В категории: Брой 9-10/2010, Представяме ви

„Направи сам“ с пълен достъп в Интернет от 1 януари 2011 г.

Уважаеми читатели,

В своята 30-годишна история „Направи сам” се развиваше постепенно в унисон с времето, следваше промените в пазарната среда и произтичащите от това потребности и интереси на своите читатели. От вестник, целящ да компенсира с творчески хрумвания и идеи тоталната липса на материали и инструменти, до днешното списание в условия на преситен пазар и неспирен поток от новости.

Сега настъпи време и за по-решителни промени в начина на неговото разпространение, в пътя по който списанието достига до своите читатели.

През всички тези години, книжка по книжка, натрупахме огромен обем информация за нови инструменти, продукти и технологии, оригинални проекти и споделен практически опит. Събрани заедно, броевете на „Направи сам“ съставят уникална енциклопедия за домашните и професионални майстори. През всички тези години „Направи сам“ се радваше на солидно ядро от ревностни читатели, които не пропускат всеки негов нов брой. Голяма част от публикуваните в списанието статии, и особено проекти, запазват своята актуалност и след години, някои дори и след четвърт век. Често получаваме запитвания за статии от стари, отдавна изчерпани броеве, чието копиране и изпращане по класическата поща става все по-трудно и скъпо. Не подминаваме и основния проблем за всички печатните издания – трудното съхраняване и още по-трудното намиране на необходимата в даден момент информация.

Като отчитахме преобладаващите нагласи сред читателите на „Направи сам“ да получават списанието в класическия печатен вид, близо 10 години поддържахме в Интернет страница на издателството www.newteck.bg, на която представяхме в съкратен вид всеки нов брой на списанието. Иначе казано на Мрежата възлагахме помощна функция да представя и насочва повече читатели към списанието.

През това време Интернет набра съкрушителна скорост и вече се утвърди като световна медия №1, израснаха и няколко млади поколения, за които именно мрежата е основният, ако не и единствен източник на информация. Възможността за непосредствен достъп до огромно количество информация, поднесена в непостижим за печатните издания лесен и удобен за намиране и ползване вид, в съчетание с масовото разпространение на широколентовия достъп до мрежата и поевтиняването на компютърната техника, окончателно решиха съревнованието в полза на Интернет. Това е изборът на интелигентните, технически грамотни хора, на младите поколения и ние ще се съобразим с него.

Затова създадохме нов сайт на „Направи сам“, с напълно безплатен достъп до всички публикувани в списанието статии. Първоначално, от 1 януари 2011 г., на него ще бъдат достъпни всички броеве, отпечатани през периода 2005–2010 г., а след това постепенно ще бъдат качени и всички статии с непреходна стойност от по-предните години до началото на вестник „Направи сам“ през 1980 г.

На сайта ще качим също така:

»Подбрани статии от сп. „Домашен майстор“, което издателството ни издава през 1990–1991 г. паралелно с вестник „Направи сам“

»Сборниците „Най-доброто от вестник „Направи сам“, томове 1 и 2 – съвместно издание с издателство Техника, 1984 и 1989 г.

За библиофилите – читатели на „Направи сам“, които желаят да попълнят колекцията си от по-стари печатни броеве издателството съхранява известни количества от тях и при поискване ще доставя от наличните списания.

Новата уебстраница на „Направи сам“ ще представим подробно в следващия брой.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2010, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото