В категории: Брой 9-10/2010, Градина

Мотофреза VIKING HB 585

Преди година тествахме в редакцията мотофрезата VIKING VH 440. Това ни позволи лично да се убедим в нейните отлични качества, при това на крайно неподходящ за такава машина терен – силно каменист и с глинеста, непознаваща оранта с плуг, почва. Възторжените си впечатления споделихме с читателите на списанието (НС 5-6/2009). Тази чудесна и особено подходяща за малки градини и пресечени терени машина породи у нас обяснимо пристрастие, върху което единствено хвърляше лека сянка споделената от представителството на STIHL още тогава информация, че усилено се разработва нова конструкция на мотофреза. Най-същественото при нея ще бъде замяната на ремъчната предавка между двигателя и вала с работните органи с червячен редуктор. Очакваха се и редица други подобрения, правещи машината още по-производителна, износоустойчива и по-малко уморяваща при работа.

Всичко това подклаждаше цяла година интереса ни да видим най-сетне новата мотофреза HB 585, която за пръв път у нас бе представена на тазгодишния есенен технически панаир в Пловдив. Така към досегашната серия – моделите VH 400, VH 440, VH 540 и VH 660, от които за България остава актуален последният модел, се добавят три нови машини HB 445, HB 445 R и HB 585. С оглед на спецификата на българския пазар към момента най-подходящи за нас са моделите VH 440, VH 660 и най-новият HB 585. Тези три машини покриват целия диапазон размери на терена и видовете обработка, извършвани с тях.

Мотофрезата HB 585 е изцяло нова разработка на VIKING, предназначена за обработване на по-големи пло-щи – около и над 1200 m². Широчината на окопаване е 85 cm, което е повече от досегашния лидер VH 660 (82 cm). За разлика от останалите мотофрези VIKING, използващи двигатели Briggs & Stratton, тази използва бензинов двигател на друга американска фирма Kohler Courage. Тя има 90-годишен опит в производството на различни двигатели с вътрешно горене и е един от най-реномираните производители в света на малки двигатели за колесни и ръчни градински машини и инструменти, електрогенератори и други машини. Двигателят Kohler Courage XT6 OHV е разработен специално за самоходни косачки (тип трактор) и мотофрези. Той е бензинов, едноцилиндров, с мощност 3,5 к.с., нивото на шума (Lwa) е 93 dB. Снабден е с двустепенен въздушен филтър, има и филтър за горивото. Приложена е и система Smart Choke, улесняваща пускането на двигателя, при което значително се намалява усилието, необходимо за издърпване на стартовото въже. Коляновият вал на двигателя е разположен вертикално, което е позволило създаването на споменатата вече конструкция с червячна предавка, вместо с ремъчни шайби и клиновиден ремък. Това конструктивно решение дава няколко предимства. Машината е станала по-компактна, защото липсват двете ремъчни шайби и предпазният кожух. Въртящият момент от коляновия вал се предава директно на вала с работните инструменти, като червячният механизъм, изработен от висококачествени метални сплави с подходящата повърхностна обработка на зъбните колела, и уплътняващият вала семеринг гарантират продължителна и дълготрайна работа на машината, без следи от износване. За разлика от предавката посредством гумен ремък червячният механизъм е значително по-здрав и не се нуждае от честа поддръжка. Тази конструкция има и още едно съществено предимство – центърът на тежестта е разположен по-ниско, отколкото при останалите модели, което прави машината по-устойчива и по-лесна за маневриране.

Мотофрезата работи с комплект от общо шест фрезера, по три от всяка страна на вала, при което широчината на обработка е 85 cm. При необходимост от окопаване на по-тясна ивица, широка 60 cm, се поставят две двойки фрезери. Диаметърът на фрезерите е 320 mm. Профилът на режещите им ръбове е така проектиран, че да могат да разкопават и твърда, силно уплътнена почва. Уместно е да припомним също, че тази, както и всички останали мотофрези VIKING, е комплектувана с изключително здрави работни органи, за които производителят дава съответната гаранция срещу счупване. Това важи и за работните органи, които се предлагат допълнително. Същият е и срокът, в който доставката на резервни части за даден модел е гарантирана. Геометрията на фрезерите е подбрана така, че те да се врязват в почвата, а не да удрят челно в нея. Освен това всеки пореден фрезер е така разположен спрямо предния, че да поема последователно врязването в почвата. Всичко това прави процеса на вкопаване и раздробяване на почвата по-плавен и спокоен, без осезаеми и от машината, и от работещия удари. За намаляване на вибрациите, предавани върху ръцете на работещия, силно спомага и специално разработената антивибрационна система, разположена между двигателното тяло и ръкохватките, която в значителна степен поема и омекотява вибрациите. Това от своя страна намалява натоварването и умората на човека, увеличава се производителността на труда и се премахва опасността от поява на професионални заболявания, породени от високото ниво на вибрациите.

В края на валовете, въртящи фрезите, са монтирани ограничителни дискове с изпъкнала и гладка външна повърхност, които предпазват растенията, покрай които минават въртящите се фрезери. Машината има две скорости – предна и задна. Последната е необходима за изтегляне на фрезата назад, когато фрезерите се вкопаят дълбоко в почвата, както и за освобождаването им от вплелите се около тях коренища. Спирачната опора, която определя дълбочината на вкопаване в почвата, се регулира на три степени по височина, като са взети мерки това да става възможно най-лесно и удобно за работещия.

Ръкохватката може да се регулира по височина на три степени, както и да се завърта вляво и вдясно. Това позволява максимално удобно държане и водене на машината при работа. Страничното завъртане пък позволява машината да се води, без да се тъпче вече обработената ивица рохкава почва. При транспортиране на машината ръкохватката се завърта напред, което значително намалява заеманото пространство.

Мотофрезата HB 585 изпълнява най-високите изисквания за безопасност при работа (носи знака за изпитана безопасност GS). Работещият е сигурно защитен от камъчетата и другите твърди тела, които фрезерите изхвърлят при въртенето си със стабилен предпазен кожух от стоманена ламарина с два странични капака от удароустойчива пластмаса. За предотвратяване неволното едновременно задействане на лостовете за преден и заден ход има механизъм, който блокира единия лост, когато е задействан другият.

При тази, както и при останалите мотофрези, органите за управление на двигателя са удобно разположени върху ръкохватката за водене на машината. Тя може да се регулира по височина, както и да се завърта силно напред за намаляване на габаритите и по-лесно транспортиране на машината. Придвижването на мотофрезата на ръка също е улеснено, като тя се движи лесно върху разположените от двете й страни колела. Това определено е по-удобно, отколкото при машините, които имат само едно централно разположено отпред колело. Взети са мерки за по-удобното почистване на фрезерите от навилите се около тях коренища, като стъпилата върху колелата си машина се накланя назад, докато ръкохватката опре в земята.

При сравнението на този с останалите модели с близка широчина на фрезоване прави впечатление доста ниското тегло на HB 585 – 49 kg. Това е несъмнено удобство, когато с машината се работи на множество отделени един от друг обработваеми участъци, както и при пресечена местност с различни препятствия. При работа с прикачни устройства обаче е необходимо по-голямо тегло, за да може металните колела, поставени на мястото на фрезерите, да развият достатъчно голяма теглителна сила. За такива случаи към машината се закрепват допълнителни тежести – 2х9 kg. За работа с мотофрезата се предлага допълнителен инвентар като браздир, плуг за изваждане на картофи и др. Има и специална система (шнорхел) за засмукване на въздух по-високо над нивото на терена, където той е по-чист. Това е особено полезно при обработване на сухи почви, при които под и около машината се вдига прахоляк.

Казаното дотук ще позволи на познавачите по-лесно да се ориентират в новостите и възможностите, които предлага новата мотофреза VIKING HB 585. За тези, на които тепърва предстои евентуално решение да си купят такава машина, ще допълним статията с още няколко по общообразователни изречения.

Мотофрезата е машина, създадена преди всичко да раздробява ситно буците почва, останали след дълбока оран, за окопаване в междуредията за унищожаване на плевелите и подобряване на структурата на почвата. Като променя строежа и структурата на почвата, тази обработка значително подобрява способността ù да поема и задържа водата от валежите, ограничава се нейното изпаряване, както и стичане по повърхността, улеснява се проникването ù в дълбочина. С разрушаването на почвената кора се цели не само запазване на влагата, но се подобрява също така въздушно-газовият и топлинен режим в почвата, което благоприятства развитието на растенията. Почвата се фрезова преди засяване, а междуредията се окопават периодично. Мотофрезата е незаменимият помощник в зеленчуковите градини и лозята, при отглеждане на различни оранжерийни култури, за окопаване около дърветата в овощната градина, използва се за вкопаване в почвата на внесения компост или оборски тор. Тя може да се използва прекрасно за издълбаване на бразди за засяване или засаждане на растения, за вадене на картофи и др.

Личният ни опит показва също, че при по-голямо търпение и повечко усилия дори и малката мотофреза VIKING VH 440 може да замества плуга там, където трактор не може да влезе, а прекопаването с права лопата е кошмарно трудоемко занимание (НС 5-6/2009).

За повече информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2010, Градина

Ключови думи


 
към началото