В категории: Актуални статии, Брой 3-4/2012, Електроинсталация, Осветление

LED осветителни тела за вътрешно и външно осветление Steinel – колекция 2012

Поредицата статии за сензорите за движение и осветителните тела на водещата в тази област немска фирма Steinel, които публикувахме в списание „Направи сам“, надхвърлиха очаквания интерес. Извън очевидния факт, че доброто осветление е измежду основните потребности за нормално съществуване на всеки човек, интересът към продуктите на Steinel e мотивиран несъмнено от високото им качество, автоматичното управление на осветителните тела и ниските разходи за осветление, позволяващи бързото изплащане на направените разходи.

Като компания, създала инфрачервения сензор за движение и управлявани от него осветителни тела, Steinel е неспиращ генератор на иновации. Затова не бяхме никак учудени, че основната част нови осветителни тела от „Колекция 2012“ използват светоди за източник на светлина. Това се отнася и за двете серии – за домашна и за професионална употреба, като тук ще се спрем на новостите за бита.

В областта на осветлението очевидно все повече доминират светодиодите. Те стават все по-мощни, дълготрайни, и което в случая е особено важно – все по-евтини. Това определя и бързото им разпространение от една страна, и от друга – неминуемия залез на патентованата преди 121 години от Томас Едисон електрическа крушка с нажежаема жичка.

Свидетели сме на бързия възход в рамките на само няколко години на светодиодните осветителни тела. Този необратим процес ще се ускорява паралелно с тяхното поевтиняване. Допълнителен ускорител за това са и приетите в ЕС мерки за поетапна забрана на крушките с нажежаема жичка, включително на халогенните и постепенната им подмяна с енергоспестяващи, сред които LED са особено перспективни.

Светодиодите, които за по-кратко ще наричаме с общоприетото им наименование LED (Light Emitting Diode) представляват полупроводникови електронни елементи (диоди), които при протичане на електрически ток излъчват светлина. За разлика от конвенционалните крушки с нажежаема жичка при LED преобладаващата част от електрическата енергия се преобразува в светлина, а не в топлина. Работещи на принципа на електролуминесценцията LED са изобретени през 1962 г. от Ник Холоняк, а производството им започва през 1968 г.

Успехът на LED осветителните тела се дължи на:

» Ниския разход на електроенергия – до около 90% по-малък от потреблението на конвенционална електрическа крушка. Освен че се икономисват значителни средства от осветление на самия потребител, спестената електроенергия означава още намаляване на отделяните в околното пространство вредни емисии на въглероден диоксид.

» Изключително дългия им експлоатационен период – около и над 50 000 часа. Дълготрайността на LED осветителните тела в голяма степен зависи от защитата им срещу прегряване и овлажняване. Първият проблем се решава чрез разработената от Steinel ефективна система за охлаждане, а за втория – осветителните тела за външно приложение имат клас на защита IP 44 (защита срещу водни пръски).

» Голямата дълготрайност на LED ги прави дълговечни. На практика те не се нуждаят от подмяна и съответно се спестяват допълнителните разходи за това.

» Силата на светене на LED може да се регулира плавно в границите 0–100%.

» LED нямат период на начално загряване, а веднага след включване започват да светят с максимална яркост.

» LED не представляват отпадък, който би замърсил околната среда и поради това няма специални изисквания за тяхното събиране.

Комбинирането на LED с „интелигентната“ сензорна технология на Steinel предоставя още по-големи предимства:

» Икономията на електроенергия за осветление допълнително нараства близо два пъти.

» За разлика от конвенционалните осветителни тела, LED не са чувствителни към честото включване и изключване, то не се отразява на тяхната дълготрайност. Това ги прави изключително подходящи за осветителни системи със сензорно управление.

» На практика моменталното включване на осветлението с максимална яркост при LED осветителните тела със сензорно управление спомага за повишаване на безопасността и комфорта на хората.

» LED не се влияят от ниските температури, поради което са особено подходящи за външно осветление.

След този кратък преглед да видим, кои са новите LED осветителни тела на Steinel от колекцията им за 2012 г. В този брой на списанието ще заделим внимание на осветлението за дома и въобще в битовата сфера, а в следващия – на професионалните осветителни системи.

Вътрешно осветление

Sensor Light LED Retrofit

Това изпълнение на LED осветително тяло с фотосензор за определяне на нивото на осветеност в помещението, поместени в балон, наподобяващ класическа крушка, е не толкова сантиментален жест към отминалото време, колкото практическо решение, позволяващо използването на съществуващите осветителни тела със стандартен цокъл E 27. Лампата с мощност 7 W излъчва светлинен поток 330 lm, който съответства на лампа с нажежаема жичка с мощност 30 W. Светлинният добив на LED Retrofit е 47,4 lm/W, докато при конвенционалните крушки той е около 11 lm/W. Цветовата температура на лампата е 3200 K, поради което светлината й се възприема от окото като „топла“.

Дълготрайността на LED е 25 000 часа. При светене средно 4,5 часа на денонощие, лампата ще има дълготрайност около 15 години. Фотосензорът включва лампата при достигане на минимално ниво на осветеност привечер и я изключва на зазоряване. Има и режим за продължително включено осветление през нощта до 4 часа при намалена яркост 15 Lux (1 lm/m²).

Плафон RS LED A1

Плафонът е еднакво подходящ за монтиране на тавана или на стена. С произведен от триопалово стъкло чрез надуване прозрачен похлупак и с общия си елегантен дизайн той е много подходящ за осветяване на коридори и други помещения. Осветителното тяло е LED с мощност 11 W, като излъчваният от него светлинен поток е 270 lm при цветова температура 3200 К. Дълготрайността на LED е 50 000 часа.

Във вътрешността на осветителното тяло, скрит зад стъклото, се намира високочестотен (HF) сензор за движение. Това е най-доброто засега решение за „интелигентно“ управление на осветителни прибори и инсталации, намиращи се във вътрешността на сграда. Освен че може да работят поставени зад преграда, този вид сензори са много чувствителни и същевременно позволяват точна плавна настройка на обсега им на действие. Техният обсег е 360°, което означава, че нямат „мъртва зона“, която да остава извън полезрението им.

При RS LED A1 обхватът на действие на сензора за движение се регулира плавно в границите (диаметър) от 3 до 8 m. Отделно има регулатори за настройване на продължителността на светене (от 5 s до 15 min) след задействане поради наличие на движение в обсега на сензора, както и за включване и изключване на действието в зависимост от нивото на осветеност в помещението (от 2 до 2000 lux). Осветителното тяло има клас на защита IP 44, което позволява монтирането му и в помещения с повишена влажност.

Външно осветление

Прожектор XLED home 1

В групата на новостите сред осветителните тела за външна употреба несъмнено се откроява прожекторът със светодиоди XLed Home 1, който е развитие на едноименния модел, с който Steinel преди малко повече от година постави началото на използването на LED осветителни тела в бита. За него вече е ставало дума на страниците на списанието (link), поради което тук само ще разширим информацията. От собствените си наблюдения ще добавим още, че от многобройните запитвания към редакцията чрез електронната поща или по телефон, макар в края на статията изрично да е посочена връзка към сайта на вносителя на продуктите на Steinel за България, фирма „Ташев-Галвинг“, търсенето на този прожектор е особено голям.

Освен че пести голямо количество електроенергия, замествайки класическите прожектори с халогенна лампа, XLed Home 1 ги превъзхожда многократно и по всички останали показатели.

В тънкото и елегантно тяло за поставени 170 броя LED, които осигуряват светлинен поток 799 lm и консумират 14,8 W, вместо 150 W колкото са необходими за конвенционален халогенен прожектор. Иначе казано, икономията на електроенергия е 90%. Цветовата температура на светлината е 6500 K, което я прави сходна с дневната.

Експлоатационната дълготрайност на прожектора е 50 000 часа, поради което може да бъде определен и като вечен. Осветителният панел може да се завърта на 120° във вертикална и на 180° в хоризонтална посока, така че да осветява оптимално площта пред прожектора.

Високата дълготрайност се дължи и на патентованата система за защита срещу прегряване Active-Thermo-Control, чието наличие също така позволява монтиране на прожектора и непосредствено под стрехата или други предмети, които биха влошили естественото му охлаждане от обтичащия го въздух.

Сензорът за движение е инфрачервен с температурна стабилизация, което го прави нечувствителен към температурните промени на околната среда. Ъгълът на обхват е 140° с наличие на защита срещу опити за промъкване непосредствено под сензора. Максималното разстояние, в което сензорът разпознава движещи се обекти е 14 m, а минималното – 2 m. Времето на светене на прожектора може да се регулира от 8 s до 35 min, а прагът на задействане в зависимост от общата осветеност – в границите 2–2000 Lux.

L 610 LED

Това е елегантна, икономична и дълговечна лампа, оптимално пригодена за общо външно осветление. Тялото й е изработено от също така дълготрайни материали – неръждаема стоманена ламарина и опалово стъкло, а елегантният дизайн я прави подходяща и за най-изискани фасади.

Използван е LED с мощност 8 W, който осигурява светлинен поток 160 lm. В сравнение с конвенционалните електрически крушки, разходът на електроенергия е намален с 90%. Цветовата температура на излъчваната светлина е 3200 K и се възприема като „топла“.

Дълготрайността на LED е 50 000 часа.

L 610 LED има вграден инфрачервен сензор за движение, чийто обхват може да се регулира на две степени – 2 m или 12 m. Времето на светене се настройва в границите от 5 s до 15 min, а прагът на задействане – между 2 и 2000 Lux. Осветителното тяло може да се включва и в режим на продължително светене до 4 часа. Сензорът може също така да включва осветлението плавно, за да не заслепи и стресне намиращия се наблизо човек.

Възможно е също така яркостта на светене да се регулира в границите 0–50% от максималната и осветителното тяло да свети постоянно през нощта. Щом сензорът засече движение на отделящо топлина тяло в зоната на обхвата му, осветлението се включва с максимална сила.

L 626 LED

Това с удължена форма и модерен дизайн осветително тяло е сходно с модела L 610 LED, поради което ще се спрем само на различията. Мощността на LED източника е 6 W, а излъчваният от него светлинен поток – 150 lm. Яркостта в режим на постоянно светене може да регулира в границите 0–25% от максималната. Инфрачервеният сензор за движение има обхват 360° и максимален диаметър на зоната, в която може да регистрира движение – 8 m.

L 625 LED

Този модел е разновидност на модела L 626 LED, който е комбиниран със светещ номер на сградата. Други различия не открихме. Номерът има самостоятелно осветяване от LED с мощност от само 1 W. Полето с номера е подвижно и може да се премества от лявата или дясната страна на лампата. Комплектът съдържа и цифри, които се залепват след премахване на защитното фолио върху задната им страна.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на  „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото