В категории: Брой 1-2/2012, Инструменти, Ремонти, Строителство

Компактен перфоратор за домашната работилница

Началото на годината бележи новости и в сектора на инструментите на Bosch, предназначени за домашната работилница. При перфораторите заделяме внимание на новия модел PBH 2100, който представлява универсална машина за пробиване със или без ударно действие, както и за къртене в неголеми обеми, предимно в тухлен зид, мазилки и замазки. Новата машина се предлага от януари т.г. в две разновидности – PBH 2100 RE и PBH 2100 SRE, като вторият модел се различава по включения в комплекта допълнителен челюстен патронник за свредла с цилиндрична опашка.

PBH 2100 заменя досегашния модел PBH 2000 RE, като при новата машина енергията на удара е повишена с 15%. Същевременно PBH 2100 е станал по-компактен и лек перфоратор от предшественика си –

средно с около 10%. Всичко това заслужено го причислява към групата на компактните инструменти на Bosch.

Перфораторът PBH 2100 има електродвигател с мощност 550 W, който заедно с пневматичния ударен механизъм осигурява енергия на удара 1,7 J. При честота на въртене 2300 minˉ¹ и честота на ударите 5800 minˉ¹ на празен ход на сравнителни тестове перфораторът е показал два пъти по-голяма скорост на пробиване в сравнение с най-близкия по производителност сред конкурентни модели на други производители от този клас.

Максималният отвор на пробиване на отвори в бетон е 20 mm, в дърво – 30 mm и в стомана – 13 mm. За пробиване на отвори в дърво, метали и други материали при изключено ударно действие моделът PBH 2100 RE се нуждае от допълнителен адаптер и челюстен патронник. Типични приложения при къртене, с които перфораторът се справя много добре, са премахването на стари облицовки с плочи в банята и кухнята, както и изсичане на канали за прокарване на кабели в тухлен зид.

За по-удобна работа в режим на къртене с плоско длето или U-образно длето за изкопаване на канали спомага системата Vario-Lock, която позволява фиксиране на инструмента в 36 положения, т.е. през 10° едно от друго. Теглото на перфоратора е 2,2 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото