В категории: Брой 1-2/2012, Градина, Инструменти, Отопление

Електрически верижен трион Raider RD-ECS12

„Евромастер Импорт Експорт“ ООД, собственик на една от най-популярните у нас марки машини и инструменти за домашния майстор RAIDER, е подготвила за наближаващата пролет нова серия машини за работа в градината и поддържане на тревните площи – бензинови косачки, електрически тримери, моторни коси и ножици за жив плет, верижни триони с електрически и бензинови двигатели, моторни и ръчни пръскачки, и др.

Тук ще представим два нови модела на машини с типично за градината и сезона приложение – верижен трион и моторна пръскачка, като започваме от триона RD-ECS12.

Задвижвани от електродвигател, този вид триони са предпочитани за работа в двора и дворната градина, където разстоянията до електрическия контакт не са големи. Машините с електрическо захранване имат редица предимства, които се открояват най-силно в тази среда, и въобще в застроени и населени райони. Те отделят по-малко шум, не отделят газове, нивото на излъчваните вибрации е по-ниско и поради това по-малко натоварват ръцете. При сравняването им с бензиновите верижни триони, като предимство на електрическите се изтъкват също по-ниските разходи – цена на машината и експлоатационни разходи, а електродвигателят се обслужва многократно по-лесно, по-рядко се и поврежда в сравнение с двигателя с вътрешно горене.

Първото, с което моделът RD-ECS12 впечатлява, е необичайно мощният му електродвигател – 2400 W. За сравнение ще посочим, че типичната стойност за мощността при електрическите триони на други производители е около 1900 W и рядко достига 2200 W. Това позволява на RD-ECS12 да реже с лекота при широчина до 390 mm. По-големият резерв от мощност позволява по-продължителна работа с триона в режим на високо натоварване, по-малка е опасността той да прегрее поради невнимателна или неумела работа. Производителят е предвидил и такава възможност, поради което двигателят има термозащита. В случай, че тя сработи и изключи захранването, се изчаква докато двигателят се охлади, а електрическата верига се възстановява ръчно чрез натискане на разположения върху горната страна на тялото бутон. Това е „застраховка“ срещу неволно включване на машината. Повишената мощност на електродвигателя несъмнено е дала отражение върху теглото на триона – с шина и верига машината тежи 5,9 kg.

За опъване на веригата е използвано модерно решение, което вече преобладаващо се прилага от водещите производители с известни модификации и под различни наименования. Целта при всички тях е да се замени класическият и същевременно доста несъвършен начин за опъване на веригата с винт и гайка, а фиксирането на шината да става с гаечен ключ и обикновена гайка. С две думи, да отпадне необходимостта от отвертка и ключ, регулировката да става бързо и лесно, само на ръка, това да се върши възможно по-далеч от острите зъби на веригата и механизмът да не позволява прекомерното й опъване.

Механизмът за бързо опъване на веригата на RD-ECS12 се състои от два елемента. Върху капака, покриващ зъбното колело за веригата, се намират две концентрично разположени шайби. Чрез външната (2) се върти зъбното колело, което опъва веригата, а вътрешната (1) представлява пригодена за въртене на ръка гайка, чрез която шината се фиксира неподвижно. Вторият елемент представлява метално зъбно колело (3), закрепено към планка с канал (4), по който то да може да се движи свободно. Върху задната повърхност на колелото е оформен спираловиден канал, в който влиза щифт, отлят с планката. Планката със зъбното колело е закрепена с винт към шината. Всяко завъртане на зъбното колело придвижва щифта, а заедно с него се преместват планката и закрепената към нея шина. В зависимост от посоката на завъртане, веригата се опъва или разхлабва. Опъването й става без да се сваля предпазния капак. Гайката (вътрешната шайба) се разхлабва на ръка, след което се завърта външната шайба. При издърпване с ръка правилно опънатата верига трябва да се повдига на не повече от 3–4 mm. В никакъв случай не бива да се работи с верига, която провисва видимо от долната страна на шината. От правилното опъване на веригата зависят както безопасността при работа, така и дълготрайността на режещата гарнитура.

Подобно на останалите верижни триони RAIDER, за RD-ECS12 също е използвана шина и верига на известната американска компания OREGON. Тя е тясно специализирана в производството на режещи гарнитури за верижни триони и различни други градински инструменти, като ги доставя на фирмите, които изработват такива машини.

Шината DOUBLE GUARD 91 и веригата са предназначени за леки триони и са особено подходящи за използване в домашната градина и нарязване на дърва за огрев. Те са специално разработени за намаляване до минимум на склонността към поява на т.нар обратен удар. Той се проявява при досег до дървото на веригата в областта на горната половина на края на шината. В резултат на това краят на шината бива изхвърлен рязко нагоре, машината неконтролируемо се завърта в същата посока, което при движеща се верига може да причини нараняване или други непредвидени щети. Високата скорост на движение на веригата – 14 m/s, в съчетание с мощния електродвигател и подходящата верига осигуряват висока производителност на рязане.

RD-ECS12 има класическия предпазен механизъм със стоманена лента, който се задейства механично от щита на предпазителя и в рамките на 0,12 s блокира движението на веригата.

Няма ограничения за използването на минерални масла (целогодишно SAE 10W/30) за смазване на веригата.

Допълнителна информация може да намерите тук.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Електрически верижен трион Raider RD-ECS12”

Георги Маринов | юли 26th, 2015 at 5:50 pm

Как се почиства запушеният канал за масло?
„Направи сам“
Най-напред трябва да се почистят отвора и канала, през които помпата подава масло в улея на шината с веригата. Освен механично почистване отворът може да се продуха и със сгъстен въздух.
Възможно е да бъдат запушени и отворите на смукателния филтър, през който помпата засмуква масло. Прочистват се с бензин.
Ако всичко това не помогне, трябва да потърсите сервиз.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото