В категории: Брой 9-10/2002, Ремонти, Строителство, Хидроизолация

VANDEX – Система за хидроизолация, ремонт, защита и саниране на стоманобетонни конструкции

Ревностните читатели на „Направи сам”, които с години не пропускат брой на списанието, са запознати с уникалните хидроизолационни материали на фирма Vandex. А те наистина са изключителни, защото, за разлика от обикновените хидроизолационни материали на битумна основа, които образуват повече или по-малко сигурна преграда срещу проникване на влагата в строителната конструкция чрез изграждане на повърхностна мембрана, материалите на Vandex правят самите бетонни елементи водоплътни на практика до края на експлоатационния им период. Иначе казано, така постигнатата хидроизолация е абсолютна и вечна, защото, за да се наруши, трябва да се разруши бетонът в дълбочина. Друго голямо предимство на хидроизолационните материали на Vandex е изключително лесното им и бързо нанасяне – чрез намазване с четка, или пък чрез тънка шпакловка.

Ето защо тези материали намират преди всичко приложение в промишленото строителство, включително и за направа на хидроизолации, неизпълними по други способи. Типични приложения на материалите на Vandex са класическите хидроизолации: защита на сутерени и вкопани в земята основи на сгради, на бетонни покриви, на басейни и всякакви други резервоари и канали за съхраняване и провеждане на вода, хидроизолация на стоманобетонната плоча под бани и други мокри помещения и др.

С материалите на Vandex може да се решават и някои иначе трудно решими проблеми, с които често се сблъскваме при личното строителство и най-вече при ремонт на стари сгради, строени във времената, когато хидроизолация на основите се правеше рядко и с крайно несъвършени материали и технологии: хидроизолация на стари сутеренни помещения, при които откопаване на основите не е възможно, спиране на просмукващата се в зидовете подпочвена влага, направа на ефективна хоризонтална хидроизолация в новостроящи се или стари зидове, без при това да се нарушава товароносимостта на конструкцията, запушване на течове в пълни с вода съдове или тръбопроводи и др. Тези материали намират отлично приложение и за защита на конструкции, подложени на влиянието на морската вода.

Хидроизолационният ефект на кристализационните, капилярно активни материали Vandex се базира на специалното покритие Vandex, което изгражда водонепропусклив повърхностен слой и водонепропусклив екран в дълбочина на бетона. Той се образува от химически активните добавки, които проникват в капилярите и микропукнатините на бетона. Добавките Vandex реагират със свободната вар и влагата в бетона и образуват неразтворимо кристално съединение, което плътно запълва капилярите и микропукнатините. В резултат на това водата вече не може да се просмуква в бетона и същевременно той остава паропропусклив, т.е. може „да диша”. В допълнение хидроизолацията, изпълнена по метода Vandex, защитава бетона от агресивното въздействие на карбонати, хлориди, сулфати и нитрати. Изградената от материалите на Vandex защита се превръща в съставна част от бетона и образува с него единна, устойчива и дълготрайна структура с повишена плътност.

Хидроизолацията по метода Vandex и с неговите материали има значителни предимства пред конвенционалните системи за хидроизолация:

◊ Създава устойчива хидроизолация срещу водно налягане.

◊ Има пълна съвместимост с бетона.

◊ Икономичен е най-вече по разход на труд.

◊ Има разностранна употреба в строителството и строителната индустрия.

◊ Прилага се бързо и лесно.

◊ Гарантира практически „вечна защита”.

◊ С лекота се решават проблеми, нерешими с класическите доскоро технологии.

◊ Може да се полага както от страната на водния напор, така и от обратната страна.

Новите материали на Vandex

В своята над 55-годишна дейност Vandex International – Швейцария, непрекъснато разширява гамата материали за хидроизолация, ремонт, защита и саниране на бетонни и стоманобетонни конструкции. Причините за това са все по-високите изисквания, които се поставят при съхраняване на питейна вода, опазване на околната среда, и непрекъснато действащият двигател на конкуренцията – за да си номер едно, винаги трябва да бъдеш поне на крачка пред конкуренцията с все по-нови и по-съвършени продукти. Ето и някои от тях.

VANDEX PREMIX

Използва се за хидроизолация на бетонни конструкции чрез кристализация и уплътняване на бетона в дълбочина. Устойчив е на абразивно въздействие.

Приложение: Хидросъоръжения, основи и фундаменти на сгради, басейни, пречиствателни съоръжения, колектори.

Принцип на действие: След нанасяне на Vandex Premix върху бетонните повърхности започва реакция на съдържащите се активни специални Vandex съставки със свободната вар и влагата в бетона, при което се образуват неразтворими кристали в капилярите и микропукнатините в дълбочина на бетона. По този начин в дълбочина на конструкцията се изгражда водонепропусклив екран, представляващ съставна част от бетона. Изградената хидроизолация е вечна поради изключителното свойство на активните съставки да реагират и да продължат образуването на кристали при наличие на влага и вода.

VANDEX EXPASEAL B PLUS

Това е набъбваща хидроизолационна лента на базата на кополимери. Тя не съдържа бентонит.

Приложение: Използва се за хидроизолация на работни хоризонтални и вертикални фуги, изолация на тръби, преминаващи през бетонна конструкция.

Принцип на действие: Vandex Expaseal се поставя по продължение на фугата, като се залепва с полиуретаново лепило или се приковава към бетонната повърхност със стоманени пирони. След изливането и втвърдяването на бетона лентата остава вградена в конструкцията. При поява на вода тя се абсорбира от лентата, която увеличава обема си и запушва теча.

Характеристики: Устойчивост на налягане до 5 Bar, на вода (включително отпадни води), на 10% оцетна киселина, 20% сярна киселина, алкални соли, ароматни въглеводороди, петролни продукти, толуол, ксилен. Лентата е устойчива и срещу замръзване.

VANDEX POLYCEM Z

Полимерциментно хидроизолационно и защитно покритие на пречиствателни съоръжения за отпадни води, малки локални пречиствателни станции, септични ями.

Приложение: Хидроизолация на бетонни конструкции на съоръжения на пречиствателни станции, колектори, шахти, тръбопроводи, басейни за отпадни води, септични ями и др.

Принцип на действие: Vandex Polycem Z се нанася върху бетонните повърхности и изгражда хидроизолационна и защитна водонепропусклива мембрана с дебелина от 2 – 4 mm.

Характеристики: Материалът е разработен специално за хидроизолации в условия на агресивни среди, съдържащи сероводород, течни торове, амоняк. Има висока устойчивост на механични въздейстия и абразивно действие.

◊ Якост на натиск – 600 kg/cm²,

◊ Якост на опън при огъване – 150 kg/cm²

◊ Адхезия – 30 kg/cm².

За повече подробности се обръщайте към фирма „Новострой Инженеринг“.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “VANDEX – Система за хидроизолация, ремонт, защита и саниране на стоманобетонни конструкции”

Alexander Vassilev | февруари 10th, 2013 at 8:26 pm

Vandex приложих в хидроизолацията на нова канализациона помпена станция с високи подпочвени води. Резултата бе перфектна изолация и гаранция за добри експлоатациони условия на камерата с потопените помпи. Препоръчвам го на всички колеги да го прилагат в проектите си.

Антоанета Кръстева | юни 10th, 2015 at 2:52 pm

Върши ли работа за подпочвени води при стари къщи????

„Направи сам“: По принцип всяка правилно изпълнена хоризонтална хидроизолация предпазва от просмукване на почвена влага и подпочвени води. В списанието има и други статии, разглеждащи конкретни изпълнения на такава хидроизолация.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото