В категории: Брой 11/2008, Инструменти, Металообработване

Металообработващи машини OPTIMUM

Скоро ще се навърши година, откак КИРОВ АД въведе на българския пазар и все по-успешно налага металообработващите машини на немската фирма Optimum Maschinen Germany GmbH, които се предлагат под марките OPTIMUM и QUANTUM. Това е решение, което заслужава повече внимание, защото е добре известно, че веригата КИРОВ от самото ù създаване е строго позиционирана в професионалния сектор машини и инструменти. Същевременно производителят на тези машини е съсредоточил вниманието си към сектора на занаятчийските работилници, в които се извършват най-разнообразни дейности по ремонт на машини и превозни средства, изработване на конструкции от метали и други шлосерски работи, а така също и за ателиета, в които се изработват различни модели. Това обаче се отнася за Германия, което ще рече, че машините, поставени в преддверието на немската професионална работилница, биха вършили отлична работа и за по-професионални приложения в една българска работилница. Именно това доказва едногодишният опит в продажбата на тези машини у нас, като металообработващите машини на OPTIMUM се търсят, и то усилено именно за занаятчийски и други професионални цели. Успехът на машините OPTIMUM и QUANTUM на немския пазар основно се дължи на много доброто съчетание между качеството и функционалността с атрактивно ниската цена. Ако този фактор работи в Германия, за българския пазар неговото въздействие очевидно е още по-осезателно поради добре познатата ни чувствителност към продажната цена.

За разлика от редица вносители на възможно или дори невъзможно най-евтини електроинструменти, при машините OPTIMUM съдържащите се в техническите им паспорти характеристики съответстват на действителността, защото в немско всяко такова твърдение трябва да има и своето реално покритие. Затова дори буди учудване фактът, че например металообработващият струг OPTI D 180х300 VARIO се продава на цена, която почти не се отличава от по-любителските стругове, които се предлагат в големите търговски вериги.

За качеството и функционалните възможности на машините OPTIMUM красноречиво говори фактът, че те редовно заемат челно място в класацията при тестове, извършвани от реномираното немско списание Heimwerker Test, като неизменното заключение на специалистите е, че това са „машини с професионални възможности на цената на любителски инструменти“.

Като производител на металообработващи машини с 15-годишна история OPTIMUM е сравнително нова марка на европейския пазар. Въпреки това тези машини успешно се продават не само в Германия, но и във всички останали европейски държави. Най-бързо нарастват продажбите в държавите от Централна и Източна Европа именно поради доброто им качество и ниска продажна цена.

По принцип развойната дейност се извършва от самата фирма-майка, част от продукцията се произвежда в собствени предприятия, а друга се поверява на световно утвърдени фабрики. От 2003 г. Optimum Maschinen Germany GmbH разполага със собствен завод за производство на металообработващи машини в китайския град Yangzhou, като ръководството на производството и контролът на качеството са в ръцете на немски специалисти. Както и преди разработването и конструирането на новите машини се извършва основно на немска земя.

Тук съвсем накратко ще опишем машините, които към момента се предлагат в магазините от веригата КИРОВ. Правим това с ясното съзнание, че сложна машина, каквато е металообработващ струг или фреза, не може да бъде описана достатъчно технически грамотно само с няколко изречения.

Настолни и колонни бормашини

У нас се предлагат моделите OPTI B17 PRO, OPTI B23 PRO, OPTI B 33 PRO и OPTI B 28H. Първите три модела са предназначени за производствени и ремонтни работилници, за занаятчии и амбициозни домашни майстори. Те имат електродвигатели с мощност 500 W, 750 W и 1,1 kW (при OPTI B 33 PRO трифазен) и са подходящи за пробиване в стомана на отвори с максимален диаметър 16 mm, 25 mm и 30 mm. Предавката между двигателя и шпиндела на бормашината е с ремъчни шайби, като честотата на въртене на шпиндела при модела OPTI B17 PRO може да се регулира на пет степени в границите от 500 min-1 до 2520 min-1, на 12 степени от 200 min-1 до 2440 min-1 за OPTI B23 PRO и на 9 степени в границите от 120 min-1 до 1810 min-1 за OPTI B 33 PRO. Ходът на шпиндела за всяка от бормашините е 65 mm, 80 mm и 120 mm. Плотът може да се завърта на 360о и наклонява странично под ъгъл ±45о.

Размерите на OPTI B17 PRO са 600х260х860 mm, а теглото на машината е 39 kg. OPTI B23 PRO има размери 650х320х1010 mm и тежи 66 kg. OPTI B23 PRO тежи 135 kg, а размерите ù са 860х480х1720 mm.

Трите бормашини имат гарантиран ексцентрицитет (странично биене) под 0,02 mm при въртенето шпиндела. Патронниците са бързопритягащи. Ремъчните шайби са изработени от алуминиева сплав с шлифовани повърхности, а назъбените ремъци осигуряват предаване на по-голям въртящ момент. При бормашините с трифазен електродвигател посоката на въртене на шпиндела може да се променя.

Моделът OPTI B 28H се задвижва от трифазен електродвигател с мощност 850 W. Максималният диаметър на пробиване на отвори в стомана е 28 mm, а ходът на шпиндела е 105 mm. Честотата на въртене се регулира на 16 степени в границите от 120 min-1 до 4000 min-1. Бормашината е доста по-голяма и масивна от първите три модела – тежи 140 kg, а размерите ù са 698х449х1721 mm.

Лентови отрезни машини

От този вид машини КИРОВ АД предлага моделите OPTI S 100 G, OPTI S 275, OPTI 130 G и OPTI 181 GH, като тук накратко ще се спрем само на първия от тях. OPTI S 100 G е поредната машина OPTIMUM, отличена от редакцията на списание Heimwerker Test с класиране в „горния клас“, като оценката гласи „С убедително качество на рязане при минимален шум OPTI S 100 G предлага всичко, което може да се желае от лентова отрезна машина“.

Това е най-малкият, най-лек, най-опростен и съответно най-евтин модел от цялата серия лентови отрезни машини на OPTIMUM, която включва общо 11 модела.

Поради това тази машина с универсално предназначение е много удобна за използване в най-различни шлосерски или авторемонтни работилници, като малкото ù тегло (23 kg) и размери (724 x 381 x 458 mm) я правят подходяща и за работа на строителни обекти или за поддръжка на селскостопанска техника. Освен за професионални цели, сравнително ниската ù цена я прави подходящ инструмент и за домашната работилница.

С нея се режат детайли с кръгло напречно сечение и диаметър до 100 mm или с правоъгълна форма и размери до 100х150 mm.

OPTI S 100 G реже с биметална лента с размери 1470х13х0,65 mm, която се движи със скорост 45 m/min. Задвижва се от електродвигател с мощност 370 W. Натискът, който рамото с лентата оказва върху детайла по време на рязане, се регулира в три степени, а щом рязането приключи, машината автоматично се самоизключва.

Освен под прав ъгъл OPTI S 100 G може да реже и под ъгъл до 45о. Механизмът за неподвижно фиксиране на детайла позволява бързото му притягане и освобождаване.

Лентови шлайфмашини

У нас се предлагат два модела от тези машини – BSM 75 и BSM 150. Предназначени са за грубо и фино шлифоване, както и за завършващо оформяне на детайли от различни материали. Типични приложения са почистването на „мустаците“ по кантовете, образували се при рязане на детайла, както и за заглаждане на заваръчни шевове.

Съществената разлика между двата модела е в широчината на лентата, като BSM 75 използва лента с широчина 75 mm, а другият модел – със 150 mm. Шлифовъчната лента с дължина 200 cm се движи със скорост 33 m/s. Опората за поставяне на детайлите може да се наклонява до ъгъл 45о. За равно шлифоване на дълги детайли предпазният капака над лентата се подвига, за да се открие достъп до нея. Задвижващата и опъващата ролки са монтирани конзолно, което улеснява смяната на лентата.

Машината работи с ленти с едрина на зърното 60, 80 и 120.

Металообработващи стругове

От двата струга, които към момента се предлагат в страната ни, избрахме по-малкия OPTI D 180х300 VARIO, който е съвсем нов модел. Понеже снимката винаги създава повече или по-малко невярна представа за големината, поясняваме, че това е малко настолно стругче с размери 830х396х355 mm и тегло от само 55 kg. С две думи, то може лесно да бъде внесено и поставено в работилницата, а при необходимост и транспортирано в багажника на лек автомобил. Ако се вземе предвид и цената, очевидно това е стругът мечта за домашната работилница, стига да има потребност от такава машина. Максималната дължина на обработвания детайл е 300 mm, а максималният обработваем диаметър над супорта е 90 mm. Отворът на шпиндела е с диаметър 21 mm. Стругът се задвижва от електродвигател с мощност 600 W. Честотата на въртене на шпиндела се регулира безстепенно в границите 150–2500 min-1, като машината има цифров индикатор за нейното отчитане и настройване.

Ходът на надлъжното подавателно движение е 0,1/0,2 mm/min-1. Направляващите са закалени и с шлифована повърхност. Ексцентрицитетът при въртенето на тричелюстния патронник е по-малък от 0,04 mm.

Стругът може да нарязва метрични (със стъпка от 0,5 mm до 3 mm) и цолови резби.

Металообработващи фрези

От общо 13 модела у нас се предлага най-малката и същевременно с най-масово приложение фреза OPTI BF 20 В Vario. Тя се отличава с безстепенно, по електронен път регулиране на честотата на въртене и цифрово отчитане на хода на вретеното (пинола).

OPTI BF 20 В Vario е поредната машина, получила висока оценка от списание Heimwerker Test, която е класирана в „най-високия клас“. Оценката на специалистите за нея гласи: „ Работата с OPTI BF 20 В Vario е истинско удоволствие. Мощна, работеща почти без вибрации и шум, многостранно приложима машина за пробиване и фрезоване при изработване на метални детайли с точно спазване на зададените размери. Цената ù е без конкуренция на пазара.“

Електродвигателят с мощност 850 W е с правотоково захранване, което позволява електронното регулиране и поддържане на честотата на въртене. Освен това фрезата има двустепенна механична предавателна кутия, което позволява регулиране на честотата на въртене на режещия инструмент в границите 90–1480 min-1 и 150-3000 min-1. Може да пробива в стомана отвори с диаметър до 16 mm. Максималният диаметър на фрезовата глава е 63 mm, а за палцови фрези – 20 mm. Подаването на вретеното (пинола) е 50 mm, като точността на отчитане (цифрово) е 0,01 mm. Работната маса на фрезата е с големина 700 х 180 mm.

Размерите на фрезата са 870х550х860 mm, а теглото ù – 115 kg.

Листообработваща машина SAR 1000

Това е универсална машина за ръчна обработка на листове ламарина с широчина до 1016 mm. Предназначена е за дъгообразно до кръгово огъване, огъване под ъгъл (абкант) и рязане. Тя е отличен инструмент за работилници, в които се изработват различни по форма изделия от ламарина. С нея може да се обработват листове с дебелина до 1 mm (st. 37) или от неръждаема стомана с дебелина до 0,5 mm. При работа с алуминиева или медна ламарина дебелината на листа се увеличава до 2 mm. Със същата дебелина машината може да обработва и по-тесни от максималната ù работна широчина стоманени листове.

Машината е стационарна, а не преносима, с размери 1420х565х790 mm и тегло 290 kg.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментари и въпроси

4 Коментари към “Металообработващи машини OPTIMUM”

Николай Колев | май 27th, 2012 at 3:43 pm

Здравейте.Разбрах че вие сте представител за България на фирма „OPTIMUM“
Въпросът ми е: Възможно ли е да достави те фреза за метал „OPTIMUM BF-20
VARIO“?Съответно и на каква цена.Благодаря предварително.
„Направи сам“:
Понеже сме издателство запитването Ви бе изпратено на фирма КИРОВ АД, вносител на тази марка, от където ще се свържат с Вас за уточняване на доставката на фрезата.

VALERI DIMITROV | ноември 29th, 2012 at 2:02 am

Възможно ли е да доставите фреза за метал “OPTIMUM BF-20
VARIO” и на каква цена ? Благодаря Ви.
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на фирма „Киров“. Техни специалисти ще се свържат с Вас за уточняване на покупката.

Кирил ПавлоВ | септември 8th, 2016 at 3:44 pm

Имам фреза OPTI BF 20 L доставяте ли резервни части за нея или само цели машини продавате интересуваме работната маса може ли само нея да си купя и на каква цена може да ми е доставите?
„Направи сам“:Машините с тази марка се внасят от фирма Киров АД.

Захари Филипов | декември 10th, 2016 at 3:16 pm

Моля да съобщите цената на струг- /opti d 180/300 wario/,kak може
да го купя и ако е по интернет колко струва доставката,и ако е от магазин каде е той в София.

„Направи сам“ Писмото Ви е препратено на фирма, от където ще се свържат с Вас.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото