В категории: автомобили, акумулаторни батерии, Брой 11/2008, Електроинсталация, Хоби

Грижи за акумулаторната батерия през зимата

Акумулаторната батерия е онзи елемент в автомобила, който най-често създава проблеми на шофьорите. Тя е способна най-неочаквано да му поднесе неприятна изненада, като в най-неподходящ момент откаже да захрани стартера и двигателят не запали.

Това се случва не само когато краят на експлоатационния период на стартерната акумулаторна батерия вече е достигнат, но и при нова батерия, ако за нея не се полагат редовно грижи. Вярно е, че съвременните акумулаторни батерии изискват значително по-рядко обслужване, което при едни модели се свежда основно до проверка и поддържане на нивото на електролита. То трябва да се намира на 10–15 mm над горния ръб на плочите. Най-често отворите в капака над всяка клетка са така оформени, че да се образува пръстен, който служи за индикатор за нивото на електролита. При други стените на кутията са полупрозрачни, което позволява контролиране на нивото на електролита според маркираните обозначения. При спадане на нивото в дадена клетка в нея се долива само дестилирана вода и в никакъв случай електролит.

Има и акумулаторни батерии, които са капсуловани и през целия експлоатационен период не се нуждаят от проверка или доливане на дестилирана вода. Поддържането им се свежда най-вече до зареждане с външен източник, когато това се наложи. Степента на зареждане при някои модели акумулаторни батерии може да се определи лесно по намиращия се върху капака им индикатор. Цветът му е зелен, когато акумулаторната батерия е добре заредена. Промяната към черно показва, че е време за зареждане, а белият цвят сигнализира, че е време за смяна на батерията с нова. За състоянието на акумулаторната батерия може да се съди по напрежението между клемите ù, което се измерва с волтметър, а има и измервателни уреди, които се включват в гнездото на запалката в купето на автомобила и отчитат степента на зареждане на батерията. При напрежение под 8 V акумулаторът е дълбоко разреден. Когато напрежението надхвърля 13,1 V, той е презареден поради неизправно реле-регулатор в електроинсталацията на автомобила. За нормално се приема напрежение 12,3 V, измерено при прекъсната верига между батерията и електрическата инсталация на автомобила. Измерването се прави 3 часа след спиране на двигателя или преустановяване на зареждането му с външно устройство.

При акумулаторните батерии с капачки над всяка клетка степента на зареждане най-точно се установява чрез измерване на плътността на електролита със специален аерометър. Нормално заредената батерия има плътност на електролита 1,28 g/ml, измерена при температура 25 °С. Плътност на електролита 1,20 g/ml означава, че акумулаторната батерия е полуразредена, а при спадане до 1,15 g/ml батерията е напълно разредена и спешно трябва да се зареди. За поддържане на батерията в добро „здравословно състояние“ и удължаване на експлоатационния ù живот се препоръчва нейното дозареждане при достигане на плътност на електролита под 1,24 g/ml.

Зимата е критичният период за всяка акумулаторна батерия и тогава най-често тя наказва шофьорите за немарливо полаганите през годината грижи. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от батерията, а капацитетът на батерията значително намалява. Оставена продължително време разредена,батерията се поврежда, а при по-ниски температури електролитът може и да замръзне. Това ще причини и механично разрушаване на плочите и сепараторите. Повишаването на плътността на електролита вследствие на презареждане също води до повреждане на батерията.

Нормалното напрежение за зареждане на батерията от автомобилната електроинсталация или с външно зарядно устройства е 14,1 V – 14,4 V.

Зареждането на батерията с външно устройство се налага при възникване на екстрена ситуация, като изтощен акумулатор при паркиран автомобил поради забравени габаритни светлини или повишен над нормалното разход на електроенергия поради възникнал дефект в електроинсталацията. До пълното изтощаване на батерията се стига и след продължителни неуспешни опити за запалване на двигателя.

Когато автомобилът не се ползва продължително време, се препоръчва сваляне на акумулаторната батерия, съхраняването ù в сухо прохладно помещение с плюсови температури през зимата и периодично, примерно веднъж в месеца, дозареждане със зарядно устройство. Това се налага поради естественото саморазреждане на всяка батерия. Когато тя се съхранява продължително време в разредено състояние, настъпва сулфатизация на клетките, която, общо взето, е необратим процес и ускорява покупката на нов акумулатор.

Понякога на батерията трябва да се помогне чрез допълнително зареждане и когато автомобилът не е спрян от движение. При движение в градски условия с включени фарове и често стартиране на двигателя алтернаторът на автомобила невинаги е в състояние да компенсира разхода на електроенергия и да поддържа батерията в напълно заредено състояние.

При сваляне на батерията от автомобила първо се откача клемата със знак минус и след това клемата на кабела със знак плюс. При монтиране на акумулатора в атомобила първо се свързва клемата към плюса и след това клемата със знак минус.

При зареждане на акумулаторната батерия трябва да се вземат мерки за предпазване от евентуално изтекъл електролит, което се случва, ако нивото му е по-високо от нормалното поради престараване при доливане на дестилирана вода в клетките. При зареждане с по-силен ток електролитът започва да отделя енергично газови мехурчета, което също не бива да се допуска. Капачките, ако ги има, трябва да бъдат отвити, за да може газовете, които се отделят по време на зареждането, да излизат свободно. Необходимо е да се знае, че в процеса на зареждане се отделя водород, който е лесно запалим газ и затова помещението трябва да се проветрява, а в него да не се пуши или да има друг източник на открит огън.

Акумулаторната батерия се зарежда с прав ток от специални зарядни устройства, като показаните тук. Това са три модела от фамилията Raider на фирма „Евромастер Импорт Експорт“. Моделите RD-BC 11 и RD-BC12 са по-мощни и с тях може да се зареждат акумулаторни батерии с напрежение 12 V и 24 V. RD-BC 11 е подходящ за батерии с капацитет между 25 Ah и 135 Ah, а RD-BC12 е предвиден за зареждане на батерии с капацитет от 92 Ah до 210 Ah. Цените им съответно са 69,90 лв. и 89,90 лв. Най-малкото зарядно устройство, моделът RD-BC10, е предназначено за акумулаторни батерии с капацитет от 20 Ah до 60 Ah. С него може да се зареждат само батерии с напрежение 12 V. Цената му е 59,90 лв. Всички цени са с включен ДДС.

Всички устройства имат електронно регулиране на напрежението и силата на тока, която постепенно намалява, колкото повече зарядът на батерията се доближава до максималния и съответно тя „тегли“ ток с по-малка сила. Силата на зарядния ток може да се контролира и визуално, защото и трите устройства имат стрелкови амперметър на лицевия си панел. За максимално удължаване на експлоатацията на батерията класическото правило е, че зарядният ток трябва да бъде 1/10 от капацитета на батерията, т.е. батерия с капацитет 60 Ah се зарежда с ток със сила 6 А. Зареждането с по-малка сила на тока позволява и постигане на по-висок капацитет на батерията. В редица случаи се налага по-ускорено зареждане, за което е необходима по-голяма сила на тока. Затова моделите RD-BC 11 и RD-BC12 освен нормалния режим на зареждане имат и режим (Boost) с повишена сила на тока. Моделът RD-BC 10 няма такава възможност. Променливотоковата и правотоковата вериги на зарядните устройства са защитени с отделни предпазители.

При зареждане най-напред се свързват кабелите на зарядното устройство към акумулаторната батерия, като се съблюдава полярността в следния ред – червената щипка се прикача към плюсовата клема на акумулатора, а черната – към минуса. След това устройството се включва към електрическата мрежа, за което и трите модела имат ключ. След зареждане на батерията първо се прекъсва захранването, а след това се откачат щипките в обратния ред – първо минусовата, а след това и плюсовата.

С две думи, за да служи вярно и продължително време акумулаторната батерия на автомобила, тя се нуждае от периодична проверка и минимални грижи. Затова в гаража или домашната работилница е необходимо да има добро зарядно устройство, аерометър и бутилка дестилирана вода.

 

Виж още:

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Грижи за акумулаторната батерия през зимата”

Валери Симов | август 22nd, 2012 at 9:56 pm

Имам Фиат-Пунто, 1996г, 55к.с.Купих акумулатор BANER 44 а/часа. ще може ли динамото да го зарежда нормално?
На празен ход с включени светлини, напрежението на зареждане е 14,2 V. При подаване на малко газ – 13,8 V, а при повече форсиране – 13,77 V.
„Направи сам“: Въпросът Ви е повече за автосервиз. Задачата на реле-регулатора е да ограничава максималната стойност на напрежението на зареждащия акумулатора ток и да го поддържа в посочените в статията стойности – 14,1 V – 14,4 V.

Hristofor Kossev | март 12th, 2013 at 5:56 pm

Незнам защо задавате този въпрос тук.
Динамото е остарял правотоков генератор.
Днешните автомобили разполагат с трифазен асинхронен алтернатор с електронно реле.
В зависимост от амперите за които е направен да произвежда, той би следвало да може да зарежда този малък акумулатор.
То въпроса е не дали ще може, а за колко време ще го зареди – колкото по-голям акумулатор, толкова повече време за заряд.
В автомобила заряда е по напрежение, което е по-лошо, но по-бързо. При зарядните станции заряда се мери по ток и е по продължителен и по качествен съответно.
Вие сте измерили първоначалното стартово напрежение, което е най-високо, защото тогава и акумулаторната батерия е най разредена, след старт. После напрежението пада с цел по качествен заряд. Алтернаторът поддържа почти еднакво напрежение при каквито и да е обороти, за разлика от старото синхронно динамо. И когато батерията се зареди на дълъг път, той просто спира подаването на електрически ток към нея.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото