В категории: Брой 3-4/2012, Градина, Хоби

Водни помпи и водоструйни машини Raider

В програмата за градинска техника TopGarden на „Евромастер Импорт Експорт“ значително място заемат системите за напояване – различни водни помпи, маркучи, присъединителни елементи (фитинги), разпръскващи водата прибори, та дори ръчни пулверизатори за овлажняване на листата и наторяване с течен тор на стайни растения. От тях подбрахме да представим няколко помпи. Към темата добавихме и две водоструйни машини Raider, защото този вид машини безусловно са доказали незаменимостта си при почистване на всевъзможни каменни настилки и плочници, на зидове или зацапани с пръст и глина сечива.

 

Потопяема помпа RD-WP16

Моделът е представител на семейството мембранни помпи. Тя е потопяема и се спуска във водата при дълбочина до 7 mm, колкото е и дължината на електрическия кабел. Характерно за този вид помпи е голямата напорна височина, до която изпомпват водата за сметка на по-малкия им дебит. За помпата RD-WP16 тези данни съответно са напорна височина 50 m и дебит 20 l/min (1200 l/h). Мощността на задвижващия мембраната електромагнит е 300 W. Засмукващият отвор се намира в долната част на помпата, а изходящият щуцер за присъединяване на маркуча е с диаметър 3/4”. Помпата е предназначена за чиста вода, поради което не бива да се спуска в непосредствена близост до дъното, където може да засмуче тиня, пясък и други твърди частици, които да причинят аварийно износване на мембраната.

Цена – 64,90 лв.

 

Помпа с електронен пресостат RD-WP17

Помпата е центробежен тип с дебит 64 l/min (3800 l/h). Напорната й височина е 48 m, а максималната дълбочина на засмукване – 7 m. Електродвигателят е с мощност 1200 W. Тялото на помпата е изработено от неръждаема стомана. Характерно за RD-WP17 е, че е фабрично комплектувана с прецизно функциониращ електронен пресостат. Той включва и изключва помпата автоматично в зависимост от поддържаното в напоителната или друга система налягане на водата. При спадането му поради черпене на вода помпата се включва и се самоизключва, щом налягането надхвърли зададената стойност. Това решение успешно замества класическата хидрофорна уредба (по-точно хидрофора) с нейната по-сложна поддръжка и по-големи габарити. Автоматизираното управление също така значително улеснява осигуряването на необходимото количество вода, като пести и вода, и електроенергия.

Помпата е подходяща за изпомпване и подаване на чиста вода не само за автоматизирано напояване, но и за водоснабдяване на малки еднофамилни жилищни постройки, както и за производствени нужди. Тя е много подходяща и за изпомпване на водата от подземни резервоари, в които се оттичат и събират подпочвените води от дренажна система, когато не може да бъдат отведени директно в канализацията.

Способността й да изпомпва воден стълб на височина до 48 m я прави подходяща и за напояване на терени с по-голяма денивелация.

Цена – 179 лв.

 

Водна помпа с бензинов двигател RD-GWP01

Тази задвижвана с едноцилиндров четиритактов двигател с вътрешно горене помпа е предназначена за използване на места, където няма електрическо захранване, както и при аварийни ситуации след наводнения и други случаи. Максималният дебит на RD-GWP01 е 120 l/min, а максималната напорна височина – 35 m. Входящият и изходящият щуцер са с диаметър 2”. Помпата се задвижва от двигател с мощност 5,5 к.с.

Цена – 279 лв.

 

Водна помпа с бензинов двигател RD-GWP02

Помпата е задвижвана от едноцилиндров двутактов двигател с вътрешно горене. Работният му обем е 25,4 cm3 при мощност 1,1 к.с. Помпата има максимален дебит 133 l/min, а максималната напорна височина – 17,5 m. Разходът на гориво е 0,7 l/час.

Цена – 199 лв.

 

Водоструйни машини

„Евромастер Импорт Експорт“ предлага към момента два модела водоструйни машини, предназначени да работят със студена вода. По-мощната от тях – RD-HPC02, осигурява налягане на изходящата водна струя 14 MРa при номинален дебит 6,67 l/min. Мощността на електродвигателя й е 1800 W. При нея маркучът с дължина 5 m се навива на ролка, което прави работата с машината по-удобна. По-малкият модел RD-HPC01 осигурява налягане на водната струя 10 Mpa при номинален дебит 5,5 l/min. Мощността на електродвигателя й е 1300 W. Маркучът е с дължина 4 m.

Характерно за двете машини е, че нагнетателните им помпи са изцяло метални, докато някои тясно специализирани в този вид производство фирми, в най-ниския ценови сегмент предлагат водоструйни машини с изработена от пластмаса помпа.

Машините се предлагат с накрайници за плоска и кръгла струя, а допълнително може да се купи и накрайник за силно турболентна струя, която почиства значително по-добре и силно замърсени повърхности. Предлагат се и други накрайници като ротационна четка за измиване на автомобилното купе и други повърхности, съд за подаване и смесване на почистващ препарат към водната струя.

Цената на RD-HPC02 е 169 лв.

Цената на RD-HPC01 е 109 лв.

За допълнителни подробности вижте сайта на Raider.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Водни помпи и водоструйни машини Raider”

Йордан Димитров | септември 11th, 2012 at 6:32 pm

Помпата с електронен преостат от 179лв.може ли да се вземе на изплащане?Ако е да,за какьв срок и при какви условия?
„Направи сам“:Писмото Ви е препратено на вносителя „Евромастер Импорт Експорт“, откъдето ще се свържат с Вас.
От фирмата ни отговориха, че от техните магазини помпата може да бъде закупена на изплащане.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2012, Градина, Хоби

Ключови думи

,
 
към началото