В категории: Брой 9-10/2010, Представяме ви

STIHL и VIKING на панаира в Пловдив

В условия на продължаващата вече втора година финансова и икономическа криза, чийто така жадуван край за нас, българите, все още се мержелее нейде на хоризонта, дори самото участие на най-представителния универсален технически панаир в България само по себе си е атестат за солидно пазарно присъствие и устойчиво развитие. Още по-малко са фирмите от световна величина, които в условията на поголовен срив при едни, спад при други във време на криза бележат сериозен ръст на продажбите си. Сред тези „бели лястовици“ е и STIHL AG, като акционерното дружество за периода януари–август 2010 г. при оборот от над 1640 млн. евро е постигнало ръст от 16,9%. Като цяло за тази година се прогнозира производителят №1 в света на техника за работа в гората и градината да надхвърли рекордните си резултати от 2008 – годината преди настъпване на кризата. Като техническо списание не ни е работа да нищим детайлно икономическите параметри на този успех. По-важното в случая е, че той е сигурен белег за иновациите и качеството на машините с марката STIHL и VIKING, които ги правят предпочитани по всички краища на земното кълбо. Изкушаваме се само да допълним, че от 1971 г. насам STIHL държи неизменно световната палма на първенството в света по продажбата на верижни моторни триони!

Това обяснява успеха на тези две марки и в нашата страна, мотивира интереса на посетителите на панаира както към новостите, така и към цялата разнообразна гама от машини с бензинови и електрически двигатели, които бяха демонстрирани тази година в Пловдив. Всеки с интересите си.

Представителството на немския производител, Андреас ШТИЛ ЕООД, традиционно бе разположило своя павилион на най-оживената пешеходна артерия в панаирното градче – срещу палата №6. Пред посетителите бе изложена почти цялата гама машини с бензинови или електрически двигатели, които фирмата предлага към момента. Те покриват практически всички дейности при дърводобива, създаването и поддържането на горите, на овощните и декоративни градини. Малко по-встрани като че ли стоят промишлените прахосмукачки, които намират широко приложение при всякакви мебелни и дървообработващи дейности, както и при строително-ремонтни работи, отделящи голямо количество прах. Незаменим инструмент за строителството и особено при ремонта и поддръжката на пътните съоръжения са мощните моторни циркулярни триони, които с лекота режат бетон и асфалт. Универсално приложение имат и гамата водоструйни машини STIHL, които са необходими навсякъде, където става дума за енергично измиване, единствено възможно с точно фокусирана струя вода под високо налягане. Този път няма да се спираме изрично върху широката гама верижни моторни триони на STIHL, моторните коси или комбинираните уреди със същата марка – много добро и финансово изгодно решение за извършване на всякакви дейности в градината с един двигател и набор от прикачени към него инструменти.

Целта ни бе да откроим и представим новостите, които тази година бяха четири:

» Електрическа косачка за трева VIKING MA 339 с акумулаторно захранване

» Електрическа косачка за трева VIKING ME 339 с мрежово захранване

» Водоструйна машина STIHL RE 98

» Мотофрезата VIKING HB 585.

Веднага трябва да кажем, че към момента от тези машини на нашия пазар се предлага само мотофрезата VIKING HB 585, докато трите останали нови модела ще бъдат в продажба в началото на идната година. Затова за тях сега ще дадем само основната най-съществена информация, докато подробностите ще оставим за статия, след като те станат достъпни за нашия пазар.

Ще започнем с косачката за трева VIKING MA 339, която в най-голяма степен се вписва в представата за идеалния инструмент за работа в домашната градина – дейност, която преди всичко трябва да носи удоволствие и радост. Задвижвана от електродвигател с мощност 600 W, тя е по-тиха, не отделя газове, замърсяващи околното пространство и не особено приятни на мирис при вдишване, тежи по-малко от бензиновите си посестрими и като тях е напълно автономна. VIKING MA 339 е поредният представител на най-модерното и перспективно направление при уредите и машините за работа в домашната градина.

Широчината на косене е 37 cm, височината на отрязване на тревата може да се настройва в границите 25–70 mm, а кошът за трева има вместимост 40 l. Теглото ù е 12 kg. Захранва се от мощна литиево-йонна батерия AP 120 или AP 160. С едно зареждане на AP 120 тя може да окоси около 250 m², а с втората батерия – 300 m² тревна площ.

Отбелязваме, че с батерия от същия вид работят и двете ножици за жив плет и храсти – HSA 65 и HSA 85, които бяха акцент в експозицията на Андреас ШТИЛ ЕООД на миналогодишния есенен панаир. Тази година, според нас, привличаха още повече вниманието, защото мнозина от посетителите вече имаха предварителна информация за тях и желаеха да ги видят на живо. Стандартно тези ножици се доставят с най-малката от трите модела, батерията AP 80. С едно нейно зареждане ножиците работят 35–45 min в зависимост от дебелината на рязаните клонки и интензивността на работа.

Ножиците за жив плет и храсти HSA 65 и HSA 85 поставиха началото на инструментите с акумулаторно захранване на STIHL и на тях сме посветили отделна статия (НС 5-6/2010). Затова тук ще споменем само, че те се различават една от друга по широчината на рязане – 50 cm и 62 cm. Съответно на това общата дължина на първата машина е 103 cm, а на втората 114,5 cm. HSA 85 е и малко по-тежка – 4,8 kg. Разстоянието между зъбите на режещите гребени и на двете машини е 30 mm, а максималната дебелина на рязане на клонки и стъбла е 22 mm.

Практиката няколко инструмента да ползват взаимозаменяеми акумулаторни батерии е голямо удобство и предимство, което често натежава на везните при избора.

След акумулаторните ножици и косачката за трева семейството на акумулаторните машини STIHL и VIKING тепърва, и то скоро, ще продължи да нараства. Ако надникнем зад завесата, прикриваща новостите преди официалното им обявяване от немския производител, ще открием, че на път да излязат на пазара са следващите машини с акумулаторно захранване – верижен трион, коса, въздушна метла и др. Но както се казва, като му дойде времето, ще ви информираме подробно.

Разрастването на семейството акумулаторни инструменти е базирано на бързото развитие на производството на мощни и дълготрайни литиево-йонни батерии. Към момента се използват трите посочени вече батерии, чиито габарити и електрически контакти са напълно идентични и се използват както с инструментите с марката STIHL, така и при VIKING. Трите батерии AP 80, AP 120 и AP 160 имат работно напрежение 36 V, а отдаваната от тях електрическа мощност е съответно 80 Wh, 120 Wh и 160 Wh. Времето за зареждане на всяка от батериите зависи от използваното зареждащо устройство – AL 100 или за ускорено зареждане AL 300.

Времето и съответно извършената работа с едно зареждане зависи от вида на машината и условията на работа. За ножиците за храсти е логично да се предпочете най-малката по мощност, но и най-лека батерия AP 80. За косачката са необходими по-мощните AP 120 и AP 160. Още веднъж подчертаваме, че всяка от тези, а по всяка вероятност и новите машини, които тепърва ще се появят на пазара, могат да работят с всяка от тези батерии.

Косачката за трева VIKING ME 339 е подходяща за косене на площи до около 500 m². Тя има същите технически и експлоатационни параметри, като разликата е, че двигателят ù с мощност 1200 W работи с мрежово напрежение 220 V и съответно се нуждае от дълъг захранващ кабел. Тежи 13 kg.

И двете косачки може да работят в режим на рекултивиране, без окосената трева да се събира в коша и да се изхвърля.

Друга впечатляваща новост е представената за пръв път у нас мотофреза HB 585. Тя е изцяло нова разработка на VIKING. Този нов модел също бе очакван с интерес, защото представлява поредното развитие на този успешно доказал възможностите вид машини. Затова още в този брой заделяме отделна статия за нейното по-подробно представяне.

Новост не само за българския, а и за останалите пазари е водоструйната машина STIHL RE 98 и то до степен, че дори всезнаещият Google за момента мълчи по въпроса. Причината е, че тя също ще бъде пусната в продажба в началото на идната година. Информацията за българския сайт www.stihl.bg вече е подготвена и това ни позволява да споделим няколко цифри. Тя е лека водоструйна машина с регулиране на налягането в границите 10–110 bar. Дебитът на водата е 380–440 l/час. Мощността на електродвигателя е 1,7 kW, а теглото ù 14 kg.

Серийното комплектуване включва накрайници за плоска и роторна струя, накрайник с резервоар за разпръскване на почистващи препарати и др. Голямо удобство представлява специалният съединител, който не позволява на маркуча да се усуква и съответно да се прегъва. Освен ниското ù тегло, придвижването на машината е силно улеснено от двете колела.

За останалите машини STIHL и VIKING, показани на панаира, вече е писано в списанието при появата на съответния нов модел на нашия пазар. Ще подчертаем също така, че по-продължителното задържане на даден модел на машина от този вид на пазара е доказателство за успешната конструкция и отлично качество, много добри технически и експлоатационни характеристики.

Ще откроим само още моторните свредели BT 121 и BT 45 (виж НС 7-8/2010), които са без конкуренция и са незаменимият помощник, когато се налага издълбаване на дупки в почвата за колове или за засаждане на растения, за пробиване на отвори с голям диаметър в дърво и други трудоемки дейности. И понеже есента е сезонът за засаждането на овощни и горски насаждения, именно сега е времето за най-пълната изява на по-мощната от тях – модела BT 121.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2010, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото