В категории: Брой 11/2008, Инструменти, Металообработване

Лек за ръждясали и запечени винтове

За специалистите името на немската фирма Wera най-често се свързва с нейните отвертки, битове и ключове, които неизменно се сочат като образец за най-високо качество. Не случайно един от най-новите инструменти на Wera, тресчотката Zyklop (НС 3-4/2008), бе многократно сочена като образец на иновация в разработката на ръчни механични инструменти по време и след тазгодишното специализирано изложение „Eisenwaren-messe“ в Кьолн. Инструментът Zyklop притежава силата да се справя с най-силно притегнатите гайки и винтове, умението да се „промъква“ и на най-трудно достъпните места, а в добавка с него се работи и изключително удобно и бързо.

Наред с разработката на нови инструменти, предназначени преди всичко за работа с винтове и гайки, в лабораториите на Wera са създали и друг тип „инструменти“, улесняващи работата с винтови съединения. Този път обаче, вместо от стомани и еластични материали, от които се правят отвертките например, това са течни препарати, продукти на съвременната високотехнологична химия. Без тяхна помощ често и най-добрите ключове са безпомощни пред силно ръждясали или запечени винтове и гайки, като прилагането на прекомерно голяма сила най-много може да причини скъсване на стъблото, повреждане на шлицовете в главата или заобляне ръбовете на шестостенната глава, които правят невъзможно по-нататъшното използване на отвертка или гаечен ключ. Който не е изваждал тялото на скъсан винт, той не знае какво го очаква, а често задачата няма щастлива развръзка. Територията на възможните беди, причинени от силно ръждясал винт, може да се разшири и в посока на повреждане на инструмента или дори до нараняване на ръцете поради отплесване на инструмента при по-голямо усилие. Най-малката беда в случая е допълнителният разход на време.

За премахване на трудностите и рисковете при подобни случаи Wera са разработили цяла фамилия препарати за третиране на винтови сглобки, които неимоверно улесняват развиването на силно корозирали и запечени винтове. Други препарати предпазват ефективно винтовото съединение от корозия, дори и в условия, когато то „работи“ при високи температури, при които обикновените смазки изгарят.

Макар и това да не е най-същественото, новите препарати на Wera се предлагат в тубички с необичаен на пръв поглед дизайн. Това не е случайно, защото те наподобяват формата на ергономичните ръкохватки, с които най-вече се отличават отвертките на този немски производител.

Единственият вносител у нас на инструментите на Wera, фирма КИРОВ АД, към момента предлага препарата за развиване на ръждясали и запечени резбови съединения Schrauben-Löser, който най-често се използва в практиката на всеки автомонтьор например. Това е високотехнологичен течен продукт, който, след като се напръска върху и около главата на винта, с лекота прониква през най-малките пролуки между двете резби и достига до дъното на отвора. Той енергично разтваря и преобразува ръждата и спеклите се замърсявания, като бързо освобождава съединението и то вече може лесно да бъде развито. Едновременно с това препаратът е отлично средство за защита на резбовите съединения. Той активно отблъсква проникналата в отвора вода и влага, а образуваният от него филм върху металните повърхности ги предпазва от досег с влагата и от корозия.

Препаратът има и трето действие – той съдържа специални съставки, които изпълняват ролята на смазка. Поради това третираното с Schrauben-Löser съединение лесно може да бъде разглобявано и наново сглобявано, без това обаче да се отразява на неговата здравина и устойчивост срещу саморазвиване.

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Wera посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото