В категории: Брой 1-2/2012, Представяме ви

„Българска строителна седмица“ – идеи за екологично и енергоефективно строителство

Интервю с Ивайло Иванов – прокурист на „Агенция Булгарреклама“, която организира за 12-и пореден път престижната строителна изложба „Българска строителна седмица“

Направи сам: Г-н Иванов, „Агенция „Булгарреклама“ за дванайсети път организира това престижно изложение за строителни материали и технологии. Именно строителният бранш е сред най-силно засегнатите от икономическата криза през последните години. Как в тези трудни условия успявате да задържите интереса към „Българска строителна седмица“, да съхраните авторитета и водещите позиции на този престижен форум?

Ивайло Иванов: В условията на финансова криза маркетинговата стратегия на засегнатите сектори от икономиката се променя и се стреми към финансова оптимизация. Участието на форуми като „Българска строителна седмица“ е добър маркетингов инструмент за реклама на нови продукти при финансово изгодни условия за фирмите изложители. В продължение на единайсет години изложбата показва ресурсите на строителния бранш – строителна техника, машини, инструменти, изолации, материали, дограми, врати, прозорци, санитарно оборудване, зелено строителство и др. Убедени сме, че сме изградили един полезен форум, на който си дават среща утвърдени имена в бранша, иновативни технологии и действащи механизми за пазарна реализация. В условията на икономическа криза оцеляват най-добрите, и то оцеляват с осъвременена продукция и качествени решения. За „Агенция Булгарреклама“ е предизвикателство да поддържа авторитета на традиционната вече строителна изложба „Българска строителна седмица“. Тази година тя ще се проведе в „Интер Експо Център“ – София, от 14 до 17 март 2012 г.

Н.С.: Като казахте иновативни технологии, какво ново да очакваме на „Българска строителна седмица“?

И.И.: На предстоящото издание на изложбата ще се акцентира върху енергоефективното строителство. Фирми изложители ще представят последно поколение прозорци – перфектна комбинация от иновативна и конвенционална технология. Те се отличават с елегантен дизайн и висока енергийна ефективност, което ги прави и конкурентни на пазара. Стъклопакети, които серийно се пълнят с газ аргон, са друго енергоефективно предложение. С тях клиентът си осигурява повече топлина през зимата, по-добро охлаждане през лятото, защита от шума и икономическа изгода – около 25% по-ниски топлинни загуби. Вниманието на специалистите ще бъде привлечено и от триизмерен бетон, върху който с помощта на компютърна техника и специален софтуер се преобразуват графични изображения в пластични фасадни структури. Този нов способ е приложен за първи път при изграждането на музея „Кремер“ в Eншеде, Холандия.

„Българска строителна седмица“ ще предложи също така богата гама фасадни и интериорни бои, мазилки, строителни смеси и др. Два иновативни продукта – екстериорна настилка и фасадна облицовка, се отличават с изключителна стабилност във външни условия, без необходимост от поддръжка. Влагопоглъщаемостта на тези материали е под 0,5% дори при много влажна среда и са подходящи за изграждане на настилки около басейни, тераси, веранди, паркови пространства, кейове, фасади и облицовки, огради и др.

Строителните компании вече са особено гъвкави и конкурентоспособни в предложенията си в сферата на услугите: софтуер, технически консултации и обучение на всеки един етап от строителството – от фазата на планиране до финализиране на обекта. Бих могъл да продължа с изброяването, но естествено, очакваме и специализираните медии на изложението. На място ще се убедите, че „Българска строителна седмица“ и през 2012 г. ще защити името си на престижен строителен форум.

Н.С.: Колко фирми са заявили участие досега и как изглежда това на фона на статистиката от минали години?

И.И.: Към момента са заявили участие над 120 фирми. Да не забравяме, че все още има месец до началото на строителната изложба. На фона на минали години, подчертавам, убедително задържаме интереса на изложители и потребители в строителния сектор. Сред участниците засега са както български, така и компании от Гърция, Германия, Австрия, Турция, Китай, Полша, Румъния, Сърбия, Швейцария и други страни. Със своите експонати те се стремят да отговорят на най-високите изисквания на сектора и да представят многообразие от хидроизолационни материали, алуминиеви, стоманени и пластмасови профилни системи на дограма, технологии за остъкляване, покривни плоскости, подови настилки и други конструкции за строителството.

Н.С.: Да очакваме ли ново издание на специализирания салон „ГеоЕкспо“ и с какво ще привлече интереса тази година?

И.И.: Както знаете, това ще бъде неговото второ издание. „ГеоЕкспо“ организираме съвместно с „Агенцията по геодезия, картография и кадастър“ и в партньорство с „Камарата на инженерите по геодезия“, „Асоциацията на геодезическите фирми“ и Геодезическия факултет към УАСГ. Ще се проведе и съпътстваща конференция.

Специализираният салон ще покаже постиженията на съвременната инженерна геодезия, картография, фотограметрия, геоинформация и др. Както вече подчертах, „Българска строителна седмица“ и съпътстващите я форуми се стремят да представят последното поколение технологии с широко приложение в съвременния високотехнологичен и бързоразвиващ се свят. Днес все повече специалисти използват кадастрална, геодезическа информация и скици, картна информация и услуги. В световен план значението и приложението на космическата геодезия и фотограметрията стават все по-големи. „ГеоЕкспо“ също ще експонира тези теми. В рамките на салона ще бъдат представени сателитни GPS технологии, дигитална фотограметрия, наземни, мобилни и въздушни лазерни сканиращи ситеми, в т.ч. за работа в труднодостъпна и опасна среда, GIS, LIS, CAD-системи, хардуер и софтуер от водещи производители.

Н.С.: Свикнали сме „Българска строителна седмица“ да задава нови теми в строителния сектор. Бихте ли представили конферентната програма?

И.И.: На 14 и 15 март 2012 г. ще се проведе конфeренцията BuildinGreen Bulgaria 2012 на тема „Енергийно обновяване на сградния фонд в България“. Организатор на инициативата е нашият партньор „Градът медия груп“. През последните години беше приета национална програма за обновяване на жилищните сгради в Република България, нов закон за енергийната ефективност и закон за етажната собственост. Обществеността е запозната с възможността за енергийното реновиране на панелните и ЕПК блокове в страната чрез финансиране по оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС. В началото на януари МРРБ обяви открита процедура за избор на звено за изпълнение на проекта, което ще подпомага дирекция „Жилищна политика“ при реализиране на схемата за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. Именно начините за обновяване на сградния фонд и тяхното финансиране ще бъдат дебатирани по време на форума.

Н.С.: Ще има ли и други изложбени прояви по време на „Българска строителна седмица“?

И.И.: Паралелно за първи път в България ще се проведе и едно ново изложение за отопление, вентилация, климатизация и екологични технологии – АКВА-ТЕРМ, което е запазена марка на авторитетната австрийска фирма Reed Exhibitions. С нашия партньор – италианската компания KDM International, се стремим да привлечем в изложбения комплекс на столицата международни участници от възможно по-широк кръг държави. Желанието ни е да бъдем полезни на професионалистите и на посетителите с интереси към строителната и техническата индустрия, архитектурата, сградните, газовите и ВиК инсталации и др.

Н.С.: Г-н Иванов, каква е прогнозата Ви за развитие на строителния бранш и специализираните изложби, представящи сектора?

И.И.: Въпреки сложната конюнктура, бих казал, че тя е положителна. Разчитаме, че представянето на модерни, високотехнологични и ефективни решения за строителството на „Българска строителна седмица“, може да бъде само в помощ на строителния бранш. Както казах, икономическата криза може да бъде и стимул за развитие и конкурентна реализация на пазара.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2012, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото