В категории: Брой 11/2002, Инструменти

Циркулярни триони PKS 66/PKS 66 CE

Двата модела PKS 66 и PKS 66 CE са най-новите и най-съвършени ръчни циркулярни триони, които за момента Роберт БОШ предлага на хоби-пазара. По-големият от двата модела PKS 66 CE има мощен двигател – 1400 W с електронно управление за поддържане на постоянна честота на въртене независимо от натоварването (Bosch-Constant-Electronic) и плавното и регулиране в обхвата 2200 – 5200 minˉ¹. Това позволява циркулярният трион да бъде използван не само за типичните за рязане с такава машина материали – масивна дървесина и различни плочи от дървесни частици (ПДЧ, фазерни плочи, плочи MDF, шпервани плочи и др.), но и за разкрояване на листове от пластмаси и даже от алуминий. Пусковата система осигурява плавно развъртане на двигателя, без характерния за други машини удар, породен от рязкото завъртане на диска. Освен това циркулярният трион има и защита, която предпазва двигателя при претоварване.

Машината има много здраво тяло със защитен кожух от алуминий и триточкова система на окачване на металната основа, благодарение на което има голяма дълготрайност и позволява прецизно рязане по права линия. Конструкторите са успели да създадат много компактна, удобна за работа машина с минимално тегло – само 4,8 kg при PKS 66, докато PKS 66 CE тежи сто грама повече. Това я прави една от най-леките в нейния клас. Циркулярният трион има две ергономично оформени ръкохватки. Пусковият бутон има блокировка срещу неволно включване на машината.

Максималната дълбочина на рязане е 66 mm, като височината на циркулярния диск се регулира и фиксира с перчата гайка. При рязане под наклон 45° дълбочината на рязане е 48 mm.

Смяната на циркулярния диск е улеснена, като за целта въртенето му може да се блокира чрез натискане на специален бутон. Стърготините се изхвърлят встрани, като защитният кожух има щуцер за присъединяване към промишлена прахосмукачка или пък за прикачане на платнена торбичка. Възможността за събиране на прахта съвсем не бива да се подценява, защото все още се намират производители, които при производството на плочи от дървесни частици (ПДЧ) използват забранените от десетилетие в Западна Европа формалдехидни смоли – доказано вредни за човешкото здраве и особено когато се съдържат във вдишвания по време на работа прах.

Машините се доставят стандартно комплектувани с циркулярни дискове от ново поколение Speedline-Wood (Ø190). Тези дискове с твърдосплавни с вдлъбната форма пластини режат изключително бързо и леко, с равни и чисти ръбове. Дисковете имат специални изрези, направени с лазерен лъч, за гасене на вибрациите и предотвратяване измятането при нагряване. Както се вижда от илюстрацията геометрията на зъбите му значително се отличава от обичайната форма, като зъбите са групирани по тройки. Режещият ръб на всеки трети зъб се намира по-ниско от предните два, а те пък, от своя страна, се различават по наклона на режещия ръб – вдясно или вляво. Първите два режат материала, а третият зъб способства за по-ефективното изхвърляне на стърготините.

Циркулярният трион има отлично функциониращ подвижен предпазител, които покрива режещия диск откъм долната му страна. Благодарение на две малки ролки, намиращи се на челния ръб на предпазителя, при започване на рязането той се оттласква назад с минимално съпротивление, нещо, което при повечето от останалите циркулярни триони създава проблеми и даже може да предизвика нараняване при опит с лявата ръка да се издърпа предпазителя назад.

Моделът PKS 66 се различава само по намалената мощност на двигателя – 1200W и липсата на електронно управление на честотата на въртене (4100 minˉ¹).

Накрая един съвет. Ръчният циркуляр е машина, която най-често се използва за разкрояване на дървесни плочи. За целта е най-важно да реже с възможно най-голяма точност по зададения размер, линията на рязане да бъде напълно права, а ръбовете на среза максимално равни и гладки. Затова напълно си струва към направената за машината инвестиция да добавите още малко, като купите и метален водач (шина с дължина 0,7 или 1,4 m), специално пригоден за работа с циркулярните триони на Bosch. Работата с такъв водач гарантира напълно праволинейно рязане в рамките на неговата дължина.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2002, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото