В категории: Брой 11/2008, Инструменти, Металообработване

Електрически ножици за ламарина на Спарки Елтос

 

След като представихме подробно златните медалисти на „Спарки Елтос“ от Техническия панаир в Пловдив – ъглошлифовъчната машина Sparky Professional MBA 2600P с нейното обновено семейство от общо 10 модела (НС 7-8/2008) и перфоратора Sparky Professional BP 330CE (НС 9-10/2008), в този брой ще обърнем внимание на друго едно семейство нови ръчни електроинструменти – ножиците за ламарина BN 502, NB 503 и BN 604. Те привлякоха не само нашето внимание като новост в производствената програма на „Спарки Елтос“, а и интереса на професионално ориентираните посетители на изложбения павилион по време на панаира.

И трите нови машини, които ни бяха предоставени от „Спарки Елтос“ за тестване, са щанцови ножици. Това ще рече, че те не режат на принципа на обикновените ножици с две остриета, които при движението си едно спрямо друго срязват материала. При щанцовата ножица листът ламарина буквално „се изгризва“ от миниатюрна щанца, състоя-

ща се от неподвижна матрица и задвижва от електродвигателя поасон. При всеки негов ход се отсича ивица метал с дължина 5–6 mm според модела на ножицата и широчина 1,8–1,9 mm – колкото е дебелината на поасона. При честотата на движение на поасона 900 min-1 (на празен ход) за една минута ножицата може да прореже лист ламарина на дължина около 120 cm. Освен от високата скорост на рязане, човек, който за пръв път хваща такава машина, неминуемо ще бъде удивен от лекотата, с която тя реже стоманена ламарина с непосилна за обикновените ножици дебелина. В зависимост от модела щанцовите ножици Sparky Professional режат стоманена ламарина (с якост на опън до 400 MPa (N/mm2) с дебелина 2, 3 или 4 mm. За отбелязване е, че максималната стойност на дебелината надвишава допустимата дебелина на рязане на повечето от професионалните ножици на световно утвърдени производители, които най-често режат листове стомана с дебелини от 1,6 mm до 3,5 mm. Щанцовите ножици са подходящи и за рязане на листове от неръждаема стомана с дебелини, с които обикновените ножици не могат да се справят.

Голямо предимство на този вид електрически ножици е, че позволяват рязане не само на плоска ламарина, но и на вълнообразна или трапецовидно нагънати листове, каквито се използват за покриви и обшиване на стени. За тази цел е особено подходящ моделът BN 502, който има силно удължена глава. Това позволява да се поддържа оптимален ъгъл на рязане – прав или близък до него между оста на главата на машината и повърхността, когато листът ламарина е нагънат.

Със същата лекота щанцовата ножица може да реже и цилиндрично огънати листове ламарина, като стените на варели и други метални съдове, въздуховоди, метални обшивки и др.

Този вид ножици са много подходящи за криволинейно рязане, включително изрязване на отвори, като ограничението е в минималния радиус на кривината, респективно на отвора, която за моделите BN 502 и BN 503 е 40 mm, а за модела BN 604 – 70 mm. Рязането по крива линия става изключително лесно, защото ножицата е силно повратлива и безпроблемно следва набелязаната кривина на рязане. Това е така, защото поасонът прорязва или по-точно изсича в ламарината ивица с широчина 5–6 mm. Затова при този вид ножици липсва неизбежното при обикновените ножици задиране на остриетата в разделените при рязането краища, което е особено силно изразено при промяна на посоката. При щанцовата ножица не е необходимо единият край, откъм по-тясната ивица, на ламарината да се повдига, за да се освободи място за придвижване на остриетата напред.

Рязането чрез щанцоване има и още едно предимство – от долната страна на ръба след срязване не се получават характерните за обикновените ножици остри мустаци, които лесно може да причинят нараняване и затова трябва да се премахнат чрез изпилване.

Недостатък на шанцовата ножица е, че по линията на рязане се похабява ивица ламарина с посочената вече широчина.

Основните технически характеристики на трите ножици са дадени в таблицата. Всяка от ножиците има две ръкохватки – основна, чиято роля изпълнява тялото на машината, и спомагателна. Втората ръкохватка може да се завие непосредствено в един от отворите, намиращи се от двете страни на редукторната кутия или към специален носач. Той се монтира към редукторната кутия с винт, а допълнителната ръкохватка се завива в отвора, намиращ се в горния му край. Това решение е значително по-добро, защото центърът на тежестта на машината и мястото на държането ù се намират приблизително в една равнина. Поради това машината увисва свободно на ръката, без да се наклонява встрани. Така натоварването на ръцете намалява, а машината се води по-лесно, удобно и най-вече по-точно по линията на рязане.

Всяка от трите машини се продава с три резервни комплекта, съдържащи поасон и матрица. За смяна на поасона гривната, която задържа главата на ножицата, се отвива със специален ключ, който също се съдържа в комплекта на машината.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Електрически ножици за ламарина на Спарки Елтос”

detelin dimitrov | октомври 25th, 2011 at 10:35 pm

Моля изпратете ми цени за трите вида ел. ножици.
„Направи сам“:
Информацията, по повод на която се интересувате от цените на тези инструменти, е от списание „Направи сам“.
Издателството ни не се занимава с продажба на машини и инструменти.
В случая бихме Ви препоръчали да се обърнете към дистрибутор на „Спарки Елтос“, какъвто е фирма „Ташев-Галвинг“. Най-лесно справката може да направите от електронния магазин на фирмата.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото