В категории: Актуални статии, Брой 3-4/2012, Градина

Коси, тримери и храсторези за домашната градина

Наред с отдавна наложилата се като водеща в сектора на любителските електроинструменти марка Raider фирма „Евромастер Импорт Експорт“ успешно налага на нашия пазар и няколко други марки, сред които е и TopGarden. Тя обхваща широка гама от механични инструменти, машини и друг инвентар, предназначени за поддържане на градината и най-вече на растителността в нея. Под създадената през 2005 г. марка днес се продават над 200 артикула. Серията TopGarden включва и различни съоръжения, предназначени за отдих и забава на открито като шатри, паравани и чадъри, а също така и няколко модела скари в диапазона от лесно преносим подходящ за пикник модел, до по-големи, предназначени за по-многолюдно градинско угощение.

Програмата на „Евромастер Импорт Експорт“ за създаване и поддържане на домашната градина включва и редица задвижвани с двигател с вътрешно горене или електродвигател машини за поддържане на тревни площи, на декоративни храсти и жив плет, за резитба на овощни дървета, пръскачки за растителна защита, верижни триони, машини за цепене на дърва, водни помпи, водоструйни машини и др.

Тук ще представим няколко от най-новите модели, подбрани според техните конкурентни качества и пазарно търсене.

 

Машини за поддържане на тревни площи

Четириколесната косачка RD-GLM03 привлича вниманието с двигателя си с вътрешно горене, производство на реномираната американска фирма BRIGGS&Stratton. Той е четиритактов, едноцилиндров с работен обем 158 cm³ и мощност 3 kW. Широчината на косене на машината е 51 cm. Височината на окосяване на тревата се регулира централно (с един лост) за четирите колела на 7 степени в диапазона 30–90 mm. Окосената трева се събира в кош с обем 65 l. Резервоарът за гориво побира 1,5 l бензин.

Машината се движи на собствен ход и не се налага бутането й с ръце. Колелата са с увеличен диаметър (за предните 203 mm и задните – 254 mm), което улеснява движението на косачката върху тревната площ. Ръкохватката може да се сгъва, при което машината заема значително по-малко място, по-лесно се транспортира и съхранява. Цената на косачката е 629 лв.

Косачката RD-LM03 се задвижва от електродвигател с мощност 1000 W и съобразно спецификата на този вид двигатели има значителни предимства при поддръжка на малки тревни площи в непосредствена близост до къщата. Широчината на косене е 305 mm, а височината се регулира на три степени: 28/43/58 mm. Обемът на коша за събиране на тревата е 27 l. Ръкохватката е сгъваема, което улеснява транспортирането и съхраняването на машината.

Цена – 106 лв. с ДДС.

 

Моторна коса RD-GBC04

Това е моторна коса с възможности за косене както на култивирана градинска трева, така и на диворастящи треви и бурени. В първия случай работи предимно с найлонова корда, а във втория – с трилистен стоманен нож. Поради това задвижването на режещия инструмент става с твърд вал, който може да поема по-голямо, включително ударно, натоварване, а не с гъвкаво жило, както е при типичните тримери, пригодени само за косене на градинска трева с крехки стъбла. Практично решение е възможността прътът, съставен от две части, да може да се разглобява, при което косата вече става по-удобна за пренасяне. Двигателят е едноцилинров, двутактов, с работен обем 51,2 cm³. Развива мощност 1,5 kW. Цилиндровата втулка е хромирана, с което се повишава износоустойчивостта на цилиндъра и на двигателя като цяло.

Широчината на косене с корда е 41 cm, а с трилистен нож – 25,5 mm. Косата се продава в комплект с глава със заредена в нея бобина с корда и нож. Освен с кръгло сечение се предлагат найлонови корди и с квадратно напречно сечение в три размера: 1,3; 1,65 и 2,4 mm.

Цена – 179 лв.

 

Електрическа коса RD-EBC01

Характерно за този инструмент е необичайно голямата мощност на електродвигателя – 1200 W. Това позволява косата да се използва за косене както с найлонова корда, така и с трилистен стоманен нож, съответно с нея може да се косят също така и диворастящи треви с жилави стъбла. Въртеливото движение се предава чрез твърд вал, който заедно с тръбата, може да се разглобява за скъсяване на дължината на косата. Максималната широчина на косене с найлонова корда е 420 mm.

Цена – 119 лв.

 

Електрически тримери RD-GT06 и RD-GT08

Това са два тримера, предназначени за косене с найлонова корда. Първият се задвижва от електродвигател с мощност 500 W, а вторият – с 250 W. Съответно широчината им на косене е 320 mm и 205 mm. Дължината и на двете коси може да се намалява – първата чрез сгъване около средата на пръта, при втората – чрез неговото разглобяване.

На предпазния щит на модела RD-GT06 има поставен ограничител на зоната на косене, който предпазва растения от нежелано прерязване, както и кордата от удар в твърд предмет, което може да я прекъсне.

Цената на тримера RD-GT06 е 59,90 лв.

Цената на тримера RD-GT08 е 28,90 лв.

 

Храсторез RD-GHT01

Храсторезът, познат още като ножица за жив плет, има едноцилиндров двутактов двигател с вътрешно горене с работен обем 22,4 cm³ и мощност 0,87 к.с. Дължината на режещия гребен е 600 mm, а ефективната дължина на рязане – 560 mm. Максималната дебелина на рязаните клонки е 23 mm. За по-удобна работа при хоризонтално или вертикално рязане основната ръкохватка може да се завърта на 90° и да се фиксира в това положение. За отбелязване е, че при този модел и двата режещи гребена се движат един спрямо друг, което усложнява задвижващия механизъм, но се подобрява процесът на рязане. Машината има и автономна система са смазване на режещите гребени, при която маслото се подава с помпа. Резервоарът за масло има обем 0,5 l.

Двигателят с режещия апарат са окачени посредством четириточкова антивибрационна система, изпълнена със спирални пружини. Това намалява значително нивото на предаваните на ръцете вибрации от машината. Нивото на вибрациите на предната ръкохватка е 6,91 m/s².

Цена 199 лв.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Коси, тримери и храсторези за домашната градина”

Кирил Киров | юли 3rd, 2014 at 10:14 am

Трябва ми комплек глава за тример RD-GT08. Разбити са ми отворите на цилиндричното тяло и не мога да го намеря.Ако някой може да ми помогне, да ми се обади на GSM: 0895 00 70 92-Кирил Киров.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 3-4/2012, Градина

Ключови думи

,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото