часа

Времето, необходимо за зареждане на един акумулатор GP, зависи от неговия номинален капацитет, стойността на тока, подаван от зарядното устройство и принципа му на действие.

Безспорно, най-добрият вариант е да се избере зарядно устройство за ултрабързо зареждане с микропроцесорно управление. Тези зарядни устройства имат следните предимства:

* Зарежда еднакво добре акумулатори от всякакъв тип (NiMH или NiCd), размер, капацитет и състояние

* Изключително важна е способността му да възстановява дълбоко разредени акумулатори. Поставени в бързо зарядно устройство с таймер, те най-често се повреждат необратимо.

* Снабдени са с допълнителна защита на акумулаторите – имат индивидуален температурен контрол и таймер, предпазват при обратно свързване или погрешно поставяне на алкални батерии.

Още веднъж подчертаваме, че зарядните устройства и акумулаторните батерии на GP са проектирани така, че да работят най-добре едни с други. Най-добри резултати, естествено, се получават при използване на ултрабързите зарядни устройства, а малко по-високата им цена многократно и бързо се изплаща. Също така не се препоръчва зарядните устройства на GP да се използват за зареждане на акумулаторни батерии на други производители, защото може да причинят повреда на устройствата, на батериите (включително и до експлозия!) или на двете заедно.

И още един полезен съвет: След завършване на зареждането оставете батериите в зарядното устройство за още 2 часа в поддържащ режим. Това се отразява благоприятно върху техния капацитет и дълготрайност. GP зарядните устройства и акумулатори за предназначени да могат да стоят включени непрекъснато към електрическата мрежа. Така постоянно се компенсира естественият за всяка акумулаторна батерия саморазряд и винаги ще имате комплект батерии с пълен капацитет и готовност за работа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото