В категории: Брой 9-10/2010, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти

Нова фамилия акумулаторни инструменти на Metabo с напрежение 10,8 V

Напоследък интересът на водещите производители на акумулаторни инструменти отчетливо се насочи към захранваните с напрежение 10,8 V. Това се забелязва и от поместените от година насам в списанието статии за професионални инструменти. Причината очевидно е в бързото усъвършенстване на литиево-йонната технология и на машините, които използват този вид акумулаторни батерии. Най-общо инструментите от тази група предлагат оптимално съчетание между мощност, ниско тегло и компактни размери. Иначе казано, с тях може да се вършат повечето от дейностите, за които са предназначени, като същевременно са лек, компактен и удобно лежащ в ръката инструмент.

На фона на активността в този сектор правеше впечатление, че Metabo като че ли изчакваха развитието на този процес, докато нанесат своя удар. Така през октомври т.г. немският производител единствено на професионални инструменти пуска на пазара едновременно два свързани родствено инструмента – комбинираната бормашина отвертка PowerMaxx 12 и ударната отвертка (гайковерт) PowerImpact 12. За да бъде щастието на техните притежатели още по-пълно, новата, да я наречем 10,8 V, фамилия включва и мощно фенерче PowerLED 12.

Статията е написана по предварително предоставената ни информация.

Не случайно употребихме израза „нанесе своя удар“, защото именно така се постъпва, когато целта е да си все начело в даден производствен сегмент. Един от показателите, по който инструментите с акумулаторно захранване на водещите производители се съревновават помежду си в маратонска надпревара, която няма финал, е тяхната производителност. При електрическите отвертки с акумулаторно захранване тя се измерва най-точно с количеството завити винтове с едно зареждане на батерията. Случаят е точно такъв, защото според предоставените ни тестови резултати, двата най-нови акумулаторни инструмента на Metabo са временните водачи в надпреварата и заслужено ще носят жълтата фланелка.

И така, имаме два сходни и същевременно отличаващи се инструмента, така че всеки от тях оптимално да върши работата, за която е създаден. PowerMaxx 12 е инструмент, еднакво подходящ за пробиване на отвори, както и за завиване и отвиване на винтове. PowerImpact 12 е с по-тясна специализация, оптимално пригоден за завиване и отвиване на винтове и гайки.

Първата машина ще се предлага в три варианта: PowerMaxx 12, PowerMaxx 12 Pro и PowerMaxx Basic, които изцяло ще заменят досегашните захранвани с напрежение 7,2 V модели PowerMaxx Li и PowerMaxx Li Pro. През 2007 г. те поставиха началото на инструментите на Metabo с литиево-йонна батерия и бяха усъвършенствани през 2009 г. Сега дойде времето смяната им с ново поколение. Ударната отвертка PowerImpact 12 няма предшественик и е новост в производствената програма на Metabo.

Двата инструмента и ръчното фенерче използват една и съща сменяема акумулаторна батерия (Li-Power maX 12) с изходящо напрежение 10,8 V и капацитет 1,5 Ah. Доста умувахме защо в наименованието им фигурира цифрата 12. След като не успяхме да я свържем с никоя от техническите характеристики, нито да разгадаем замисъла на производителя, приемаме, че целта е да се подчертае, че става дума не просто за инструменти с посоченото захранващо напрежение, а за най-мощните от този клас.

PowerMaxx 12 e компактен и удобен за работа инструмент, който според случая се използва като бормашина или като отвертка. С него може да се пробиват в дърво отвори с диаметър до 22 mm и в стомана до 10 mm. Използван като отвертка, достига максимален въртящ момент 14 Nm при „меко завиване“ и 28 Nm при „твърдо“. Големината на въртящия момент може да се задава предварително в границите 1,5–3,5 Nm. Има двустепенен механичен редуктор, който в съчетание с електронното управление на електродвигателя позволява плавно регулиране на честотата на въртене в границите 0–350/0–1300 minˉ¹. Теглото на машината е 900 g.

За сравнение ще посочим, че по-старият модел PowerMaxx Li (с тегло 730 g) достига максимален въртящ момент 9/16 Nm, а максималният диаметър на пробиваните с него отвори е 6,5 mm в дърво и 3 mm в стомана. Разликите са твърде големи и сега очевидно имаме качествено нов инструмент.

По-важното в случая е сравнението между PowerMaxx 12 и преките му конкуренти също от най-ново поколение. Състезанието по завиване в мека дървесина на винтове 3х25 mm се печели убедително от Metabo с 500 броя, докато най-доброто постижение на конкурентна марка е било 379 бр. Завитите с едно зареждане на батерията винтове с големина 4х50 mm са 292 бр., а при винтовете 5х50 mm – 250 бр. При първия от тези случаи най-доброто конкурентно постижение е 273 бр., докато при третия – два конкурентни модела имат същото постижение, докато всички останали са доста по-назад.

Бормашината отвертка PowerMaxx 12 има механично здрава конструкция, устойчива е на претоварване и на продължителна работа с нетипичен за такъв малък по размери инструмент. Предавателната кутия е изцяло метална (алуминиева сплав), което спомага и за по-доброто охлаждане. Специално трябва да се изтъкне наличието на електронна система, която предпазва батерията и двигателя от повреждане при претоварване. Тя контролира едновременно температурата на батерията като цяло и на всяка клетка поотделно, а също и силата на тока, който се черпи. Когато някоя от тези стойности надхвърли безопасната гранична стойност, системата сработва и изключва захранването. За отбелязване е, че съпоставимите модели на някои от останалите реномирани производители изобщо не разполагат със защита срещу претоварване.

Когато се използва като бормашина, на PowerMaxx 12 се поставя бързопритягащ челюстен патронник за свредла с диаметър от 1 mm до 10 mm. При завиване на повече винтове е по-удобно да се работи с демонтиран патронник, като в шестостенния отвор в челото на шпиндела се поставя универсален накрайник за битове с големина 1/4″. Така машината става по-лека, а смяната на битовете по-лесна и бърза. Машината с батерията и зареждащото устройство LC 40 представлява комплекта PowerMaxx 12. Вариантът PowerMaxx 12 Basic съдържа два батерии, а при PowerMaxx 12 Pro е добавена и ъглова наставка (адаптер) за завиване на винтове. С нея може да се работи на места, иначе недостъпни за електрическата отвертка.

PowerImpact 12 е специализиран инструмент за работа с резбови съединения. При него въртящият момент се предава чрез ударно действие, т.е. чрез серия от удари с голяма честота. Честотата на ударите се регулира в интервала 0–2300 minˉ¹. Това позволява да се достигат пикови стойности, значително надвишаващи големината на въртящия момент, постижим с обичайните отвертки бормашини. Поради това отвертката с ударно действие е способна да се справя и с по-големи резбови скрепителни елементи, с лекота ги отвива при ръждясали или спечени, клеясали резби. Тя е в състояние да завива винтове за дърво с по-голям диаметър и дължина, да притяга здраво гайките при отговорни, силно натоварени съединения. Това са все приложения, с които машина без ударно действие не може да се справи.

Благодарение на ударното предаване на въртящия момент PowerImpact 12 достига максимална големина на въртящия момент 105 Nm, докато еднаквата по мощност бормашина отвертка PowerMaxx 12 достига най-много до 28 Nm въртящ момент. PowerImpact 12 е подходящият инструмент за завиване на винтове и гайки с диаметър на резбата от M4 до M12.

Ударната отвертка тежи 1,0 kg. По данни на производителя с едно зареждане на батерията отвертката завива с 20% повече винтове и гайки в сравнение с най-добрите постижения на конкурентните модели от този клас. Тя ще се продава в комплект с 2 акумулаторни батерии. Работните инструменти, най-често посредством накрайник, се закрепват чрез поставяне в шестостенния вътрешен отвор (1/4″, 6,35 mm) в челото на шпиндела. Той е намагнитизиран, което прави задържането им в отвора по-сигурно. Машината заедно с резервната батерия и зареждащото устройство LC 40 се продават в удобен за носене и съхранение пластмасов куфар. И двете машини имат вграден над пусковия бутон източник на светлина, който осветява мястото на работа.

За фенерчето Power LED 12 се използва същата батерия. Заедно с нея то тежи 250 g, а без нея – 100 g. Доставя се без батерия и зареждащо устройство. С други думи, то може да се разглежда като допълнителна придобивка за ползващите единия или двата инструмента.

Източникът на светлина е мощен светодиод, който може да свети в продължение на 11 часа до изчерпване на капацитета на батерията.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото