В категории: Актуални статии, Брой 5-6/2012, Градина

VIKING MB 248 T – усъвършенствана косачка със собствен ход

Когато преди 2 години „Штил България“ пусна на пазара косачката за трева VIKING MB 248, това бе една добра новина за българските градинари, защото този модел бе специално подбран според типичните за страната ни условия за работа: средни и малки по големина тревни площи – до около 1200 m². Компактна и лесно повратлива, същевременно високопроизводителна, косачката отлично се справя с поддържането на площи с неправилна форма, с множество извивки и чупки, с различни препятствия, които трябва да се заобикалят. Качествата на машината, включително удоволствието, което доставя на градинаря работата с една добре изпипана косачка на водещ в света производител, получиха своето признание и този модел се утвърди като една от най-предпочитаните машини в този клас на нашия пазар.

Пътят към съвършенството край няма и поредната добра новина от лагера на VIKING е, че в България вече се предлага усъвършенстваният вариант на тази вече доказала качествата си косачка – моделът VIKING MB 248 T.

Най-съществената промяна при новата модификация е, че косачката вече може да се движи и на собствен ход със скорост 3,7 km/час, а не да се разчита само на човешката сила. Това несъмнено удобство повишава производителността на косене, намалява натоварването на работещия, или иначе казано превръща работата и в удоволствие. Предимствата на новия VIKING MB 248 T правят косачката особено ефективна при поддържане на по-големи площи и при наклонени терени.

За отбелязване е също, че наличието на задвижващ колелата механизъм е увеличило теглото на косачката само с 1 kg и тя тежи 28 kg. Конструкторите са внесли подобрения и в режещия апарат.

VIKING MB 248 T се задвижва с мощен за големината й бензинов двигател – Briggs&Stratton 450. Широчината на косене е 46 cm. Ножът се върти с честота 2900 minˉ¹. Използва се нож, чиято специално проектирана форма осигурява по-равно косене и подобрено събиране на отрязаната трева в коша. С огънати нагоре задни краища, при въртенето си раменете на ножа създават силна въздушна струя, която повдига и изправя стъблата на тревата, а след като бъдат прерязани, тя ги увлича и вкарва в коша. Резултатът е равно окосена, без остатъци от пожълтели изсъхнали стъбла тревна морава. Освен че се подобрява качеството на косене, по този начин се пести и допълнителен труд, необходим за събиране на останалата след косачката несъбрана в коша отрязана трева.

Височината на косене се регулира централно в границите от 25 mm до 75 mm, като механизмът може да се фиксира в 7 степени. Кошът има вместимост 45 l.

Изработен е от свободно пропускаща въздуха текстилна материя, поради което практически не заема място, когато машината не се използва.

Вече споменахме, че едно от отличителните качества на VIKING MB 248 T е нейната повратливост при движение по крива линия и особено при заобикаляне на препятствия. Това се дължи както на нейните компактни размери, така и на колелата с двойно лагеруване и тесен профил. Задвижващите колела имат бандажи от еластичен материал с дълбок грайфер, което подобрява сцеплението и движението на машината.

Взети са и редица мерки за осигуряване на по-безопасна работата, включително за незабавно спиране на въртенето на ножа при отпускане на осигурителния лост, намиращ се на ръкохватката. Здравият, изработен от стоманена ламарина корпус и останалите детайли в комбинация с доказалия дълготрайността си двигател осигуряват на VIKING MB 248 T продължителна безаварийна работа.

Подобно на останалите колесни косачки на VIKING, и тази има сгъваема ръкохватка, което силно улеснява пренасянето и съхраняването на машината. За улесняване почистването на машината е предвидена възможността тя да се обръща назад, докато опре стабилно върху ръкохватката.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 5-6/2012, Градина

Ключови думи


 
към началото