В категории: Брой 9-10/2010, Представяме ви, Строителство

BAU 2011 – бъдещето на строителството

На 8 октомври т.г. в София бе официално представено международното изложение за архитектура, материали и системи – BAU 2011, което ще се проведе от 17 до 22 януари 2011 г. в Мюнхен. Честта да говори пред избрани представители на българската преса се падна на Кристина Майер – представител на организатора на BAU – Messe München GmbH. Освен със стандартната статистика на изложението, тя подробно запозна участниците в пресконференцията с подробности около новото му издание – водещите теми, специализираните издания, форумите, конкурсите и други любопитни мероприятия на

BAU 2011.

Изложението BAU има дълга традиция, която започва от 60-те години на миналия век. Още след първото издание през 1964 г. броят на посетителите бележи постоянен ръст. Това ясно показва доверието, с което строителният бранш се отнася към BAU. За цяла Европа, а също така и за много страни, особено от Азия, то става задължително в работния календар.

Последното издание на BAU през януари 2009 г. отбелязва за втори път нов последователен рекорд по отношение броя на посетителите – и при това въпреки започващата тогава икономическа и финансова криза. На BAU 2009 са регистирани 212 000 посетители от 151 страни, с 3000 повече в сравнение с рекордната 2007 г.

И в посока на увеличаване на международното участие BAU бележи все по-голям напредък. Големият скок в това отношение е постигнат между 2005 г. и 2007 г., когато участието на посетителите от чужбина е нараснало с 21%. Тогава обаче конюнктурата на пазара е била много благоприятна.

През 2009 г. в сравнение с 2007 г. нарастването на посетителите както от Германия, така и от чужбина е било едва 1%, но да не забравяме, че точно преди BAU 2009 започна финансовата криза. В тези условия това също може да се оцени като голям успех.

Пред BAU 2011 е поставена много амбициозна цел – организаторите са предвидили да съберат в панаирното градче в Мюнхен над 210 000 посетители, 40 000 от които от чужбина.

По отношение на броя на изложителите развитието също е доста оптимистично – с всяка изминала година те нарастват, дори и по време на тежки икономически периоди. През 2007 г. BAU достига своя рекорд с 2043 изложители от 40 страни. През 2009 г. те са 1920, което организаторите обясняват с това, че повечето фирми са заявили по-голяма площ за щандовете си.

Предстоящото изложение BAU 2011 г. запълва отново цялата изложбена площ на Мюнхенския панаир – общо 180 000 m², на която ще бъдат представени архитектура, материали и системи за индустриално и жилищно строителство, за вътрешно оформление на нови и съществуващи сгради. Организаторите очакват 1900 изложители от 40 страни, от които 25% са чуждестранните участници. Желанието за участие на BAU от години е много голямо и има доста дълъг списък на чакащи да получат изложбена площ. Според Кристина Майер Мюнхенският панаир прави всичко възможно да изпълни тези желания, като се ръководи от правилото, че качеството е по-важно от количеството.

Австрия, Италия и Швейцария са традиционно водещи по отношение на броя на изложителите на BAU. Така ще бъде отново и през 2011 г. Водещите теми, които организаторите избират за всяко ново издание на BAU, са определящи за бъдещите насоки на развитието на строителството. Те са допълнителна основа на структурата на панаира и съответно на съпътстващата програма. Това, което се случва по време на специализираните представяния и форумите, и това, което изложителите показват на своите щандове, винаги е свързано с водещите теми. През 2011 г. те ще са четири:

» „Устойчиво строителство“. Понятието „устойчиво развитие“ произхожда от управлението на горската промишленост, но покрай проблемите с промените на климата и дискусиите за ефективно използване на енергията заемат важно място в „речника” на изложението. И в строителството всичко се върти около темата устойчиво развитие. Продукти и материали, които отговарят на критериите за устойчиво строителство, ще могат да се видят почти при всички изложители. Много от мероприятията в съпътстващата програма също ще бъдат ориентирани към планирането и строителството по тези критерии.

» „Строителство според изискванията на поколенията“. Изграждането на жизнената среда така, че да има пространство и място за всички, така че всеки гражданин да се чувства добре и сигурно, независимо дали е млад или стар, дали е голям или малък, със или без степен на инвалидност – това всъщност е и идеята за строителството според изискванията на поколенията. На BAU 2011 темата ще е засегната в редица мероприятия.

» „Изследвания и иновации“. „Бъдещето на строителството“ – това е мотото на BAU. Как ще изглежда това бъдеще, това ще покажат изложителите на своите щандове. И на форумите и специализираните представяния темата „Изследвания и иновации“ играе важна роля.

» „Образование и квалификация“. Да се намерят квалифицирани, добре образовани и високо мотивирани млади хора не е съвсем лесно, още повече за фирмите в строителството. За да се промени това, да се въодушевят младите хора да станат строители и да им се предложи дори конкретна работа –

това също е една от задачите, която изложението BAU си е поставило. По темата ще бъдат организирани много инициативи и мероприятия.

И няколко думи за структурата на изложението. BAU се помещава в 12 зали, 1 конгресен център и външна площ и ще бъде разделено по материали, продукти и теми.

» Камък/земни маси се представя на 22 000 m2 в зали А1 и А2. Обхваща продукти от камък, варовик, бетон, порест и влакнест цимент, мазилки, замазки, изолационни материали.

» Материалите за покриви, включително покривни прозорци заемат цялата зала A3, общо 11 000 m².

» Сегментите естествен камък, изкуствен камък и оформяне на външни пространства в зала A4 са разположени на най-голямата площ за този сегмент до момента – 5000 m².

» Строителната химия е концентрирана в зала A5, както и в част от зала A4 на 16 000 m²

» Плочки и керамика отново се разширява и традиционно заема зала A6. Водещите производители показват най-новите си разработки за вътрешно и външно оформление.

» В зали B1, C1 и B2 ще бъдат показани фасадни системи и системи за защита от слънце, както и за профили от алуминий и стомана. Общо 30 000 m² изложбена площ обхващат машините и инструментите за обработка на алуминий и стомана.

» Новото в зала B2 са енергийната техника и системите за управление на сгради.

» Целият спектър от техниката за задвижване на врати и портали, досега в зала B2, е преместен в зала B3, част от него в зала C3.

» В зала B5 се представя индустрията за обработка на дърво и пластмаси.

» Целият спектър от настилки – от еластичните (линолеум, PVC, каучук, корк) и текстилните, през ламинатите до различните видове паркет, е представен на 12 000 m² в зала B6 и отчасти в зала A6.

» В зала C2 международната индустрия за стъкло показва най-новите разработки и продукти в областта на стъклото и стъклената архитектура.

» Вратите и прозорците от дърво, пластмаса, стъкло, алуминий, както и системи за заключване и обков ще заемат свързана площ от общо 21 000 m² в зали C4 и B4.

» Отделен сектор в зала C3 обхваща и BAU IT – информационните технологии в строителството, с 6000 m² изложбена площ и с това се превръща в най-голямото шоу от този тип в Европа.

За пръв път на BAU има и открити изложбени площи – северно от зала B5. Освен специализираното представяне „Текстилът в архитектурата“, там се представя и проектът Solar Decathlon (соларен десетобой) с отличената с международна награда сграда на висшето училище в Розенхайм. Допълнително са представени продукти и решения от областите временни сгради, инфраструктурни строежи и геотермия – сгради, фургони, контейнери, както и халета, палатки и принадлежащите към това системи, строителни елементи и компоненти.

За BAU 2011 зала В0 е с напълно нова концепция – площта 3600 m² е разделена на 3 части, като във всяка една е наблегнато на конкретна тема. Традиционно в центъра на вниманието е темата „Строителство в съществуващи сгради“ – всичко, свързано с ремонта, обновяването и модернизирането на сградите. На форума „Интелигентно строителство“ на тези теми са посветени цели информационни блокове. Темата „Образование и квалификация“ предлага информация за възможностите за кариера и образование в областта на строителството.

Други важни теми в зала B0 са „Изследванията и насърчителните инициативи“. На щанда на Федералното министерство на строителството може да се получи информация за неговата инициатива „Бъдеще на строителството“. Как да се строи устойчиво, показва изложбата на министерството със същото име. Специализираното представяне на Федералното министерство на икономиката показва как биониката и нанотехнологиите правят революция в строителството.

Водещите теми на BAU се разглеждат подробно и на специализираните презентации, по време на които посетителите ще имат възможност да се докоснат на живо до материали, техники и системи. Посетителите на панаира ще могат да се запознаят и с най-новите постижения, научни изследвания и разработки.

» Green Evelope – устойчиво строителство с прозорци, фасади и врати ще бъде специализираното представяне на изследователския институт в Розенхайм. То ще покаже как могат да се реализират сгради, генериращи енергия, и да се строи устойчиво. Проектанти, предприемачи и инвеститори ще могат да получат независими от конкретните продукти информации за техниката, бъдещите изисквания и необходимите документи (напр. за устойчиво строителство), които са много важни за вземането на инвестиционните решения. Експонатите на водещи производители показват как ще изглежда бъдещата техника и какви възможности предлагат мехатронните компоненти. На базата на изложените строителни елементи ще бъдат разяснявани критериите за устойчиво строителство и техническите параметри, които трябва да бъдат изпълнени като основа за изискваните сертификати (DGNB, LEED, BREEAM).

» „Строителство според изискванията на поколенията – икономично, гъвкаво, без бариери“. В това специализирано представяне става въпрос как би трябвало практически да изглежда строителството според изискванията на поколенията, какво планиране, какви продукти и материали се изискват за това. Презентацията се осъществява съвместно с GGT Deutsche Gesellschaft für Gerontotechnik. На базата на къща-модел, разработен специално за изложението BAU, се показва как би трябвало да се строи и планира така, че сградата и жизнената среда да могат да бъдат използвани от повече поколения – тема, която придобива все по-голямо значение.

» Solar Decathlon Europe е името на конкурса, в който сред 17-те висши учебни заведения второ място заема висшето училище Розенхайм с проекта на иновативната соларна сграда. Тя ще бъде изградена на откритата площ, северно от сграда B5. Участвалите екипи, сред тях представители на четири германски висши училища, са разработили иновативни енергийно ефективни соларни къщи и в продължение на 10 дни се представяха пред експертно жури. Допълнително Федералното министерство на икономиката, което подпомогна германските участници в съревнованието с 1,8 млн. евро, организира вечер под мотото „Науката на среща със строителството“. За участниците в това мероприятие е предвидено специално посещение на соларна сграда на висшето училище Розенхайм. На 19 януари екипите на четирите германски висши учебни заведения ще се представят в рамките на среща, организирана от Федералното министерство на икономиката.

» „Интелигентно строителство“ е специализираното представяне на сдружението „Фраунхофер строителство“, което ще предложи 16 иновации от областта на изследванията в строителството. Посетителите имат възможността в рамките на темите „Интелигентно планиране“, „Интелигентно строителство“ и „Интелигентно използване“ да се информират за най-новите продуктови и системни решения за интериора и сградите от изследователските институти за строителство. В „Града на Фраунхофер“ посетителите могат хвърлят поглед върху решения от бъдещето.

» „Текстилът в архитектурата“ ще представи иновативни продукти от плат и фолио, използвани в архитектурата. Приложението на подобни фолиа и мембрани става известно през 70-те години с палатковия покрив на олимпийския стадион в Мюнхен, а по-късно – през 2005 г. и със стадион Allianz Arena, отново в Мюнхен, за който са използвани 1056 въздушни възглавници, изработени от фолио с дебелина едва 0,2 mm. Изложбената площ ще бъде разположена в тороид, състоящ се от 12 отделни сегмента, където производители, преработватели, инженери и дизайнери ще представят ценни материали. BAU реализира това специализирано представяне съвместно с архитектурното бюро Leichtbaukunst.

Заедно с представянето на изложителите BAU предлага отново и през 2011 г. изключително интересна специализирана съпътстваща програма. Под мотото „BAU плюс“ продължава утвърдилата се през 2009 г. традиция да се организират форуми, в които взимат участие известни личности, специалисти и експерти. Форумите ще бъдат достъпни за всички, напълно безплатни са и са с осигурен симултанен превод на английски, съответно немски език.

Форумът „Интелигентно строителство“ се явява като мост от ремонта, обновяването и модернизирането на съществуващите сгради до реализацията на високотехнологични сгради с най-модерната технология. В повече от 50 доклада ще се чуе мнението на експерти от науката, индустрията и управлението на имоти. Форумът е насочен практически към цялата общност на BAU, от инвеститорите, предприемачите, архитектите и проектантите, до занаятчиите и майсторите. Една от основните теми ще бъде модернизацията и поддръжката на сградите – почти 50% от обема на строителните работи в Европа се извършва в съществуващи сгради и тенденцията се усилва.

Форумът Makro Architektur пък ще разкрие ролята на архитектите в настоящето и бъдещето.

На форума „Бъдеще на строителството“ световно известни проектанти, архитекти и строителни инженери ще представят с помощта на примери как ще изглежда строителството и изграждането в бъдещето. Форумът „Бъдеще на строителството“ е лицето на BAU. Реализира се благодарение на подкрепата на издателството Bauverlag и с помощта на редица партньори от индустрията.

BAU е вероятно най-популярното място за провеждане на конкурси и раздаване на награди – спечелилите многобройните архитектурни и строителни отличия стават известни по време на изложението. Церемониите следват една след друга. Най-важните награди са:

» DETAIL „Естетика и конструкция” 2010. Връчва се на гала вечер в стил, подобен на раздаването на филмовите Оскари. Наградени ще бъдат реализирани сгради, които се открояват чрез особено добре проектирани и иновативни детайли в рамките на цялостен изключителен дизайн.

» Bauwelt 1:1 – наградена ще бъде първата разработка на архитекти и паркови архитекти, като организатор е Bauverlag.

» WAN Products Award – тези реномирани награди ще бъдат раздавани за първи път в рамките на BAU с подкрепата на британския онлайн портал World Architecture News. Наградени ще бъдат иновативни продукти от строителния бранш.

» ArchiWorld Academy е насочен към студенти по архитектура от цял свят. Провеждан съвместно с Archi-Europe, неговият старт ще бъде даден официално на BAU 2011, като победителите ще бъдат обявени на BAU 2013.

» BAKA – състезанието за продуктова иновация е отворено за всички изложители на BAU 2011, като наградени ще бъдат ориентирани към бъдещето идеи за продукти и проекти, свързани с конструкции със специално приложение при строителство в съществуващи сгради.

» Да заложим на ИТ – строителни професии с бъдеще – това е конкурсът, на който се награждават ИТ поддържащи процеси и решения, свързани с оптимизацията на сградите.

» Bayerischer Ingenieurepreis е наградата на баварската камара на инженерите, която на всеки две години отличава изключителни сгради и обекти от инженерната наука и практика в строителството. Темата тази година ще бъде „Интегрирано проектиране и строителство”.

» Baustoffmarkt-Oskar е наградата на издателска къща Wohlfarth и се присъжда след гласуване на германските доставчици на строителни материали.

Много институции използват притегателната сила и репутацията на BAU с цел организиране на събития по време на форума. Още на първия ден от панаира Федералното министерство на строителството организира международна конференция, на която се поставя и разглежда въпросът за устойчивото развитие. Министър Петер Рамзауер ще връчи първите сертификати за устойчивост на жилищни сгради на избрани проекти.

Федералното министерство на икономиката организира симпозиум за инициативата си за изследванията на тема „енергийнооптимирано строителство“ (EnOB) .

„Високите технологии в строителството“ е заглавието на конгреса, засягащ теми от биониката и нанотехнологиите. Организатор е отново Федералното министерство на икономиката. Успоредно с конгреса ще има и организирана изложба в зала В0.

Традиционно търговците на строителни материали в Германия се събират на BAU, за да отпразнуват там своя празник – Деня на германската търговия със строителни материали. Най-голямото събитие е тържествена церемония по връчване на наградата Baustoffmarkt-Oskar. Важна част от BAU е и баварският ден на инженера, когато се връчва и наградата на баварските инженери.

Нов акцент в рамките на BAU е „Дългата нощ на архитектурата“ на 21 януари 2011 г. Посетителите на BAU могат да завършат панаирния ден с нощно пътуване из мюнхенската архитектура. Предложението е не само към посетителите на панаира, но и към всички заинтересовани граждани на Мюнхен и региона. Участниците могат да избират от различни екскурзии – пешеходна разходка през центъра на Мюнхен; разходка с автобус до най-забележителните сгради в покрайнините на Мюнхен и обиколка на архитектурните паметници. Дългата нощ на архитектурата се организира от Messe München GmbH, BAU 2011 в сътрудничество с град Мюнхен, провинция Бавария, Баварската камара на архитектите и Асоциацията на германските вътрешни архитекти и преминава под патронажа на кмета на Мюнхен г-н Кристиан Уде.

За посетителите BAU 2011 предлага широка гама от услуги, които улесняват пътуването до Мюнхен и посещението на изложението. „Луфтханза“ е официален партньор на Мюнхенския панаир и предлага с до 10% намаление на цените за полетите от чужбина към Мюнхен. Офертата е валидна за периода от 10 до 29 януари 2011 г. Онлайн резервация на билети ще се предлага на уеб сайта на BAU https://www.bau-muenchen.com от ноември 2010 г. Там може да се намери и полезна информация и при търсенето на подходящо място за настаняване – изброени са редица хотели от всякакъв вид – от частни квартири до луксозни хотели. Определени хотели също може да бъдат резервирани онлайн. Входната карта за BAU 2011 г. може да се закупи най-лесно онлайн, което ще излезе и по-евтино – еднодневният билет струва 22 евро, а закупен на място – 29 евро. С този билет може да се пътува безплатно в градския транспорт.

Накрая на презентацията си Кристина Майер обобщи седемте най-основателни причини за посещение на BAU 2011:

» Уникално представяне на водещи фирми и марки.

» Всички видове дейности, продукти, материали на едно място.

» Най-големият световен панаир за архитекти и инженери.

» Иновациите на производителите на всеки две години на BAU.

» Бъдещето на строителството във форумите и представянията.

» Диалог между всички участници в планирането, строителството и оформлението.

» Магнитът Мюнхен – световен град с голямо сърце.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2010, Представяме ви, Строителство

Ключови думи


 
към началото