В категории: Брой 5-6/2012, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти, Металообработване

Акумулаторна бормашина за трудно достъпни места

Както се вижда на снимките, новата ъглова акумулаторна бормашина GWB 10,8-LI Professional е инструмент, който позволява работа на места, недостъпни за която и да било друга разновидност на този най-често използван електроинструмент. Нейната изключително къса глава може да се завърта и фиксира в пет положения – от ъгъл 90° спрямо тялото до 0°, при което те се намират на права линия. Така „ъгловата“ отвертката става „права“. Останалите фиксирани работни местоположения на главата са при ъгли 22,5°, 45° и 67,5°.

Конструкторите на Bosch са успели да създадат единствената за момента в света бормашина от този вид с бързопритягащ патронник с дължина само 11 cm и възможност за фиксиране на главата в 5 положения. Това са качества, която я правят незаменим в редица случаи инструмент.

Освен с дългото си тяло, бормашината прави впечатление и с необичайно удължения пусков бутон. Това е направено с цел по-удобното държане на инструмента при работа в тесни пространства, когато се налага бормашината „да бръкне“ по-навътре във вътрешността, където място за ръката няма. В такива случаи особено полезно е и закрепеното в предния край на бормашината LED осветително тяло. Частта от тялото на бормашината, която се притиска към дланта, е покрита с еластична материя, което улеснява държането на инструмента.

Подобно на всички акумулаторно захранвани бормашини и тази е комбиниран инструмент, еднакво подходящ за пробиване на отвори в различни материали, както и за завиване на винтове. Максималният диаметър на свредлото, което може да бъде поставено в патронника, е 10 mm, колкото е и максималният диаметър на отворите, пробити в дърво или стомана. Максималният въртящ момент на отвертката е 11 Nm, което позволява завиване и отвиване на винтове с диаметър до 6 mm.

Отвертката се захранва от литиево-йонна батерия с напрежение 10,8 V. Тя може да се сменя, като комплектът на машината съдържа 2 батерии и устройство за бързо зареждане AL 1130 CV. Времето за пълно зареждане на батерията е 30 min. Тя е съвместима с всички инструменти на Bosch, захранвани с това напрежение на тока.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото