В категории: Брой 3-4/2012, Инструменти, Металообработване

Мощни ъглошлайфмашини на Bosch

Впечатляваща мощност при намалено тегло и по-ниски вибрации. Това е кратката визитна картичка на новата ъглошлайфмашина на Bosch GWS 26 LVI Professional. И тя принадлежи към тазгодишното априлско поколение в продуктовата гама на немския концерн.

Това е мощна машина, предназначена за работа в режим на високо и продължително натоварване при рязане и пилене на елементи при изграждане на метални конструкции и други едрогабаритни изделия, основно от стомана. Всъщност става дума за два модела, които се различават по диаметъра на диска – 180 mm и 230 mm и съответно по подходящата за всеки честота на въртене. Тези две машини заменят на пазара досегашните модели GWS 26-180 JBV Professional и GWS 26-230 JBV Professional. Те имат електродвигател с мощност 2600 W, като първата тежи 5,5 kg , а втората – 5,6 kg. По този много важен показател, от който в голяма степен зависи възможността за продължителна работа, двата модела са най-леките ъглошлайфмашини в своя клас на мощност. Теглото им е с 10% по-ниско от моделите, които заменят. Това е станало възможно най-вече поради усъвършенстваната конструкция на електронно управлявания електродвигател. Той е с 25% по-къс от предшественика си и с 25% по-ефективен от него. Благодарение на ефикасно функциониращите еластични връзки между основната и допълнителната ръкохватки, от една страна, и тялото на машината, от друга, нивото на предаваните на ръцете вибрации е намалено с 40%.

При конструирането на машините са взети редица мерки за повишаване на комфорта при работа. Така например основната ръкохватка може да бъде завъртяна на 90° в ляво или в дясно, което създава удобство, особено забележимо при рязане. Взети са най-ефикасните към момента средства за осигуряване на безопасна работа – Kick-Back-Stop за предотвратяване на възникването на „обратен удар“ при заклинване на диска, защита срещу неконтролирано включване на машината (рестартиране) след аварийно изключване на захранването, плавно развъртане на диска при пускане на машината, предпазен щит, осигурен срещу завъртане вследствие на удар от парчета при счупване на диска, SDS система за бърза смяна на диска без помощта на инструмент.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото