В категории: Брой 9-10/2002, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Машина за шлифоване на скални материали и бетон

Защо, след като дървото и металите се шлифоват, бетонът да не може? Това, ако заимстваме от натрапчивата рекламна кампания през лято 2002, е гласът на хилядите строители, които всекидневно изливат бетон, и които непрекъснато трябва да почистват грапавини и неравности, причинени от неплътност между кофражните дъски или платна. И най-малкото избило количество циментов разтвор впоследствие може да създаде големи грижи, защото, ако не се отстрани, неговата височина ще определи и дебелината на последващата циментова замазка или мазилка. Да не говорим за бетонни елементи, чиято повърхност трябва да остане открита. Казано с две думи, машината за шлифоване на бетон е така необходима, както едва ли някой може да си представи изработване на метални конструкции без електрожен и ъглошлайфмашина.

Трудно обяснимо е защо този вид машини у нас се използват съвсем рядко и даже наскоро специалисти от най-голямата верига магазини за професионална техника КИРОВ запитаха редакцията ни кой произвежда такива машини. Вероятна причина за тяхното отсъствие от масовата строителна практика е и фактът, че доскоро родно производство на такава машина нямаше. Сега вярваме, че нещата ще се променят, защото СПАРКИ ЕЛТОС пуска на пазара своя първи модел FB 7, като една от първите машини бе предоставена на редакцията ни за тестване. Машината е предназначена за сухо грубо шлифоване на каменни и бетонни повърхнини. Тя е много подходяща и за премахване на стара боя и почистване на бетонни повърхности преди нанасяне на защитни покрития. Използва се при ново строителство и за саниране на стари сгради и бетонни съоръжения.

Както се вижда и от снимките, новата машина е разработена въз основа на дългогодишния опит на фирмата в производството на ръчни електрически ъглошлифовъчни машини, които с чиста съвест може да отбележим, че не отстъпват по качество и надеждност на най-добрите образци на световните лидери. Всъщност малцина са се замисляли, че докато при останалите електрически инструменти палитрата от успешно продаващи на нашия пазар производители е изключително широка, то едва ли ще намерите професионален майстор или любител, чиято ъглошлайфмашина с диаметър на диска 180 или 230 mm да не е произведена в ловешкия завод.

Основното при новата машина FB 7 е нейният работен инструмент – метална чаша, или по-точно чиния, по чиято плоска основа са заварени по специална лазерна технология 24 абразивни сегмента с диамантни зърна. Чашата има множество отвори, които улесняват нейното охлаждане по време на работа, намаляват теглото и същевременно повишават устойчивостта й срещу термични деформации. Чашата се закрепва с резба към шпиндела, което става лесно и бързо, защото машината има бутон за блокирането му. Използването на диамантни абразивни зърна прави инструмента дълготраен, а специалната технология за заваряване на сегментите гарантира, че няма опасност някой от тях да се изкърти и изхвръкне по време на работа.

Поради отделянето на голямо количество прах при сухото шлифоване машината има специален защитен кожух с щуцер за свързване с професионална прахосмукачка. Към него е монтиран лесно сменяем защитен гумен маншон, който допълнително намалява отделянето на прах в околното пространство. Практиката показва, че при работа с прахосмукачка запрашаването на околното пространство е минимално.

Машината има две ръкохватки. Предната е разположена така, че тежестта да не натоварва ръката ексцентрично. Интерес представлява задната ръкохватка с пусковия бутон, която може да се завърта на 90о, вляво или вдясно, в зависимост от това дали се обработват хоризонтални или вертикални повърхности. Във всяко от трите положения ръкохватката се фиксира неподвижно, а самото завъртане е възможно да стане, само когато машината е изключена.

Шлифоващата машина FB 7 има мощен двигател – 2100 W, с двойна изолация и подобрена вентилация. Оборотите на празен ход са 6600 minˉ¹. Редукторната кутия е изработена от лека и здрава магнезиева сплав.

Вградената електроника осигурява плавно развъртане на двигателя при пускане и ограничава големината на пусковия ток до 16 А.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото