В категории: Брой 1-2/2012, Инструменти, Ремонти, Строителство

Ново поколение перфоратори в най-лекия клас

По традиция Bosch ознаменува началото на всяка календарна година с пускането на редица нови модели електроинструменти. Така немският гигант предоставя на клиентите си още по-производителни, по-износоустойчиви и по-ергономични инструменти, от една страна, а от друга – недвусмислено затвърждава лидерските си позиции на световния пазар.

В този първи за годината брой на списанието ще ви представим няколко нови модела на перфоратори в професионалния и любителския клас поотделно.

С новите GBH 2-24 DF Professional и GBH 2-24 D Professional Bosch извършва смяна на генерацията перфоратори в двукилограмовия и най-лек клас машини. С тези два модела Bosch подменя досегашния много успешен лек перфоратор GBH 2-23 RE Professional, а клиентите получават две нови машини с около 25% по-голяма ударна и пробивна мощ и с толкова по-голяма дълготрайност.

Добрата новина засяга много широк кръг от професионални майстори, които изкарват хляба си с монтажни и различни ремонтни дейности, свързани с пробиване на множество отвори предимно в бетон и тухлена зидария, които също така се нуждаят от лек къртач за неголеми по обем работи – примерно изсичане на канали за прокарване на електропроводи и тръбни инсталации. Именно съчетанието между лека, повратлива и удобна за работа, минимално натоварваща ръцете машина с висока производителност, достатъчна за преобладаващите приложения в строителната и монтажна практика са направили перфораторите от най-лекия теглови клас в най-често използваните машини.

Двата нови перфоратора се различават единствено по патронника за захващане на работния инструмент. Докато при GBH 2-24 D Professional той е несменяем със захват SDS Plus, моделът GBH 2-24 DF Professional е комплектуван и с челюстен патронник със зъбен венец за захващане на свредла с цилиндрична опашка. Той се поставя на мястото на сменяемия SDS Plus патронник. Тази разлика е причина за минималната разлика в теглата – GBH 2-24 D Professional тежи 2,8 kg, а GBH 2-24 DF Professional – 2,9 kg, както и за удължаване на втората машина с 30 mm. GBH 2-24 DF Professional е и по-скъп с 40 евро. Двата модела се задвижват от електродвигатели с мощност 790 W.

Повишената енергия на единичния удар (от 2,3 J при GBH 2-23 RE Professional на 2,9 J) при новите перфоратори съществено ускорява пробиването на отвори, т.е. се повишава производителността на работа, а дълготрайността на машините се илюстрира с пробиването средно на около 75 000 отвора. Всичко това поставя двата нови модела на Bosch на челна позиция по мощност и производителност в двукилограмовия клас перфоратори.

Машините имат плавно регулиране на честотата на въртене и нанасяне на ударите, смяна на посоката на въртене, което в случая е необходимо най-вече за освобождаване на заклинено свредло, завъртаща се плоча с два четкодържателя, с което се осигурява еднакво голям въртящ момент и в двете посоки на въртене, предпазен съединител в случай на заклинване на свредлото и сферичен куплунг, който предпазва електрическия кабел от пречупване при влизането му в ръкохватката.

Перфораторите GBH 2-24 Professional могат да пробиват отвори в бетон с диаметър до 24 mm, в дърво – до 30 mm и в стомана – до 13 mm. Специално за пробиване на отвори в бетон оптималният работен диапазон е между 6 mm и 14 mm. С боркорона в тухлен зид те изрязват безпроблемно отвори с диаметър 68 mm, колкото е необходимо за поставяне на конзолни кутии за електроинсталацията. Като се добави и високата за машина в двукилограмовия клас стойност на ударната енергия, която ги прави и много добри къртачи, очевидно е, че новите модели на Bosch са високопроизводителен и дълготраен универсален инструмент за всевъзможни монтажни дейности и ремонти, свързани с пробиване на множество отвори, къртене и изсичане на канали в неголеми обеми.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото