В категории: Актуални статии, Брой 3-4/2012, Инструменти, Металообработване

Акумулаторна лентова ножовка

Семейството акумулаторно захранвани електроинструменти на Bosch се разраства непрестанно. Към него се добавят нови модели, по-рядко и инструменти, които досега са нямали своя акумулаторен двойник. Такъв именно е случаят с новата акумулаторна лентова ножовка GCB 18 V-LI Professional, която компанията официално представи в края на миналата година и вече се предлага и на нашия пазар.

Лентовата ножовка се захранва с литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 18 V и капацитет 3,0 Ah. Прави впечатление особено бързото развитие на електроинструментите от професионалния клас в групата с това захранващо напрежение, което очевидно се дължи на оптималното съчетание между мощност и тегло – решаващ фактор при всеки ръчен електроинструмент. Именно това са целели конструкторите на Bosch, създавайки модела GCB 18 V-LI, който още с появата си на пазара завоюва палмата на световното първенство като „най-лека и компактна“ машина в този клас. С тегло от 3,8 kg, дължина само 343 mm и редица други технически и конструктивни решения, машината е комфортна за работа, включително на тесни места и в неудобно пространствено положение, примерно за рязане в плетеница от тръби и закрепващи елементи, монтирани непосредствено под тавана. За сравнение само ще посочим, че обикновената ръчна ножовка е дълга около 430 mm, а за да може да се реже с нея е необходимо приблизително още толкова място. Колкото до разхода на физически усилия и „откачени“ от ръчно рязане раменни стави поради рязане на ръка, всякакви сравнения на механичната с акумулаторната ножовка са напълно немислими.

Лентовата ножовка GCB 18 V-LI Professional е предназначена за рязане на тръби, пръти и различни профили от стомана, алуминий и пластмаси. Максималната дълбочина на рязане, респективно дебелина на рязания детайл, е 63,5 mm. Представа за възможностите на ножовката дават тестовите резултати – с едно зареждане на батерията може да бъдат срязани до 150 пластмасови тръби с диаметър 25 mm. За улесняване на работата и повишаване на точността на рязане спомага и доброто осветяване в зоната на рязане от вградено в машината светодиодно осветително тяло.

При движение на лентата със скорост 162 m/min нивото на вибрациите при рязане е под 2,5 m/s², което съгласно действащите към момента в ЕС норми (2002/44/CE) за безопасна работа с ръчни електроинструменти прави ножовката напълно безопасен инструмент, с който може да се работи без прекъсвания за отпочиване на ръцете през целия работен ден.

Комфортът при работа се подсилва от ергономично оформената регулируема ръкохватка с покритие от еластични материали. Лентата и двете колела, върху които тя е опъната, са обезопасени с метални капаци, като открита остава само областта на рязане. Капаците имат защита, която не позволява включване на електродвигателя, когато те са отворени, примерно за смяна на лентата. Самата смяна става много лесно и бързо с помощта на лостов опъващ механизъм.

Подобно на останалите акумулаторни електроинструменти на Bosch, и при този батерията е сигурно защитена от повреждане поради претоварване, прегрявани или дълбоко разреждане с електронната система ECP (Electronic Cell Protection). Батерията има светодиоден индикатор, който показва наличния към момента капацитет.

Всичко това прави новата ножовка GCB 18 V-LI Professional много ценен инструмент при монтирането на различни метални конструкции, изграждане на отоплителни, санитарни и други тръбни инсталации.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото