В категории: Бани и кухни, Брой 12/2011, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

„Кресло“ за майстори

При редица дейности работещият е принуден продължително време да заема непривично и неудобно за човешкото тяло положение. Типични примери за такива дейности са полагането на подови настилки от керамични плочки или паркет, съставен от паркетини от масивна дървесина. Работната позата е характерна за тези професии – опрян върху пода на коленете си човек или приклекнал до пода, наведен напред с извит гръбначен стълб. И двете пози са силно уморяващи, а коленете и гръбнакът са подложени на травмиране с дълготрайни последици. Освен това всяко преместване е свързано с изправяне и последващо приклякане. Когато става дума за професия, с която човек си вади хляба, това неудобство вече се превръща в сериозен проблем. Неудобната поза рефлектира не само върху бързото настъпване на умора, която рязко ограничава производителността на труда, но причинява болки в коленете, кръста и други части на човешкото тяло, които неизбежно водят до деформации и хронични заболявания.

За намаляване на вредните за здравето последици, причинени от продължителна работа в описаното положение на тялото, са създадени различни предпазни средства, от които най-често използвани са наколенките. Слава богу, тях вече от години ги има на пазара и като цяло майсторите привикнаха да ги използват. От наколенки до наколенки, разбира се, има голяма разлика и подобно на избора на инструмент и в този случай всяка икономия и покупка на „куче марка“ е крайно неуместна. Трябва да се работи с наколенки, които в максимална степен предпазват коленете от травмиране и осигуряват възможния комфорт на работещия.

Все пак наколенките не са в състояние да решат изцяло проблемите при споменатите, а и при всякакви други професии, при които се работи клекнал или приседнал на петите. Ето защо вниманието ни бе привлечено „като от магнит“ от едно непознато поне за нас приспособление на фирма Rubi, което не на шега нарекохме „кресло за майстори“. Е, по-подходящо, а и по-звучно би било да кажем „кресло за плочкаджии“ например, ала така бихме стеснили сферата на неговото приложение пък и думата „плочкаджии“ ни звучи доста жаргонно.

Наименованието няма значение. Важното е, че показаното на снимките приспособление, макар и да не служи за блажено отпускане и почивка, със сигурност спомага за създаване на едва ли не луксозни условия за работа. Както се вижда от снимките, то наподобява количка със седем колела с удобна седалка от велосипеден тип и широка предна част (опора), върху която има две оформени от дебел еластичен материал гнезда за коленете на работещия. Между тях са намира табла, предназначена за поставяне на инструменти или различни помощни материали като кръстчета за оформяне на фугата между плочките, ръкавици и др. Освен меки опори, оформени по сгъвката на коленете, „креслото“ осигурява едновременно стабилна опора на тялото и лесна подвижност, без да е необходимо човек да се изправя или премества със свити крака. Това е постигнато благодарение на седемте въртящи се около осите си колела. По една двойка колела са поставени в краищата на опората за коленете. Седалката осигурява трета удобна опора на тялото, както и възможност човек да приседне на нея, за да отдъхне и да си поизправи кръста. Височината и наклонът й могат да се регулират, така че да бъде максимално удобна за работещия.

На снимките са показани няколко дейности, при които описаното тук „кресло“ би било ценен помощник. Към тях може да се добави и баналното наглед почистване на пода.

Накрая, за да не остане казаното във въздуха, показваме и професионални наколенки на Rubi, осигуряващи максимална защита и комфорт на работещия. Външната им страна е изработена от по-твърд материал, осигуряващ защита на коленете при удар или травма от неравностите по пода. Вътрешността е от меки, еластични материали, включително е използван силиконов гел, който поема и разпределя оптимално натиска върху цялата опорна площ на коляното.

За допълнителна информация и поръчки посетете  електронния магазин на фирмаТашев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото