В категории: Брой 9-10/2010, Инструменти, Металообработване

Акумулаторна ъглошлайфмашина Metabo W 18 LTX

Семейството акумулаторни инструменти на Metabo се сдоби с още един член, и то не какъв да е, а ъглошлайфмашината W 18 LTX. Това е поредната атестация за възможностите на литиево-йонните батерии да захранват по-продължително мощен и силно натоварен електродвигател, без това да се отрази в нарастване на теглото и големината на инструмента. Защото в противен случай би се обезсмислила идеята за създаване на независим от електрическата мрежа, лек, удобен при работа и същевременно достатъчно мощен инструмент за професионално приложение. Посрещнахме новината за неговата поява в началото на октомври т.г. със смесени чувства, мислейки си и за продуктите с т.нар. двойно предназначение. От друга страна, Metabo не са първият производител, пуснал на свободния и достъпен за всеки пазар акумулаторна ъглошлайфмашина, способна да реже стоманена ламарина и профили. Затова може само да се надяваме такъв инструмент да не попада в ръцете на злонамерени хора, защото и въвеждането на регистрационен режим дори не може да помогне за това.

Новата ъглошлайфмашина се продава в две разновидности –W 18 LTX 115, която работи с диск с диаметър 115 mm, и W 18 LTX 125, чийто диск има диаметър 125 mm. Други различия между тях няма, включително и честотата на въртене на празен ход е също еднаква – 8000 minˉ¹. Машината тежи 2,4 kg.

Захранващата батерия е с изходящо напрежение 18 V, като се предлагат два модела: Li-Power Plus с капацитет 2,6 Ah и Li-Power Extreme с капацитет 3,0 Ah. Двете батерии са напълно взаимозаменяеми. Две са и зареждащите устройства – ASC 30 и ASC 15, които се различават по времето за зареждане на батерията. В процеса на зареждане се използва наложилата се от години вече технология на Metabo Air Cooled. Зарядното устройство има система за вентилация, която охлажда поставената в него батерия. В резултат на това времето на зареждане се скъсява с около 30%, а дълготрайността на батерията нараства.

В батерията е вградена електронната система ESCP (Electronic Single Cell Protection), която следи напрежението на всеки елемент поотделно и при опасност от повреда поради претоварване изключва електродвигателя, а когато батерията е в режим на зареждане – зареждащото устройство. Батерията се изключва и когато температурата в пакета надхвърли 80 °С. Батерията има светодиоден индикатор, показващ степента на зареденост.

С какво се отличава ъглошлайфмашината от своите конкуренти. На първо място бихме поставили способността ù добре да върши това, за което е създадена. Тестовете, с чиито резултати разполагаме, са базирани върху това колко пръчки обикновена стомана (за стоманобетонна армировка) с диаметър 12 mm могат да бъдат прерязани с едно зареждане на акумулаторната батерия. Резултатите на шестте машини, всичките със световно реномирани марки, са изобразени на схемата. Моделът на Metabo W 18 LTX е начело, като надвишава с около 45% постижението на последния в групата „Конкурент 1“. С него могат да бъдат срязани около 55 пръчки с този диаметър при едно зареждане на батерията.

Metabo W 18 LTX има и някои технически решения, които не се срещат при неговите конкуренти. Той е единствената професионална ъглошлайфмашина, при която акумулаторната батерия може да се завърта. Това е несъмнено удобство, защото позволява оптимално нагаждане на инструмента към мястото на работа така, че батерията отзад да не пречи. Също така е единствената машина от този вид, чийто въздушен филтър може лесно да се сваля, при това на ръка без допълнителен инструмент, за да се почиства със силна въздушна струя. За разлика от големите машини за променлив ток и напрежение 220 V, в захранваните с прав ток електродвигатели се използват постоянни магнити, които силно привличат металните частички, които неизбежно и в голямо количество се отделят при рязане и пилене на стоманени детайли. Ето защо доброто филтриране на охлаждащия двигателя въздух е от решаващо значение за дълготрайността и безаварийната работа на акумулаторната ъглошлайфмашина. Тази е и единствената, при която има постоянен контрол на температурата на електродвигателя, измерена директно върху неговия статор. Така се осигурява по-сигурната му защита срещу повреждане при претоварване. Тази термозащита е елемент от общата система срещу претоварване, която контролира температурата на акумулаторната батерия и на всеки елемент поотделно, а също така и силата на тока, който двигателят черпи от батерията. При надвишаване на допустимите граници системата изключва двигателя и така предпазва и него, и батерията от повреждане.

Сред предимствата на новата ъглошлайфмашина се открояват още:

» Улеснената смяна на четките на колектора.

» Защитата срещу включване на двигателя при изчерпване на капацитета, смяна на акумулаторната батерия или при прекъсване по някаква причина на захранването.

» Удобно завъртане и сигурно фиксиране на предпазния щит, без помощта на инструмент.

» Специална гайка за бързо притягане на диска на ръка, без използване на специализиран инструмент.

» Тялото на машината позволява удобното ù и сигурно обхващане с ръка.

» Пусковият бутон е разположен така, че да бъде възможно най-лесно достъпен с палеца на ръката.

» Машината има светодиоден индикатор, който сигнализира за задействане на защитните системи срещу неволно включване на двигателя, надвишаване на допустимата температура на двигателя или батерията, консумация на ток със сила, която може да застраши батерията.

Стандартно ъглошлайфмашината W 18 LTX 125 се доставя с две батерии Li-Power Extreme с капацитет по 3,0 Ah, зареждащо устройство и пластмасов куфар.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото