В категории: Брой 9-10/2010, Инструменти, Металообработване

Инструменти на Metabo за повърхностна обработка на неръждаема стомана и други метали

Представяме няколко специализирани инструмента, които са незаменими в своята сфера на приложение. Това е повърхностната обработка на различни метални изделия, целяща премахване на неравности и грапавини, заглаждане на заваръчни шевове, почистване на ръжда и стари лакови покрития, на петна от оксидиране на метала и др. Те се използват там, където се цели почистване и шлифоване на метални повърхности, за да получат различна степен на гладкост, както и да бъдат полирани до метален блясък. С тях става възможна обработката и на места, където с класически инструмент не може да се бръкне.

Понеже става дума за обработка до степен на полиране, това най-често се извършва за метални повърхности, които остават открити и специфичната им „метална“ красота няма да бъде скрита под лакови покрития. С две думи, това най-често са изделия от неръждаема стомана. За именно такъв вид завършващи обработки Metabo са разработили цяла, при това много успешна, програма от специализирани инструменти за обработка на предмети от неръждаема стомана. Metabo свързва тази си програма, а и някои от наименованията на инструментите си, със станалото популярно наименование на неръждаемите стомани Inox. Странното в случая е, че чисто немската фирма Metabo използва понятие, дошло от френски (inoxydable), докато първият патент за този вид легирани „благородни“ стомани, устойчиви на корозия и киселини, е немски – на фирма Krup и Едуард Маурер, а през далечната 1908 г. корабостроителницата Friedrich Krupp Germaniawerft пуска на вода първия кораб, изработен от неръждаема стомана – яхтата Germania с дължина 55 m. Очевидно чуждопоклонничеството, водещо към загуба на национална идентичност, не е само типично българско явление.

Изделията от неръждаема стомана се използват широко в химическата промишленост, за всевъзможни съдове за съхранение на течности и тръбопроводи, за производство на медицинско оборудване, в хранителната промишленост – въобще навсякъде, където е важно стоманата да не влиза във взаимодействие и да не корозира под въздействие на химически агресивни вещества. Освен своята практическа страна, поради което изделията от неръждаема благородна стомана намират широко приложение и в домашната кухня, шлифованата и полирана до блясък повърхност придава изключителен декоративен ефект, поради което едни от най-луксозните, а и вечни, шкафове за бани и кухни, парапети и др. елементи от обзавеждането на дома и вилата се изработват от неръждаема стомана.

Този вид стомани имат и своите механични особености. Добре се заваряват чрез електродъгова заварка в среда на аргон, трудно се пробиват със свредло поради високата си жилавост (ковкост). От гледна точка на повърхностната им обработка друга съществена особеност при тях е, че имат значително по-ниска топлопроводност в сравнение с обикновените стомани. Поради това при по-енергично изпиляване с карбофлексен диск например материалът може лесно да прегрее и да се появи характерното синкаво оцветяване на повърхността. Това изисква обработката да се извършва при ниска честота на въртене на диска или умерена скорост на движение на лентата. Това обаче не бива да се отразява на мощността на електродвигателя, респективно на големината на въртящия момент, който се предава на шлифоващия диск или на движещия лентата вал.

Машините на Metabo от тази група са в максимална степен пригодени към тези особености на благородните стомани. Благодарение на патентованата и развивана от години система за електронно двуполупериодно управление Vario-Tacho-Constamatic (VTC) тези електроинструменти позволяват плавно и точно регулиране на честотата на въртене до оптималната за работа с неръждаеми стомани, без това да се отразява на големината на въртящия момент, който се запазва постоянен, независимо от натоварването на машината. Тези, разгледани в статията, инструменти притежават и всички характерни за електроинструментите на Metabo характеристики – мощен, издръжлив на продължително натоварване и претоварване, дълготраен електродвигател Marathon, комплект от системи и средства за предпазване на двигателя от повреждане при претоварване, а така също и на работещите с който и да било от тези електроинструменти.

Програмата Inox на Metabo включва основно пет инструмента: ъглошлайфмашината WE 14-125 Inox Plus, лентовите шлайфмашини BFE 9-90 и RBE 12-180, дисковата шлайфмашина KNSE 12-150, машината за сатиниране SE 12-115. Към тази група с пълно основание може да бъде причислена и полиращата машина PE 12-175. Така се получава една наистина великолепна шесторка, всяка машина от която освен за повърхностна обработка на изделия от неръждаема стомана със същия успех и със същата цел може да се използва за обработване на изделия от обикновена стомана или цветни материали. Важно е да се подчертае също така, че макар машините да са безспорно най-важният елемент в тази програма, те биха били безполезни без широката гама от шлифоващи и полиращи дискове, листове, ленти, шайби, кечета, абразивни пасти, метални четки и др., които Metabo предлага към тях.

С две думи, всеки от шестте електроинструмента от програмата Inox е пригоден за различните видове повърхностна обработка – от заглаждане на заваръчни шевове и грубо шлифоване, до фино полиране за получаване на блестяща или сатинирана повърхност. При това с тях може да се обработват плоски, вдлъбнати или изпъкнали повърхности, включително външната повърхност на тръби, с тях може да се достигат и иначе недостъпни участъци.

 

Ъглошлайфмашина WE 14-125 Inox Plus

Това е малка и с мощен електродвигател (1400 W) ъглошлайфмашина с диаметър на работния диск 125 mm. Тя е специално пригодена за обработка на неръждаема стомана, поради което честотата на въртене на диска е намалена и се регулира в границите от 2000 minˉ¹ до 7000 min ˉ¹. За сравнение обикновените ъглошлайфмашини с тази големина работят с честота на въртене на диска в границите 7000–10 500 min–1. Характерен за тази машина е и високият въртящ момент – 4,2 Nm, докато при обичайните модели със същата мощност той е 3,3 Nm. За да не представлява високият въртящ момент опасност за работещия при заклинване на диска и възникване на „обратен удар“, машината е обезопасена с предпазен съединител S-automatic. WE 14-125 Inox Plus, както и всички останали от по-ново поколение ъглошлайфмашини на Metabo имат антивибрационна система VibraTech (MVT), която в случая е съсредоточена основно в специалната предна ръкохватка, която редуцира до около 60% нивото на предаваните на ръката вибрации. Характерна за тази ъглошлайфмашина е още:

» Специалната въртяща се решетка, която предпазва намотките на електродвигателя от твърдите метални частички, засмуквани с потока охлаждащ въздух.

» Предпазният щит се завърта и фиксира на ръка без инструмент.

» Закрепването на работния диск става със специална гайка и без инструмент (система Metabo Quick).

» Електронно управление на електродвигателя VTC с предварително задаване на честотата на въртене, плавно развъртане на двигателя и защита срещу включване след аварийно прекъсване на захранването.

» Силно износоустойчиви самоизключващи се четки с подобрена защита срещу прахта и по-едрите частички.

Теглото на машината е 1,9 kg.

WE 14-125 Inox Plus работи с голям набор от дискове за рязане и грубо изпилване, включително създадени специално за обработка на неръждаеми стомани – например A 46-T „Novorapid“ Inox, A 30-P „Flexiamant“ Inox, A 60-R / A 46-R „Flexiarapid“ Inox, A 36-U / A 46-U / A 60-U „Flexiarapid Super“ Inox, A 46-U „Combinator“ Inox, A 36-O „Flexiamant Super“ Inox и др. Машината работи с различни дискове и шайби за по-грубо до фино полиране, с метални четки и др. Особено ефикасни са комбинираните ламелни дискове (с обозначение на Metabo KLS) с абразивни зърна от облагороден корунд с различна едрина, подходящи за груба и средно фина повърхностна обработка на обикновена и неръждаема стомана, на цветни и леки метали, титанови сплави и др.

 

Лентова шлайфмашина BFE 9-90

От пръв поглед става ясно, че това е инструмент, предназначен за обработване на особено трудно достъпни места, включително в ъгли, където друг не може да достигне. Удълженото (с работна дължина 90 mm) тясно шлифоващо рамо, около което е опъната и се движи безконечната лента, е причина машината да бъде наречена „лентова пила“. Рамото може да се завърта в сектор от 270°, така че да заема най-удобното за работа положение. Шлифовъчната лента с широчина 6–19 mm се движи със скорост между 3,8 m/s и 9 m/s. Шлайфмашината е конструирана на база ъглошлайфмашина с мощност на електродвигателя 900 W и съответно разполага с всички вече описани технически решения, системи за управление, контрол и обезопасяване.

За тази си машина Metabo предлага широка гама от шлифовъчни ленти, основно с абразивен материал циркониев корунд с едрина на зърната от P40 до P120, обикновен корунд с едрина от P40 до P240, ленти от нетъкан текстил за шлифоване и полиране и др. BFE 9-90 е предназначена за обработване на неръждаеми и обикновени стомани, цветни и леки метали, дърво.

Шлайфмашина за тръби RBE 12-180

Тази шлайфмашина е най-необичайният и най-тясно специализиран инструмент от групата на шестте. Необичайната ù форма се дължи на нейното предназначение – шлифоване на тръби и други предмети с овална форма. Най-общо казано, тя представлява модифицирана ъглошлайфмашина с мощност 1200 W, чийто работен орган са две рамене, между които е опъната шлифоващата лента. На неподвижното рамо се намират задвижващият лентата вал и едната направляваща ролка. Втората направляваща лентата ролка се намира в края на подвижното рамо. Под въздействието на силна пружина това рамо поддържа лентата опъната. Тази конструкция позволява движещата се лента да се нагажда според диаметъра на обработвания детайл, най-често тръба, така че да обхваща възможно по-голяма част от периметъра ù. Максималният сегмент, който лентата може да обгърне, е 270°.

RBE 12-180 е машина предназначена за грубо шлифоване, сатиниране и полиране до огледален блясък на повърхности от неръждаеми стомани и други материали. С нея може да се обработват тръби с диаметър до 180 mm.

Лентата е с размери 40х760 mm и се движи със скорост 2,7-8,5 m/s. Сменя се лесно и бързо на ръка, без помощен инструмент. Предлага се голям набор от ленти: с циркониев корунд от Р 40 до Р 120, обикновен корунд от Р 120 до Р 400, както и лентите Metabo-Pyramid Р 120 до Р 2000. Тези ленти се отличават с пирамидална форма на абразивните зърна, което позволява съчетаване на голяма отнемаща способност с получаване на фино шлифована повърхност. Тя е специално произведена за шлифоване и полиране на повърхности от неръждаема стомана.

Предлагат се още:

» Ленти от груб нетъкан материал, които се използват за почистване, шлифоване и завършваща повърхностна обработка – за отстраняване на драскотини, повърхностни оцветявания и оксидация на металната повърхност.

» Филцови ленти за полиране с полираща паста.

 

Шлайфмашина за ъглови шевове KNSE 12-150

Това също е модификация на стандартна ъглошлайфмашина с мощност на електродвигателя 1200 W. Тя е специализирана за изпиляване и шлифоване на заваръчни шевове, разположени в ъгли и други трудно достъпни места, например при изработване на предпазни решетки на стълбища и други места. На практика това е ъглошлайфмашина със закрепен в края на удължено рамо шлифовъчен диск. Тази конструкция позволява на диска да достига до места, където обикновената шлайфмашина не може да се провре. Дискът е с диаметър 150 mm и се върти с честота от 1300 min–1 до 4000 min–1. За да не остават следи от корозиращ метал върху обработваната повърхност от неръждаема стомана, удълженото рамо е изработено от алуминиева сплав, а металните шайби за закрепване на работния диск са от неръждаема стомана.

Използват се специални дискове от груб нетъкан материал върху основа (диск) от стъкловлакнеста материя за средно фина, фина и съвсем фина повърхностна обработка. Също така и филцови шайби за полиране.

 

Машина за сатиниране SE 12-115

Използва се за грубо шлифоване, сатиниране и полиране. Сатинирането е завършваща механична операция за придаване на блясък на повърхността на различни предмети от неръждаема стомана, цветни метали и други материали. В зависимост от използвания шлифовъчен или полиращ цилиндър на повърхността се придават различни декоративни ефекти. Това се прави със специална ръчна машина – Metabo SE 12-115. Освен за обработка на метални повърхности машината може да се използва също за отстраняване на стари лакови покрития, както и за декоративно структуриране на повърхността на изделия от дърво.

И тази машина е разработена на базата на малка ъглошлайфмашина с мощност 1200 W. Вместо с диск обаче, тя работи със специални шлифоващи и полиращи валяци. Съответно на това е видоизменен и предпазният щит, който покрива по голямата част от валяка. Към щита е закрепена гумена ролка с малък диаметър, която служи за опора при праволинейното водене на машината под определен ъгъл спрямо обработваната повърхност.

Честотата на въртене на валяка се настройва в диапазона 900–2180 min ˉ¹.

Машината има разнообразни възможности за повърхностна обработка, които се постигат с различни работни инструменти. Това са валяци с широчина 50–100 mm и максимален диаметър 100–115 mm: гумен валяк за работа с нахлузени върху него шлифовъчни ленти (циркониев карбид от P 40 до P 220), ламелни валяци с различна едрина на зърното (от Р 40 до Р 240), валяци от нетъкан материал (от Р 60 до Р 900), дискове за полиране, ротационни телени четки и др.

Машината се продава в комплект с един гумен и четири ламелни валяка за шлифоване с различна едрина на зърната и три ленти.

 

Полирмашина PE 12-175

PE 12-175 също е създадена като модификация на обичайна ъглошлайфмашина на Metabo. Тя е предназначена за различни видове повърхностна обработка на метални повърхнини – шлифоване и полиране, включително за такива деликатни и отговорни операции като пастиране и полиране на лаковото покритие на автомобилното купе.

Ето защо на външен вид и по теглото PE 12-175 силно наподобява малка ъглошлайфмашина. Тя има електродвигател с мощност 1200 W. Характерно за полирмашината е големият въртящ момент, който тя развива – 14 Nm, докато при обикновените ъглошлайфмашини с мощност на електродвигателя 1400 W неговата обичайна стойност е 3,3 kW. Това ù позволява да поддържа необходимата честота на въртене на работния диск с диаметър 175 mm, когато той е притиснат и трие с цялата си повърхнина, при което електродвигателят изпитва силно натоварване. Голямото натоварване е особено характерно при интензивна груба обработка на силно ръждясали повърхности, отстраняване на дебели и здраво захванати лакови покрития и др. Високият въртящ момент е постигнат благодарение за голямото предавателно число на редуктора. Поддържането на постоянна честота на въртене, независима от натоварването, се осигурява от системата за плавно електронно регулиране на честотата на въртене Vario-Tacho-Constamatic (VTC). Работният диск се върти с честота 700–2200 min ˉ¹. Оптималният режим на работа се подбира в зависимост от вида на обработваната повърхност и нейната чувствителност към нагряване, както е силно изразено при пластмасите и лаковите покрития. Машината има електронна защита срещу претоварване. Както при останалите ъглошлайфмашини, и при тази електродвигателят е Marathon, който се отличава с повишена износоустойчивост, гарантираща дълготрайна експлоатация и при най-неблагоприятни условия на работа. Намотките на двигателя имат прахово нанесено епоксидно лаково покритие, което сигурно ги защитава от отделените при обработката абразивни частички. По-едрите от тях се задържат от специалната въртяща се предпазна решетка.

Освен двете, типични за ъглошлайфмашините ръкохватки, предният край на PE 12-175 представлява ръкохватка, удобна за държане, направляване и притискане на машината по време на работа. Предпазният щит е силно модифициран, колкото да предпазва ръката, държаща предната ръкохватка, от въртящия се диск.

Полирмашината работи с гумен диск за шлифоване и полиране с максимален диаметър 175 mm, към който (по системата „Велкро“) се закрепват шлифоващи листове с едрина на зърното от P 40 до P 240, полиращи дискове и шайби от различни по твърдост материали, съответно за грубо, междинно или фино шлифоване. За различните видове повърхности (метал, пластмаси, стари или нови лакови покрития) има подходяща шлифоваща шайба. Към машината може да се монтират и специални филцови полиршайби от агнешка кожа, текстилни шайби за полиране с полирпасти и др. Богатият набор от работни инструменти, съчетан с качествата на машината, прави PE 12-175 отличен професионален инструмент за висококачествена завършваща обработка на метални и други повърхнини. Това я превръща в задължителен инструмент за авто-тенекеджийската работилница. Теглото на полирмашината е 2,4 kg.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото