В категории: Брой 5-6/2012, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Рендета на Bosch с акумулаторно захранване

Само допреди няколко години появата на нов електроинструмент с акумулаторно захранване пораждаше новина. Особено след бързото развитие на литиево-йонната техника, акумулаторните инструменти станаха нещо обичайно. Те все по-успешно се наместват и сред инструментите, изискващи голям въртящ момент и висока мощност на електродвигателя, каквито са ъглошлайфмашините и ръчните циркулярни триони. Сега Bosch разширява отбора си в тежката категория акумулаторни инструменти с две рендета, захранвани с литиево-йонни батерия с напрежение 14,4 V или 18 V. Тъй като за всеки ръчен електроинструмент теглото на машината е от първостепенно значение, за да бъде работата с него удобна и неуморителна, избързваме да кажем, че с тегло 2,5 kg (GHO 14,4 V-LI Professional) и 2,6 kg (GHO 14,4 V-LI Professional) двата нови модела на Bosch за момента са най-леките в своя клас на световния пазар.

Машините са продават в комплект с по две батерии с капацитет 3 Ah, зареждащо устройство и пластмасов куфар от серията L-Boxx. Предлагат се и във вариант без акумулаторни батерии и зареждащо устройство. За пълното зареждане на батерията са необходими 30 min, а след 15 min тя достига 70% от своя номинален капацитет. Така с един комплект батерии може да се работи почти без прекъсване.

Широчината на рендосване и при двата модела е 82 mm, а дебелината на отнеманата стружка може да се регулира плавно в границите 0–1,6 mm, за което рендето има разграфена скала. Честотата на въртене на вала с ножовете без товар е 14 000 minˉ¹. Рендетата имат твърдосплавни прецизно заточени износоустойчиви ножове, които в съчетание с високата честота на въртене на вала осигуряват гладко рендосана повърхност. Смяната на ножовете е силно улеснена благодарение на канал по дължината на всеки нож, с който се фиксира точното му местоположение върху вала.

По продължение на основата на рендето има оформени три успоредни канала с V-образно сечение. Те позволяват рендето да се води стабилно при скосяване на ръбове. Всеки от каналите има различна дълбочина и така се получава скосяване с различна широчина – от 1,5 до 5,5 mm (дължина на катета на получения равнораменен триъгълник) в зависимост от настройката на дълбочината на рендосване.

Освен за повърхностно рендосване, двете рендета може да се използват и за издълбаване на фалцове с дълбочина до 8 mm и широчина, колкото е широчината на рендосване (основата на машината) – 82 mm. Задаването на широчината на фалца става, като машината се води с помощта на водач, който опира и се плъзга по канта на детайла.

Посоката на изхвърляне на талаша и стърготините може да се променя – в ляво или в дясно, в зависимост от конкретната работна ситуация. Предвидено е те да се събират в платнена торбичка или засмукват от промишлена прахосмукачка.

Батерията има трипозиционен индикатор, изпълнен със светодиоди, който показва моментното ниво на оставащия капацитет. Както и останалите акумулаторни инструменти на Bosch, и тези имат електронна защита (Electronic Cell Protection – ECP), която предпазва батерията от повреждане поради прегряване или дълбоко разреждане.

За повишаване на безопасността при работа рендето има система за бързо спиране въртенето на вала с ножовете след изключване на електрозахранването на двигателя.

На снимките се вижда добре, че рендетата имат удобна за държане ръкохватка с поглъщащо вибрациите еластично покритие.

Благодарение на автономното си захранване, новите рендета GHO 14,4 V-LI Professional и GHO 18 V-LI Professional са отличен инструмент за различни дърводелски дейности, които се извършват на обекта. Типични примери са монтирането на дървени врати, когато често се налага напасване на платното на вратата към рамката по широчина или дължина, направата на различни дъсчени обшивки на тавани и стани, а също така и изграждането на дървени конструкции, примерно покриви. Ниското тегло, компактната големина и удобната ръкохватка позволяват безпроблемно рендосване, включително на вертикално разположени детайли, както и над главата на работещия.

Двете рендета са в продажба от май т.г.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото