В категории: Актуални статии, Брой 1-2/2012, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Хоби

Dremel – компактни електроинструменти

Машините от тази група наподобяват умалени разновидности на класически електроинструменти. С тях може да се извършват и дейности, които в повечето случаи са недостъпни за обичайните електроинструменти. Тук представяме два измежду най-впечатляващите инструменти от тази група. Характерно за тях е, че съчетават възможностите на няколко тясно специализирани конвенционални инструменти.

DREMEL TRIO

Както подсказва наименованието, това е инструмент, с който може да се извършват три операции – рязане, фрезоване и шлифоване. Към това бихме добавили и пробиване. Работният инструмент се подбира в зависимост от операцията и вида на обработвания материал: дърво, пластмаси, метали, облицовъчни плочи на гипсова основа, керамични облицовъчни плочи. Широкият обхват от приложения подсказва, че той е подходящ за извършване не само на специфични моделистки и декораторски дейности, а има значително по-широк спектър от приложения. Това го прави особено подходящ за домашната работилница – за подобряване на жизнената среда и поддържане на дома, вилата, на превозно средство и т.н.

На външен вид DREMEL TRIO наподобява обичайна ръчна фреза, като работният инструмент извършва единствено въртеливо движение. Той се закрепва в цанга. Машината има електродвигател с мощност 200 W, като честотата на въртене може да се регулира в интервала от 10 000 minˉ¹ до 20 000 minˉ¹. Системата за управление на електродвигателя позволява поддържане на постоянна честота на въртене независимо от натоварването.

В зависимост от профила на избрания фрезер машината оформя кантове, включително и при вътрешни отвори. Ръбовете на кантовете може да бъдат скосявани, заобляни или да им се придава по-сложен профил.

С палцови фрезери, със или без твърдосплавни резци, се издълбават нутове и фалцове. Някои от фрезерите имат сачмено лагерче, което улеснява воденето им по обработвания кант. Поради липсата на триене между фрезера и дървото лагерчето предотвратява опасността от повреждане на повърхността на канта поради прегряване на дървесината. Най-малкият палцов фрезер има диаметър 3,2 mm и с него може да се издълбават канали за инкрустиране на дървото с метална тел, например.

Много ценна е възможността с Dremel TRIO да се изрязват и оформят вътрешни отвори с произволна форма и големина. Рязането се извършва от въртящ се фрезер, който наподобява спирално свредло. Освен за рязане на дърво и плочи от дървесни материали, пластмаси, плочи на гипсова основа, ламинатни паркетни дъски, стъкловлакнести плочи, ламарина и др. има и фрезер за изрязване на отвори в плочи и други изделия от керамика, като керемиди например, както и в плочи на циментова основа. Това е много важно приложение, защото изрязването на отвори с правоъгълна или друга форма в керамични облицовъчни плочи, без да се налага тяхното рязане на две, е често срещана и същевременно почти неизпълнима задача без инструмент за ротационно рязане. Фрезерът за керамика е изработен от твърдосплавен материал. Челото му, с наподобяващо зенкер назъбване, пробива плочата, а рязането се извършва от неговата периферия, която има двойна насечка. Заслужава да се отбележи, че само и единствено за изрязване на отвори в керамични плочи с помощта на бързо въртящ се фрезер (твърдосплавен или с посипка от диамантни зърна) има специализирани професионални инструменти с цена около 200 евро.

За шлифоване в цангата на инструмента се закрепва дорник с гумен цилиндър, върху който се нахлузват шлифоващи цилиндърчета с различен по вид и едрина на зърната абразивен материал.

Машината опира върху повърхността на обработвания материал посредством основа, изработена от алуминиева отливка. Тя може да се повдига или снижава, с което се регулира дълбочината на обработване на материала. Долната част на основата е покрита с тънка плочка от пластмаса, която предпазва повърхността на обработвания предмет от евентуало надиране.

Dremel DSM20 се води свободно на ръка или с помощта на водач паралелно на един от кантовете на детайла. Освен за движение на работния инструмент по права линия, водачът позволява и движението му по дъга от окръжност при зададен радиус.

За по-удобна работа при нужда ръкохватката може да се изправя, т.е. да се фиксира в едно от двете работни положения – хоризонтално или вертикално.

Комплектът съдържа също така щуцер, чрез който машината се свързва към маркуча на прахосмукачка за изсмукване на стружките и прахта.

Разнообразието от приложения на DREMEL TRIO е твърде обширно, като тук сме показали някои от най-типичните и често срещани в практиката на домашния майстор.

DREMEL DSM20

Имахме удоволствието да тестваме първи тази най-нова машина от фамилията на Dremel, която към момента все още не фигурираше в европейския сайт на компанията. Предварителната информация сочи средата на февруари 2012 г. като очаквана дата за нейното официално обявяване и пускане на пазара.

Dremel DMS20 има едно единствено приложение, но за сметка на това го върши отлично. Предназначена е за рязане на дърво, метали, пластмаса, керамични плочки, тухли и други строителни материали от керамика. На външен вид тя наподобява малка ъглошлайфмашина с монтирана в предния край опорна плоча, която може да се завърта около ос в известен диапазон. По този начин се определя дълбочината на рязане. Електродвигателят е с мощност 660 W, а честотата на въртене на режещия диск – 17 000 minˉ¹. Демонстрационният комплект на машината съдържа пет специално произведени за нея дискове. Всеки от тях е специализиран за рязане на някой от изброените материали. Външният им диаметър е 77 mm, което определя и максималната дълбочина на рязане, респективно дебелината на рязания материал – 21,5 mm.

Комплектът на машината съдържа и шаблони, позволяващи нейното праволинейно водене при надлъжно (1) и напречно рязане (2), за рязане под ъгъл 45° (3) или рязане под същия, но страничен наклон (4). Така се прерязват краищата на первазните летви, ограждащи подово покритие. С помощта на неподвижно закрепен, обхващащ летвата шаблон (2), Dremel DSM20 може да реже и двойно по-дебели летви, отколкото позволява диаметърът на диска. Шаблонът служи за опора на машината, така че двата срещуположни среза да съвпаднат без разминаване и без да се образува прагче върху челото.

Комплектът съдържа и пластмасов щуцер за присъединяване на маркуча на прахосмукачка. Тялото на машината е ергономично оформено, като за по-удобно и сигурно държане отгоре и отдолу е покрито с гума. Пусковият бутон е силно удължен, за да не ограничава местоположението на държащата машината ръка, има и необходимата осигуровка срещу неволно включване.

В заключение може да се каже, че Dremel DSM20 се справя много добре с рязането на различни материали. В преобладаващия брой случаи в практиката на моделизмите или домашната работилница, тя може успешно да замени няколко по-специализирани в рязане на едни или други материали инструменти.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото