В категории: Брой 5-6/2012, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Компактни акумулаторни отвертки на Bosch с ударно действие

Отминалият май е рожденият месец и на друга двойка акумулаторни инструменти от професионалната серия на Bosch – отвертките с ударно действие GDR 14,4-LI Professional и GDR 18-LI Professional. И при този вид електроинструменти съревнованието за палмата на световното първенство е основно в три направления: големина, тегло и мощност. А съчетанието между тези три показателя извежда новите модели на челна позиция в съревнованието между водещите в света производители, което не спира и за миг. Затова и най-кратката характеристика на новите ударни отвертки е „най-висока мощност при най-малка дължина“ на инструмента. Това им качество ги нарежда в т. нар. лека серия на немския гигант.

Двата модела се различават по захранващото напрежение, което се отразява на максималната големина на въртящия момент (съответно 120 Nm и 130 Nm в режим на „твърдо завиване”, характерно за метални конструкции и твърда дървесина), на продължителността на работа с едно зареждане на батерията и на теглото на машината при условие, че се използва по-голямата батерия. За по-лесно ориентиране основните технически характеристики са дадени в таблицата. Всеки от двата модела се предлага в две разновидности – Compact и Premium. Първите са комплектовани с по-малката, и съответно с по-малък капацитет, батерия (1,3 Ah) с напрежение 14,4 V или 18 V, докато вторите се доставят с акумулаторна батерия с капацитет 3,0 Ah. От таблицата се вижда, че разлика от 100 g в теглото на отвертките има само при моделите с по-голямата батерия (Premium).

Всяка машина се предлага в пластмасов куфар L-Boxx в комплект с две литиево-йонни акумулаторни батерии и зареждащо устройство. Батериите с капацитет 1,3 Ah се зареждат напълно за 45 min, а с капацитет 3,0 Ah – за 30 min.

Всяка от отвертките има дължина 138 mm и в изпълнение Compact тежи само 1,3 kg. Това ги прави особено удобни за работа на тесни места, включително над главата на работещия. Високият максимален въртящ момент, съчетан с ударното действие, позволява завиване и отвиване на винтове с диаметър до 12 mm, включително и на „запечени“ винтове, които не се поддават на обикновена отвертка.

Честотата на въртене на отвертката се регулира чрез пусковия бутон плавно в диапазона 0–2600 minˉ¹. От своя страна честотата на ударите се изменя в границите 0–3000 minˉ¹.

За намаляване на дължината и теглото на машината, и с оглед на специализацията й за работа с винтове, отвертките нямат челюстен патронник, а битовете и свредлата се поставят директно в патронник с вътрешен шестостенен отвор с големина 1/4“. Това решение значително улеснява и ускорява смяната на работния инструмент. Bosch предлага комплекти от битове с дължина 25 mm и 50 mm, като същественото в случая е, че е препоръчително да се използват специално пригодени за работа в режим на ударно действие битове (например Bosch Diamond Impact). Липсата на обемистия челюстен патронник е позволила на конструкторите да поставят мощно тяло, изпълнено с 3 светодиода, което много добре, без сянка, осветява мястото на работа. Електродвигателят има спирачка, която много бързо преустановява въртенето, с което се улеснява равномерното завиване на серия от винтове.

Със своите качества двете нови акумулаторни отвертки на Bosch са предназначени най-вече за монтажници на електрически, отоплителни и климатични инсталации, при монтиране на дограма и други довършителни и ремонтни дейности в строителството.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото