В категории: Брой 11/2008, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти, Ремонти

Новата акумулаторна отвертка PSR 10,8 Li – малка, лека и мощна

Семейството любителски акумулаторни отвертки с литиево-йонна батерия на Bosch наскоро се сдоби с два нови модела – PSR 10,8 Li и PSR 14,4 Li. Тук ще ви представим първия от тях, който заема сектора между по-масивните и съответно по-тежки модели с по-високо захранващо напрежение и миниотвертките, чието недостижимо реноме в зелената серия на Bosch вече години наред отстоява моделът IXO с неговите разновидности. PSR 10,8 Li се отличава с големина, която позволява отвертката да лежи удобно в женска длан или да се носи в дамска чанта. Теглото ù – 950 g, я прави инструмент, с който се работи удобно и при минимално натоварване на ръката. Същевременно тя притежава значителна мощност, както и повечето от възможностите, характерни за значително по-големите и тежки модели.

Както личи от наименованието, отвертката се захранва с напрежение 10,8 V. Електродвигателят ù развива въртящ момент 10 Nm при завиване в меко дърво и до 25 Nm при завиване на винтове в метални и други твърди детайли. Това позволява използване на отвертката за завиване в дърво на винтове с диаметър до 6 mm.

За разлика от миниотвертките обаче PSR 10,8 Li може да се използва и като пълноценна бормашина за пробиване в дърво на отвори до Ø20 и в стомана до Ø8. Свредлата с цилиндрична опашка се закрепват в самозаключващ се бързопритягащ патронник (Bosch-Auto-Lock). В него се закрепва и преходникът за по-бързо и лесно поставяне на битовете, когато се работи с винтове. Двигателят има спирачна система, която преустановява въртенето веднага след изключване на захранването.

За завиване на винтове с точно дозирана големина на въртящия момент отвертката има механичен регулатор, който се настройва в 10 степени. При работа в режим на пробиване той се изключва.

Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–410 min-1.

Към удобствата при работа трябва да се добавят още вграденият в основата на ръкохватката светодиод, който осветява мястото на работа, и ергономично офор-мената ръкохватка, чиято задна повърхност е покрита с еластична материя.

Батерията е литиево-йонна, което е оптималното решение за захранване на ръчни електроинструменти. Тя е вградена в ръкохватката и не се изважда за зареждане. За това се използва зареждаща станция, в която се поставя ръкохватката на отвертката. Продължителността на зареждане е 3 часа. За отчитане нивото на зареждане на акумулаторната батерия отвертката има светодиоден индикатор. Със светодиоди се обозначава и избраната посока на въртене на патронника.

Както и останалите електроинструменти на Bosch с акумулаторно захранване, така и моделът PSR 10,8 Li има електронна система (Electronic Cell Protection), която предпазва батерията срещу претоварване, прегряване или дълбоко разреждане. Батерията е защитена и срещу презареждане. Всичко това значително удължава нейната експлоатационна дълготрайност.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото