В категории: Брой 9-10/2010, Електроника, Хоби

Сателитен SPOT спасява живота на хора в беда

Стремежът към екстремни изживявания сред девствената природа носи незаменимата с нищо тръпка за избранниците. Тях опасностите не само че не ги плашат, но напротив – властно ги привличат в търсене на границите на човешките възможности да доказват отново и отново, преди всичко на себе си, че няма непреодолими за тях маршрути и непостижими цели. Алпинистът знае, че там където има воля, винаги се намира и път. Но и той, и всеки истински планинар или просто пътешественик, макар и да обичат съзнателно да търсят трудностите, еднакво ненавиждат опасностите. За да ги избягват, е необходимо да бъдат и физически, и технически подготвени.

Съвременното развитие на комуникационните технологии предлага немислими само допреди няколко години и вече напълно достъпни финансово технически средства, които при нужда могат да спасят човешкия живот. Според нас в днешно време би било лудост или най-малкото непростимо нехайство да се броди из непознати планини без истински планинарски GPS апарат. За жалост дори и да разполагате с него, когато безжичната телефонна мрежа няма покритие в района, при злополука нито сигналът за помощ, нито координатите на мястото ще достигнат до спасителите. Всеки да се спасява както може и каквото съдбата му е отредила.

За да не се разчита единствено на сляпата съдба, има ефикасно решение – специализирано устройство, което чрез сателитна връзка може да изпрати сигнал за помощ или бедствие до всяка точка на планетата с точните координати на мястото, откъдето се иска помощ. Те ни бяха представени от фирма „Сайнед“ ООД , която е добре позната на всички любители на природата като създател на навигационната пътна и офроуд електронна карта на България OFRM Geotrade за GPS приемниците на Garmin. Макар че цената на тези устройства е пренебрежимо ниска за животоспасяващата функция, която изпълняват, „Сайнед“ ООД предлагат и възможността за отдаването им под наем за период до 2 седмици или месец. Тези устройства са регистрирани с предварително активирани и заплатени услуги. В някои случаи това решение може да се окаже финансово по-изгодното за хора, които съвсем рядко биха го използвали.

Към момента се предлагат два модела на устройството: SPOT Satellite Personal Tracker и SPOT Satellite GPS Messenger, които функционално са аналогични.

Различията основно са конструктивни, различават се и по челните си панели с бутоните за управление.

SPOT Satellite Personal Tracker е по-масивен и по-голям. Тежи 209 g, а размерите му са 11,1 х 6,9 х 4,4 cm. Той е по-издръжлив на удари и вибрации. Предназначен е за използване в условия на екстремен туризъм, каране на велосипед и мотоциклет извън пътната мрежа, при летене с делтапланер, за морско и речно плаване. Работи с две литиеви батерии тип АА. При включен GPS приемник е в състояние да работи около една година. В режим на проследяване на маршрута работи 14 дни, в режим на излъчване на сигнал SOS – 7 дни. С един комплект батерии може да бъдат изпратени над 1900 съобщения (OK), че всичко е наред.

SPOT Satellite GPS Messenger е по-лек и по-компактен. Тежи 147,4 g, а големината му е 9,4х6,6х2,5 cm. Подходящ е за постоянно носене при пешеходен туризъм, при екстремни спортове, водолазен спорт, за самостоятелни разходки на деца, пътувания с автомобил, работа извън населени места и други. Устройството използва три литиеви батерии тип ААА. Те поддържат работоспособността му при включено положение в продължение на 3 месеца. В режим на проследяване на маршрута комплектът батерии осигурява 3–7 дена работа, а в режим на излъчване на сигнал SOS – 3–6 дена. Може да изпрати 300–750 съобщения OK, че всичко е наред. Разликите в продължителността на работата са в зависимост от видимостта към небесната сфера и спътниците.

Устройствата имат удароустойчиво и добре херметизирано тяло, което им позволява до половин час престой във вода на дълбочина 1 m.

Всяко от SPOT устройствата съчетава в едно:

» Точен GPS приемник, който във всеки момент и при достатъчно добра видимост към небесната сфера определя координатите на точката, в която се намира.

» Сателитен предавател, който при команда изпраща сигнал до намиращ се в орбита спътник от комуникационната система Globalstar – най-голямата сателитна компания за мобилна телефония и предаване на данни, предлагаща услуги на комерсиални потребители, туристи и спортисти в над 120 страни. Спътникът Globalstar на свой ред препраща сигнала до наземен център, от който в зависимост от вида му се препраща по наземната комуникационна мрежа до един или повече получатели във вид на телефонно съобщение (SMS), по електронната поща или в международния координационен център за спасяване на GEOS. Той от своя страна незабавно уведомява съответната спасителна служба (тел. 112 за България и Европа) в зависимост от местоположението и личните данни. Според случая това може да бъдат местната полиция, пътни патрули, брегова охрана, консулски служби и посолства, пожарна, други центрове за реакция при бедствия, екипи за търсене и спасяване.

Устройството изпраща следните сигнали и информация:

» SOS – при възникване на събитие, което застрашава човешкия живот и е наложителна спешна помощ от специализирана спасителна служба. Сигналът се предава чрез международния координационен център GEOS.

» Help – при критична ситуация, която обаче не застрашава човешки живот. Търси се помощ от семейството или приятели, които са в състояние да я окажат. Техните телефонни номера и адреси на електронната поща се задават при регистрирането на всяко устройство.

» OK – устройството изпраща до близки хора съобщение, че всичко е наред. То може да бъде придружено и от координатите на текущото местоположение. Изпраща се до 10 адресата посредством SMS или електронна поща.

» Tracking – на всеки 10 min в рамките на 24 часа до близките се изпраща сигнал, който позволява проследяване на движението върху компютърния екран с помощта на Google Maps.

Съобщенията Help се изпращат на всеки 5 min в продължение на един час, а SOS – на всеки 5 min до изчерпване на капацитета на батерията. Когато няма информация от спътниците за координатите на местоположението устройството изпраща съобщенията за помощ Help и SOS без тази информация. Същевременно SPOT ще продължи да търси връзка с навигационните спътници и щом събере и обработи необходимата информация, отново ще предаде съобщението за помощ заедно с координатите.

За да работи устройството, трябва предварително да се регистрира на адрес www.findmeSPOT.com, за да може впоследствие системата да го разпознава. При регистрацията се задават адресите и телефоните, на които да се изпращат различните съобщения. От сайта може да се поръчат и активират също различни допълнителни услуги като информация за маршрута, която периодично автоматически се изпраща, застраховка GEOS за глобално издирване и спасяване и други услуги, които при критична ситуация биха били безценни.

Както всеки GPS и сателитен предавател, и този функционира само когато има добра видимост към небесната сфера. В затворени помещения, пещери, гъсти гори с високи дървета SPOT или изобщо не работи, или използването му е проблематично. Устройството има светодиоден индикатор, показващ наличието на достатъчно на брой приети от навигационните спътници сигнали, позволяващи точното му локализиране.

Покритието на SPOT обхваща изцяло Европа и Северна Америка, покрива по-голямата част от Южна Америка, Северна Африка и Азия, както и стотици километри в морската шир, ограждаща тези части на сушата. Нашата страна попада в зоната с най-добро (99–100 %) покритие от системата, така че място за умуване няма. Поемете ли по пътечката на приключенията из планини, сладководни или морски басейни, където и да е далеч от населени места, SPOT е безценен помощник – било за спокойствие на близките ви, било да ви избави от сполетяла беда.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2010, Електроника, Хоби

Ключови думи


 
към началото